Efter Arbetsvärldens avslöjande att det lilla Örebroföretaget Eventor med påhittade anställda, verksamhet och en påhittad kurdisk kulturfestival lyckats lura till sig tre miljoner kronor i olika coronastöd har nu företrädaren för Eventor begärts häktats för grovt bedrägeri.
Arbetsvärlden har tillsammans med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning avslöjat hur det lilla Örebrobolaget Eventor lyckades lura till sig över tre miljoner kronor i olika coronastöd.
Bolaget har också kunnat kopplas till andra bolag där personer med kopplingar till Örebros gängkriminella förekommit.
Skatteverket har tidigare slagit till i en razzia och upptaxerat de ansvariga för bolagen.
I tisdags gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag på olika orter i landet och anhöll sex personer.
I dag häktades företrädaren för Eventor, en 24-årig man. Han har suttit anhållen i Borlänge, men kommer att föras till häktet i Örebro. Tingsrätten anser, liksom åklagaren, att han skulle kunna undanröja bevis eller försvåra utredningen.
Misstänks för grovt bedrägeri
Han misstänks för grovt bedrägeri mot Kulturrådet och Tillväxtverket. Genom att rapportera in arbetsgivaravgifter till Skatteverket utan att betala in skatt och hitta på anställda lyckades de få 1,3 miljoner kronor i stöd från Tillväxtverket.
Genom att hitta på en kurdisk kulturfestival med påhittade inbokade artister och skriva att det hade kostat 250 000 kronor att hyra Liljeqvistska parken, som är gratis att låna av Borlänge kommun, lyckades de få 1,2 miljoner kronor utbetalade från Kulturrådet.
De har också fått 600 000 kronor från Försäkringskassan för höga sjuklönekostnader, som myndigheten också krävt tillbaka.
När återkraven började komma bytte bolaget företrädare och försattes i konkurs. Pengarna har slussats utomlands och bolaget var vid konkursen tömt.
Den nu häktade mannen misstänks också för sex fall av skattebrott och tre fall av grovt bokföringsbrott, också dessa kopplade till turerna kring Eventor och dess systerbolag, som Arbetsvärlden skrivit om tidigare. Sammanlagt har åklagaren uppgett 15 fall av misstänkta brott.
Ytterligare en person hade begärts häktad för misstänkt grovt näringspenningtvättbrott, alternativt penningtvättbrott, vid 21 tillfällen. Där delade inte tingsrätten åklagarens bild att det var sannolika skäl att det fanns risk att den misstänkte skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Enligt häktningsprotokollet förnekar den misstänkte brott.
Misstankarna kvarstår
De andra fyra som varit anhållna har också försatts på fri fot. Allen Saruchanjan Sinelnikov vill inte gå in på vilka brott de misstänks för, men säger att misstankarna mot samtliga i dagsläget kvarstår.
– I nuläget gör det det, sedan får man ta ett nytt tag och noga gå igenom alla förhör. Det har varit en intensiv period, då vi bara fokuserat på det som måste göras här och nu, säger åklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov.
Vad är den häktades inställning?
– Han bestrider häktningen.
Förnekar brott
Enligt protokollet från häktningsförhandlingen menar 24-åringen att det inte föreligger sannolika skäl för brott och att beslutet om häktning inte är proportionerligt.
Tingsrätten har beviljat häktning till den 3 mars.
Är ni nöjda med insatsen?
– Det är svårt att säga. Vi gjorde det vi ansåg man behövde göra i utredningen och vi har fått två veckors åtalsfrist fram till den 3 mars. Fram till dess får man fortsätta och se vad som händer, säger åklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov.
Advokat Johan Cahp företrädde 24-åringen vid häktningsförhandlingen.
– Hans inställning är att han förnekar brott.
Johan Cahp är kritisk mot tingsrättens beslut och menar att det inte finns någon risk att 24-åringen skulle kunna påverka utredningen.
– Vi anser att tingsrätten rätteligen borde släppt honom eftersom det inte föreligger någon kollissionsfara.
Research: Per Agerman
Arbetsvärlden granskar – Coronakuppen
Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd
Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden
IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader
Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”
Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”
”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”
Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd
Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling
Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan
Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands
Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”
Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen
Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag
Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd
”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”
Bolag kopplat till coronakuppen i konkurs
Sex anhållna efter EBM-tillslag mot inblandade i Coronakuppen