TCO:s nya film hyllar politiskt mod Emma Molin har gjort en film om föräldraförsäkringen för TCO. Foto: TCO
Ledare

TCO:s nya film hyllar politiskt mod

TCO har skapat en dokumentärfilm om historiskt politiskt mod. Men är vi redo för radikala beslut idag?
3 maj 2024 | 08:55
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

TCO har knåpat ihop en dokumentär om politiskt mod. Eller ja, egentligen handlar den halvtimmeslånga dokumentären som gjorts med hjälp av ett produktionsbolag om föräldraförsäkringen.

I år fyller denna reform 50 år och det firar TCO med att låta komikern och skådespelerskan Emma Molin rota runt i föräldraskapets historia genom decennierna i god historieätarna-stil (hon lagar bland annat ”gryta med ananas” i ett sjuttiotalskök).

Det är kul att möta dem som blev föräldrar i olika decennier och höra hur de resonerade kring jämställdhet och föräldraskap. Emma Molin gör också klassiska enkäter med ”vanligt folk” på stan. Där stöter hon på en ung kvinna som levererar föräldraförsäkringens jämställdhetsdilemma i en mening: ”Det är bra att man kan välja själv, men egentligen kanske det skulle vara bra om man inte kunde välja själv”.

För om man ska vara ärlig så verkar föräldraförsäkringen i starten 1974 mest varit en variant på den gamla moderskapspenningen. Män hade en teoretisk möjlighet att stanna hemma med barnen, men det var först 1995, när pappamånaden infördes 21 år senare, som de i praktiken började vara det.

Det här var uppenbarligen en tid då nya politiska idéer presenterades i riksdagen.

TCO-vinkeln i den här filmen är politikerintervjuerna. Till exempel med föräldrapenningens ”mamma” Birgitta Dahl. Hon beskriver hur hon 1969 presenterade idén om en föräldraförsäkring för båda könen i riksdagens talarstol och hur en upprörd skara riksdagsledamöter samlades nedanför för att förvånas och förfasas. Det här var uppenbarligen en tid då nya politiska idéer presenterades i riksdagen och människor blev genuint upprörda. Birgitta Dahl som var van att få beröm, blev istället tagen på sängen när hennes förslag avfärdades som ”vansinnigt”. Fem år senare var det verklighet.

En annan politiker som vågade utmana sitt parti var folkpartiledaren Bengt Westerberg som trots hårt motstånd drev igenom pappamånaden med den socialdemokratiska regeringen 1995. Det var nu pappors föräldraledighetsuttag klättrade över 10-procentsstrecket.

TCO vill använda filmen för att få till en diskussion om en mer jämställd föräldraförsäkring. I det perspektivet är det lite av en halvmesyr att organisationen förespråkar en tredelning av försäkringen istället för en jämn fördelning. Vilken annan försäkring kan du dela med familjen? Det rimliga hade varit att när du blir förälder så får du ett antal individuella dagar med barnet, vilket skulle lett till stora jämställdhetseffekter på arbetsmarknaden.

Men inte många politiker orkar styras lika mycket av övertygelse idag.

Men inte många politiker orkar styras lika mycket av övertygelse idag som på sjuttiotalet. Tänk dig om sjuttiotalets reformer om föräldraförsäkring, kortad arbetstid och förbud av barnaga lanserats idag. Det hade blivit ett jäkla liv om oansvarig politik som kväver den ekonomiska utvecklingen och leder till kärnfamiljens kollaps. Twitter hade kokat.

Reformer kräver fortsatt politiskt mod, tror jag att TCO vill att vi ska tänka.

3 maj 2024 | 08:55
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev