Den 14 februari gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag på flera orter och anhöll sex personer med kopplingar till den så kallade Coronahärvan.
Borlänge Tidning, Nerikes Allehanda och Arbetsvärlden har gemensamt avslöjat hur ett litet Örebroföretag lyckades lura till sig tre miljoner kronor från bland annat Tillväxtverket, Kulturrådet och Försäkringskassan under pandmin.
Bland annat genom att hitta på anställda och söka ersättning för en påhittad kurdisk kulturfestival i Liljeqvistska parken i Borlänge.
Den första artikeln i granskningen publicerades ett år före EBM:s tillslag.
En av de misstänkta, som var företrädare för bolaget då, har varit frihetsberövad sedan dess, eftersom åklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov vid Ekobrottsmyndigheten ansett att det har funnits kollissionsfara, alltså att bevisning skulle kunna undanröjas annars.
Vill ha tillbaka sin Rolex
I onsdags släpptes 24-åringen ur häktet.
– Vi har utfört de utredningsåtgärder som är prioriterade och anser att kollissionsfaran har minskat. Det är inte längre proportionerligt att hålla kvar honom häktad, säger han till Arbetsvärlden.
Samtidigt har en av de andra misstänkta, som var ordförande och vd för Eventors systerbolag, bett om att få tillbaka sina klockor som beslagstogs vid tillslaget.
Bland annat en Rolex som han köpt för 7 786 Euro från Italien, den 17 juni, 2020. Detta var dagen efter det att Eventor beviljades bidrag från Kulturrådet, även om det sedan tog ytterligare tid innan pengarna betalades ut.
Allen Saruchanjan Sinelnikov säger att han själv inte ansvarar för det beslaget, utan att de tillgångar som beslagtogs hör till en utredning om narkotikabrott.
– Det finns en narkotikautredning, men det hanteras inte av EBM. Jag tror att själva narkotikan anträffades i samband med vårt tillslag.
Har ni beslagtagit fler tillgångar?
– Det beror på vad man menar. Jag kan inte svara på rak arm. Det är bedömningar i varje enskilt fall. Men vanligen är det enklare att ta pengar eller föremål i samband med att man hittar narkotika.
Misstankarna kvarstår
Han säger att det är en omfattande utredning och att det kommer att ta ett tag innan de blir klara.
– I nuläget pågår fortfarande utredningen och misstankarna kvarstår fortfarande.
Han vill dock inte säga exakt hur många personer som är misstänkta och för vad.
– Det finns olika misstankar.
Åklagaren begärde initialt ytterligare en person häktad för grovt näringspenningtvättbrott, alternativt penningtvättbrott vid 21 tillfällen, men där delade inte tingsrätten åklagarens bild att det fanns sannolika skäl att den misstänkte skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.
Under tiden den 24-årigen mannen från Borlänge, som nu flyttat till en annan ort i Dalarna, suttit häktad har ytterligare förhör hållits. Bland annat har en person förhörts i Stockholm angående misstänkt penningtvätt och ytterligare en person, den man som stod som målvakt när Eventor begärdes i konkurs, har under utredningen hämtats in till förhör.
Coronakuppen är en granskning som gjorts i samarbete mellan Arbetsvärlden, Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning. Granskningen har nominerats till Fackförbundspressens Journalistpris i kategorin ”Bästa grepp”.
Coronakuppen – hela granskningen:
Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd
Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden
IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader
Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”
Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”
”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”
Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd
Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling
Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan
Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands
Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”
Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen
Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag
Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd
”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”
Bolag kopplat till coronakuppen i konkurs
Sex anhållna efter EBM-tillslag mot inblandade i Coronakuppen
24-åring häktad för grovt bedrägeri i Coronakuppen
Konkurs för bolag som slussade pengarna från coronakuppen utomlands