Konkurs för bolag kopplat till coronakuppen efter skattekrav Bolaget som slussade pengar från en mördad vd:s bolag till Eventor har begärt sig själva i konkurs vid Örebro tingsrätt. Grafik: Anna Spång Foto: Pavel Koubek / TT

Konkurs för bolag kopplat till coronakuppen efter skattekrav

Coronakuppen Bolaget som slussade pengar till Eventor, som låg bakom coronakuppen, har försatts i konkurs med obetalda skatteskulder. Nu går Skatteverket även efter huvudpersonerna bakom bolagen med personliga upptaxeringar som hamnat hos kronofogden.
9 jan 2023 | 05:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Myndigheternas granskning av turerna kring bolaget Eventor, som lyckades lura till sig flera miljoner i coronastöd, fortsätter. 

Hos Ekobrottsmyndigheten pågår sedan tidigare en förundersökning och under de senaste månaderna har Skatteverket fattat flera beslut med bäring på bolag i sfären och de inblandade huvudpersonerna.

I november kunde Arbetsvärlden och Nerikes Allehanda avslöja att ett annat Örebroföretag,  där den 24-åriga borlängebo som ansvarade för Eventor samtidigt var styrelseordförande, upptaxerats sedan Skatteverket granskat betalningsflödena mellan bolagen. Pengar hade gått från företaget till Eventor, men också direkt till 24-åringen.

Bolagens verksamhet har haft nära koppling till varandra och när den 25-åriga vd:n för det andra bolaget ansökte om att hyra en lokal av Örebrobostäder kallar han Eventor för systerbolag.

”Vi har ett systerbolag som även är hyresgäster hos er idag och vi ser fram emot att utvecklas tillsammans med er som fastighetsbolag”, skriver han och hänvisar till 24-åringen som företrädare för båda företagen.

Så slussades pengarna från den mördade vdn:s bolag vidare till Eventor. Klicka för större bild.
Grafik: Anna Spång

Vid razzian hittade Skatteverket också transaktioner till Eventors systerföretag från det bolag som drevs av en vd som mördades i Varberga i maj i år.

Efter upptaxeringen uppgav vd:n för Eventors systerföretag, en 25-årig man från Örebro, att skulden skulle betalas.

–  Vi kommer att överklaga, vi kommer att göra rätt för oss och visa att vi inte gjort något fel och om Skatteverket anser att vi gjort något fel så kommer vi göra rätt för oss för det också, sa vd:n till Arbetsvärlden i november.

Privata skattekrav mot de ansvariga

Men i stället ansökte han om konkurs för bolaget bara någon vecka senare. I bouppteckningen, som lämnades in av konkursförvaltaren till tingsrätten den 21 december, framgår att skulden till Skatteverket är 234 690 kronor. Konkursutredningen befinner sig än så länge i ett inledande skede.

Fakta: Coronakuppen

Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning avslöjat hur Eventor lyckades lura fyra olika myndigheter på tre miljoner kronor i coronastöd.

Bolaget hittade på uppgifter om anställda och ljög om en kurdisk kulturfestival i Liljeqvistska parken i Borlänge.

De lät också bli att betala över 110 000 kronor i hyra till Örebrobostäder för den kontorslokal de hyrde i centrala Örebro.

Läs alla artiklar i granskningen här.

+ Expandera

Skatteverket har också gått vidare med personliga skattekrav mot 24-åringen eftersom han fått utbetalningar till sitt privata bankkonto som inte redovisats i deklarationen. Totalt handlar det om insättningar på nästan 900 000 kronor under 2020.

Pengarna har betalats ut från Eventor och det andra bolaget, men gäller också över 300 00 kronor som består av andra inbetalningar till hans privata bankkonto. Skatteskulden på närmare en halv miljon kronor hamnade i början av december hos kronofogden och var så sent som den 4 januari i år ej betald.

– Vi har bett honom att förklara vad det är för insättningar och han har inte svarat. Vi har fattat beslutet baserat på den nya praxis som säger att insättningar på konton mycket sannolikt är skattepliktiga inkomster och det ligger på den skattskyldiga att bevisa varifrån pengarna kommer, säger handläggaren Maja Runfors på Skatteverket.

Frågetecken kring coronapengarna

Även 25-åringen har upptaxerats för oredovisade inkomster men skulden har inte lämnats över till kronofogden, vilket tyder på att den har betalats. Beslutet att upptaxera honom fattades samma dag som beslutet att upptaxera 24-åringen, den 12 september förra året. 

Snart ett år efter Eventors konkurs återstår fortfarande flera frågetecken kring vart miljonerna i coronastöd slutligen tog vägen. Konkursförvaltaren har hittat både utlandsbetalningar samt påstådda löneutbetalningar till vad som verkar vara bulvaner eftersom bolaget saknade anställda vid tidpunkten. 

Utredningen ligger nu på åklagare Allen Allen Saruchanjan Sinelkovs bord. Han leder förundersökningen mot Eventor hos Ekobrottsmyndigheten men vill inte avslöja några detaljer utan hänvisar till förundersökningssekretessen. Åklagaren uppger dock att de har tagit del av Skatteverkets beslut och att de också har undersökt pengaflöden kopplat till det.

Vi har sökt 24-åringen och 25-åringen men inte fått någon kommentar.

Research: Per Agerman

Arbetsvärlden granskar – Coronakuppen

Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd

Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden

IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader

Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”

Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”

”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”

Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd

Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling

Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan

Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands

Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”

Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen

Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag

Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd

”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”

9 jan 2023 | 05:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev