Hemlig inspelning: Klarnas vd jämför facken med grisar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski jämförde fack och näringsliv med grisarna i George Orwells Djurfarmen. Foto: Johan Bävman/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Hemlig inspelning: Klarnas vd jämför facken med grisar

Klarna ”Klarna nu ännu bättre med kollektivavtal!” sa vd:n Sebastian Siemiatkowski efter den avblåsta strejken. Men på ett internt stormöte jämför han såväl fack som Svenskt näringsliv med grisarna i Djurfarmen, visar en hemlig inspelning.
Sandra Lund, Arbetsvärlden/Anton Andersson, Arbetet
21 nov 2023 | 07:30
+1
0
+1
5
+1
2
+1
0
+1
5
+1
2

”Alla djur är jämlika, men några är mer jämlika än andra”. Det är det satiriska budskapet i George Orwells klassiker Djurfarmen. Boken är en liknelse med Josef Stalin och hans terrorvälde i Sovjetunionen på 1930- och 40-talen.

På ett stormöte den 8 november inför cirka 1 500 anställda använde Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski boken för att illustrera processen som ledde fram till kollektivavtal. Ett möte som tidningen Kollega även rapporterat om.

Arbetet och Arbetsvärlden har tagit del av hela inspelningen från det över en timme långa mötet.

Video: Anders Ljung, Arbetsvärlden

”Ser inte längre vilka som är grisar”

Han återger hur djuren på farmen kommer fram till att bonden är ond, och att de borde revoltera mot ”kapitalistsvinet”. Men att grisarna sedan anser att de är lite mer jämlika än alla andra. Vilket slutar med att grisarna och människorna äter en tjusig middag ihop, och de andra djuren får blicka in utifrån.

– Djuren tittar in på dem och kan inte längre se skillnaden mellan vilka som är grisar och vilka som är människor. Tyvärr har jag kommit att tänka på den här historien några gånger de här senaste veckorna.

Därefter pratar vd:n länge om en rad olika ämnen, allt ifrån hans uppväxt i kommunistiska Polen, hans fars kristna värderingar till vilken arbetskultur man försökt bygga inom Klarna.

Siemiatowski: ”Panik är okej”

För att förklara vilken kultur Sebastian Siemiatkowski vill ha på Klarna delar han upp arbetsmiljön i tre zoner: bekväm, töjbar och panik. På Klarna ska man oftast vara i den töjbara.

Bekvämlighetszonen är däremot tråkig. Medan panik till och från inte är så tokigt, enligt vd:n.

– När man bygger en sådan organisation kommer en del individer då och då hamna i panik-zonen. Vi kan inte skapa en kultur där man befinner sig i den under långa perioder. Då behöver vi agera. Men att vara i panikzonen då och då är okej.

Under stormötet får vd:n en fråga om han kan förklara varför han inte tog fajten mot den svenska modellen. Sebastian Siemiatkowski svarar att den inte går att vinna, för att systemet saknar transparens och normen är för stark.

Följde pengarna – hittade Alecta

Han hänvisar till sig själv som en anti-etablissemangskille som anser det obehagligt att många vd:ar försvarar den svenska modellen, när de väl borde hata den?

Men att man måste välja sina strider, och att det här var en man valde bort.

Han nämner också att en sådan stark norm gör att risken för korruption ökar, och därmed ger sämre kollektivavtal.

Han säger att han under processens själv följt pengarna, och tar upp sådant som att både fack och Svenskt näringsliv tar ut medlemsavgifter som exempel på vad han hittat.

– Jag växte upp med en låt som hete Staten och kapitalet. Och när jag följer pengarna hittar jag något. De sitter tillsammans. De äger något som kallas Alecta. Och skulle vi gått med i Svenskt näringsliv hade vi behövt lägga våra pensioner där. Och vart tror du pengarna de tjänar på det går? Till att anställa människor i Svenskt näringsliv och fackföreningar.

Alecta är ett försäkringsbolag som ägs av försäkringstagarna och styrs av fack och Svenskt näringsliv som förvaltar anställdas tjänstepensioner.

Han säger sig vara nöjd med beslutet att gå med i Bankernas arbetsgivarorganisation, som står utanför Svenskt näringsliv och som bara har sju anställda.

Resultat av mbl-förhandling korruption

– Jag tänkte inte dela den här berättelsen, men jag gör det ändå, fortsätter han.

Den går ut på att han pratat med en chef från ett annat bolag, som berättat att han krävts på skadestånd när han inte kallat till mbl-förhandling. Och att den fackliga representanten då svarat att de kunde få åka på konferens i stället, för samma summa.

– Vet ni vad det är? Korruption. Det är vad som händer när system inte utmanas.

I inspelningen upprepar Sebastian Siemiatkowski att detta är hans åsikter, och att det är okej att inte dela dem. Han säger också att företaget ska samverka, och att man ska få den nya ordningen att fungera.

Grisar och bönder i samförstånd

Mot slutet av mötet går han tillbaka liknelsen med Djurfarmen. Hade Klarna valt Unionens avtal så hade alltså de anställdas tjänstepensioner placerats i Alecta. De är då grisar och bönder i maskopi, hävdar han.

– För att återvända till Djurfarmen. Jag är skeptiskt när jag ser sådana här grejer. Och återigen, jag berättar fritt, för att även om kollektivavtalet är klart, så är det är tveksamt, på tal om Djurfarmen. Kom ihåg vad jag sa, djuren kunde inte se skillnaden mellan grisarna och människorna.

Klarna: ”Vi är glad över avtalet”

Klarnas presschef Amanda Larsson vill inte kommentera inspelningen, men skriver följande i ett mejl till Arbetet och Arbetsvärlden.

– Vi har ingenting att addera kring frågor som rör kollektivavtalet. Vi ser framåt och är glada över att ha ingått avtalet med Finansförbundet. 

Sandra Lund, Arbetsvärlden/Anton Andersson, Arbetet
21 nov 2023 | 07:30
Om skribenten
Texten är en sampublicering mellan Arbetet och Arbetsvärlden.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar