Pengarna från coronakuppen slussades utomlands av Masarna Speedways sportchef Tillväxtverket lät Eventor använda sig av en mellanhand. Det blev Masarna Speedways nuvarande ordförande. Eventor bad honom slussa pengarna vidare till konton utomlands. Foto Henrik Montgomery, Janerik Henriksson och Ulf Palm / TT

Pengarna från coronakuppen slussades utomlands av Masarna Speedways sportchef

Arbetsvärlden avslöjar Örebro-företaget Eventor lurade tre myndigheter på omkring tre miljoner kronor i Coronastöd. Nu kan vi avslöja hur Tillväxtverket tillät att pengarna slussades utomlands – via den ekonomiskt pressade speedwayklubben Masarnas nuvarande ordförande Roger Uppgård. Han svarar att han utgick från att Tillväxtverket kontrollerat att bolaget hade rätt till pengarna.
Malin Crona, Per Agerman, Mikael Hellsten
13 maj 2022 | 06:00
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda, Borlänge Tidning och Realtid granskat hur Örebroföretaget Eventor lyckades få tre miljoner kronor i coronastöd som de inte hade rätt till.

Bland annat hittade företrädare bakom bolaget på en kurdisk kulturfestival i Borlänge som gav dem över en miljon kronor i stöd från Kulturrådet. De uppgav också felaktiga uppgifter om anställda till Skatteverket, vilket gav dem ersättning från Tillväxtverket och Försäkringskassan.

När myndigheterna började kräva tillbaka pengarna lämnades bolaget över till en målvakt och nu är det tomma bolaget försatt i konkurs. Myndigheternas varningsklockor ringde flera gånger längs vägen, men ändå betalades pengarna ut.

Så underlättade Tillväxtverket upplägget

Nu kan vi avslöja hur det gick till när pengarna från Tillväxtverket slussades ut ur landet och att den som användes som mellanhand för att få ut pengarna, 1 366 956 kronor, var Roger Uppgård. Som tidigare sportchef och nuvarande ordförande är han ansiktet utåt för Masarna Speedway, en klubb som de senaste åren dragits med ekonomiska problem och också uppmärksammats på senare tid i media för turerna kring speedwaystjärnan Antonio Lindbäck.

Roger Uppgård är också verklig huvudman för Masarna Speedway AB och sitter i styrelsen för Elitspeedway Sverige ekonomisk förening.

Pengarna har gått ut i ganska stora poster

Granskningen visar att Eventor från början hade svårt att få ut pengar från myndigheterna eftersom tidigare betalningsanmärkningar stoppade flera ansökningar hos bankerna om bankgiro. Därför ansökte Eventor om att pengarna skulle gå via ett annat företag.

Kulturrådet sa nej till en sådan lösning, men Tillväxtverket accepterade den, trots att den bara skulle användas i undantagsfall. Pengarna gick via ett bolag som drivs av Masarna Speedways ordförande Roger Uppgård och slussades vidare till utländska konton.

– Pengarna har gått ut i ganska stora poster, säger konkursförvaltare Janette Stjernström vid Glimsteds advokatbyrå, som polisanmält bolaget.

Trodde att allt var i sin ordning

Under 2020 lät Roger Uppgård pengarna som betalades ut till Eventor från Tillväxtverket gå via sitt bolag Uppgård Konsults bankkonto. Enligt ett avtal mellan Eventor och Uppgård daterat den 15 juli 2020 förklaras det att Eventor saknar bankgiro och att Uppgårds bolag ska träda in som mottagare av pengarna.

”Eventor har inbetalningar där avsändaren inte kan föra över till konto i bank utan all utbetalning sker till Bankgiro. Parterna har därför kommit överens om att Uppgård reglerar detta via sitt Klientmedelskonto i Handelsbanken, Avesta”, står det i avtalet.

När redaktionen kontaktar Uppgård med frågor kring upplägget och hans medverkan svarar han via mejl där han avböjer kommentarer med hänvisning till att han inte svarar på frågor angående enskilda klienter. Uppgård hävdar dock att han trodde att allt var i sin ordning: ”Före de (Tillväxtverket, reds. anm.) gjorde sina utbetalningar antog jag och antar än idag att de gjorde en bedömning om företaget, i detta fall Eventor, hade rätt till bidraget”, skriver han.

Syftet var att han skulle ta över och hjälpa Eventor med deras bokföring

Konkursförvaltningen har varit i kontakt med Uppgård för att försöka spåra vart pengarna sedan tog vägen. Uppgårds förklaring är att han skulle hjälpa Eventor med bokföringen, ett uppdrag som dock rann ut i sanden.

– Hans förklaring är att syftet var att han skulle ta över och hjälpa Eventor med deras bokföring, att han skulle få det uppdraget och av den anledningen åtog han sig att hjälpa till med det här eftersom de saknade bankgiro. Men han fick aldrig något underlag så han kunde aldrig börja med uppdraget. Han sa att han hade följt avtalet och betalat ut pengarna, säger konkursförvaltare Janette Stjernström vid Glimsteds advokatbyrå.

Så slussades pengarna vidare utomlands

Pengarna betalades enligt henne vidare till externa mottagare i utlandet.

Den 24 juli 2020, nio dagar efter att avtalet tecknades, betalades 262 000 kronor ut till ett konto i London. Den 30 juli betalades 500 000 kronor ut, också det till London, liksom den 10 augusti, då återigen 262 000 kronor gick till ett Londonkonto. Ett par månader senare, i december, gjordes nya utbetalningar. Denna gång till ett konto i Bryssel. Den 2 december överfördes 154 000 kronor och den 9 december 155 000 kronor.

Myndigheterna betalade ut pengar utan att kontrollera att uppgifterna stämde. Klicka på bilden för att få en större bild över hela händelseförloppet. Infografik: Anna Spång.

En halv miljon kronor från Försäkringskassan

Konkursförvaltaren har polisanmält Eventor och det pågår en förundersökning som ligger på Ekobrottsmyndighetens bord sedan årsskiftet. Ärendet har hanterats av den myndighetsgemensamma satsningen aktionssektionen där flera myndigheter samarbetar för att motverka organiserad brottslighet.

Uppgård Konsult skulle enligt avtalet med Eventor, som tidningarna tagit del av, inte få ut något mer för penningförmedlingen än ett sedvanligt timarvode.

Totalt betalade Tillväxtverket ut 1 366 956 kronor till Eventor. Pengar som i efterhand krävts tillbaka utan resultat.

Ingen har förhörts ännu

Åklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, säger till Arbetsvärlden att de känner till att pengarna slussats utomlands.

– Man kan begära rättslig hjälp via internationella myndigheter, säger han, men vill inte berätta om EBM i dagsläget samarbetar med polis och åklagare i andra länder för att spåra pengarna.

Han säger att de inte har förhört någon av de misstänkta ännu.

– Om man går in till någon och säger ”aja baja” så finns det risk att de säger att ”vi har inte gjort nåt”.

Allen Saruchanjan Sinelnikov säger att det främst är bolaget Eventor och dess företrädare som utreds.

Han säger också att han inte kan svara på om Roger Uppgård är misstänkt för något brott, men att det inte har gjorts någon polisanmälan mot Uppgård.

Malin Crona, Per Agerman, Mikael Hellsten
13 maj 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev