Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning berättat om hur det gick till när ett litet Örebroföretag utan tidigare verksamhet på kort tid lyckades få ut tre miljoner kronor i coronastöd från olika myndigheter.
Trots flera varningssignaler och att myndigheternas egna kontrollsystem slog larm fortsatte pengar att betalas ut, ända fram tills återkraven började komma. Runt nyår hamnade ärendet på Ekobrottsmyndighetens bord. Men än har inga förhör hållits med de misstänkta. Det har inte heller genomförts någon husrannsakan och inga tillgångar har tagits i beslag.
Flera olika myndigheter har polisanmält
– Först måste vi samla in handlingar och få en helhetsbild. Även om pengarna är kvar kanske det kommer invändningar att de här pengarna är något annat än det som har utbetalats, det blir svårt att säkra pengar på det sättet i nuläget, säger Allen Saruchanjan Sinelnikov, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Vad är det som tar så lång tid?
– Det är fortfarande förundersökningssekretess, men det rör sig om flera olika anmälningar, det kommer från olika utredningar från polisen, vi måste få en helhetsbild.
Tar det alltså längre tid om det är flera myndigheter som är inblandade och gör polisanmälningar? Är det lättare för ett företag att komma undan längre tid om de lurar flera myndigheter än bara en?
– På ett sätt ja, men det är också så generellt att om man ska ta in någon på förhör vill man veta vilka misstankar vi ska delge, om vi vill delge att det är brott mot en myndighet eller om det är brott mot två, tre eller fyra myndigheter.
– Man skulle kunna göra det väldigt enkelt för sig att gå på ett brott och så är det klart, det är lite olika hur man vill ha en förundersökning. I det här fallet vill jag få en helhetsbild av ärendet, säger Allen Saruchanjan Sinelnikov.
Så de här personerna kan göra samma sak igen?
– I teorin, ja, sedan får man se om det händer och vad som händer. Att ansöka om samma stöd på samma sätt lär inte gå. Men i teorin kan de det.