Konkurs för bolag som slussade pengar från coronakuppen utomlands Tillväxtverket lät Eventor använda sig av en mellanhand. Det blev Masarna Speedways nuvarande ordförande. Eventor bad honom slussa pengarna vidare till konton utomlands. Foto Henrik Montgomery, Janerik Henriksson och Ulf Palm / TT

Konkurs för bolag som slussade pengar från coronakuppen utomlands

Coronakuppen Nu har ännu ett bolag kopplat till coronakuppen begärts i konkurs. Det är Masarna Speedways tidigare ordförande Roger Uppgårds bolag, som slussade pengarna från Tillväxtverket utomlands, som inte kan betala sina skulder.
28 mar 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge tidning avslöjat hur det lilla Örebroföretaget Eventor utan verksamhet och personal lyckades lura till sig tre miljoner kronor i olika coronastöd. Vi har också hittat hur pengar gått till att finansiera gänkriminella.

Myndigheterna kringgick flera gånger sina rutiner för att kunna betala ut pengar och när återkraven väl började komma hade bolaget redan tömts och tagits över av en målvakt. 

Företrädaren häktad sedan fem veckor

Den 24-årige man från Borlänge som var företrädare för bolaget under den tid pengarna betalades ut från olika myndigheter sitter sedan fem veckor häktad misstänkt för bland annat grovt bedrägeri, efter att Ekobrottsmyndigheten gjort en razzia mot sex misstänkta

Eftersom Eventor hade svårt att få ett eget bankgiro på grund av betalningsanmärkningar gjorde Tillväxtverket ett undantag så att pengarna kunde betalas ut via en mellanhand. Det blev Masarna Speedways tidigare ordförande Roger Uppgårds bolag, Uppgård konsult. 

Arbetsvärlden har försökt ta reda på om Tillväxtverket gjort undantag i andra fall, men trots att Tillväxtverket gått igenom ett stort antal ärenden för att leta efter liknande upplägg har de bara kunnat hitta just det här fallet. 

Tidigare har speedwayklubben Masarna Speedway, där Uppgård varit ordförande, begärts i konkurs. De främsta skulderna är de 700 000 klubben är skyldig speedwayförarna. Enligt konkursförvaltaren Henric Schef är de enda tillgångar bolaget har inventarier kopplade till Speedwaybanan, som hyrs av kommunen, och de kommer inte på långa vägar täcka skulderna.

”Han har inte gett någon ordentlig förklaring”

Henric Schef hade också föreslagits som konkursförvaltare för Uppgårds privata bolag av likvidatorn, men har anmält jäv eftersom han sitter i styrelsen för ett bolag som har anlitat Uppgård konsult.

I stället har Cecilia Malm vid Glimstedts advokatbyrå i Falun utsetts till konkursförvaltare.

– Han har inte gett någon ordentlig förklaring än. Han har inte hunnit med arbetet och uppenbarligen inte haft den koll han skulle ha.

Likt Eventor tvångslikvideras Uppgård Konsult AB eftersom årsredovisningen inte hade kommit in till Bolagsverket i tid. Likvidatorn konstaterade snabbt att bolaget inte skulle klara att betala sina skulder och begärde bolaget i konkurs. 

Uppgård konsult har skulder till Skatteverket på över 1,2 miljoner kronor. 

– Jag har inte riktigt förstått vad skatteskulderna är. Jag har inte fått någon bokföring än, men är precis på väg för att hämta den, säger Cecilia Malm.

Så gick det till när pengarna betalades ut från olika myndigheter till Eventor. Klicka på bilden för större grafik.

Arbetsvärlden granskar – Coronakuppen

Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd

Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden

IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader

Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”

Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”

”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”

Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd

Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling

Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan

Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands

Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”

Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen

Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag

Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd

”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”

Bolag kopplat till coronakuppen i konkurs

Sex anhållna efter EBM-tillslag mot inblandade i Coronakuppen

24-åring häktad för grovt bedrägeri i Coronakuppen

Masarna Speedway i konkurs

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar