Arbetsvärlden nominerad till journalistpris för Coronakuppen

Arbetsvärlden nominerad till journalistpris för Coronakuppen

Coronakuppen Arbetsvärlden har nominerats till Fackförbundspressens journalistpris i kategorin Årets Grepp för granskningen Coronakuppen. I ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning har vi bit för bit avslöjat hur ett litet bolag i Örebro utan verksamhet och personal lyckades lura till sig miljoner under pandemin.
Arbetsvärlden
17 apr 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

När pandemin slog till skulle pengar till drabbade företag betalas ut snabbt. Det ledde till att myndigheterna fick order om att ”betala först, fråga sedan”. Det ledde till att företag med rent kriminella upplägg kunde få pengar.

Vid en rutingranskning av ett bolag som gått i konkurs i Örebro upptäckte vi snart inifrån hur det hela hade gått till. Vi såg hur pengar betalats ut från Tillväxtverket, Kulturrådet och Försäkringskassan genom att företrädare skickat in falska uppgifter om anställda och påhittade för en icke existerande kurdisk kulturfestival. Dessutom hade de bett om ersättning från Försäkringskassan för att personalen som inte fanns hade varit sjuka i covid två gånger i månaden.

Kopplingar till gängkriminella

Företaget, Eventor, hade också hyrt en lokal hos det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, men slutade snart betala hyran.

När pengarna betalades ut skickades de utomlands, bland annat med hjälp av Masarna Speedways ordförande Roger Uppgård, som då hade ett konsultbolag.

När pengarna väl betalats ut, sattes bolaget på en målvakt innan det begärdes i likvidation och konkurs eftersom de inte skickat in någon årsredovisning. Konkursförvaltaren återfann då inte heller någon bokföring och polisanmälde bolaget.

Så lyckades det lilla örebroföretaget Eventor lura flera myndigheter på miljoner under pandemin. Klicka på bilden för en större grafik. Grafik: Anna Spång

Genom att samarbeta med lokala medier, Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning, kunde Arbetsvärlden också koppla mordet på en vd för ett annat Örebroföretag till Eventor och dess systerbolag. Kopplingarna ledde också till Örebros gängkriminalitet. Artiklarna har publicerats parallellt i de tre tidningarna,

Den första delen av granskningen publicerades under februari 2022 och ett år senare gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia där de grep sex personer. Eventors företrädare sitter nu häktad sedan två månader tillbaka och förundersökning pågår fortfarande.

– Det är förstås ett stort erkännande och visar att vår satsning på grävande journalist och ett medvetet samarbete med lokala medier ger resultat. Vi hoppas att fler redaktioner kan inspireras, säger Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.

Vinnarna tillkännages den 9 maj på Fackförbundspressens dag.

Coronakuppen – hela granskningen:

Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd

Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden

IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader

Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”

Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”

”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”

Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd

Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling

Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan

Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands

Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”

Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen

Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag

Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd

”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”

Bolag kopplat till coronakuppen i konkurs

Sex anhållna efter EBM-tillslag mot inblandade i Coronakuppen

24-åring häktad för grovt bedrägeri i Coronakuppen

Masarna Speedway i konkurs

Konkurs för bolag som slussade pengarna från coronakuppen utomlands

Arbetsvärlden
17 apr 2023

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar