Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd Eventor försattes i konkurs av Örebro tingsrätt den 31 januari. Nu har konkursförvaltare Janette Stjernström polisanmält företaget. Foto: Glimstedt och Pavel Koubek / TT

Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd

Coronakuppen Örebroföretaget fick tre miljoner i coronastöd de inte hade rätt till. Nu är pengarna borta, företaget försatt i konkurs och företrädarna går inte att få tag i. Konkursförvaltaren har redan gjort en polisanmälan. "Jag har nästan nått vägs ände," säger Janette Stjernström vid Glimstedts advokatbyrå.
Malin Crona, Per Agerman
23 mar 2022 | 05:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning avslöjat hur det lilla Örebroföretaget Eventor fått miljonbidrag i coronastöd från olika myndigheter genom att skicka in uppgifter som i efterhand visat sig inte stämma.

Nu kan vi berätta om hur pengarna försvunnit ur bolaget. I ett samarbete med sajten Realtid kan vi också berätta om hur Marginalen bank tog sig an företaget som andra banker tackade nej till och att företaget på så sätt lyckades få ut stöd trots att myndigheternas varningssignaler slog till.

Inte fått tag i någon företrädare

Miljoner i coronastöd skickades vidare i småposter förklädda till löneutbetalningar visar konkursutredningen. Mindre än två månader efter konkursen i Örebro-företaget Eventor har konkursförvaltaren redan hunnit lämna in en polisanmälan.

– Jag har gjort en anmälan då det redan nu finns skäl att misstänka brott, säger Janette Stjernström, advokat på Glimstedt som hanterar konkursen.

Hon har hittills inte fått tag på någon företrädare för bolaget och någon bokföring har inte gått att uppbringa. Istället är det via bankens kontoutdrag som hon i efterhand kan följa hur stödpengarna från flera olika myndigheter snabbt skickades vidare till okända mottagare.

Myndigheterna betalade ut pengar utan att kontrollera att utgifterna stämde. Klicka på bilden för att få en större bild över hela händelseförloppet. Infografik: Anna Spång.

Eventor fick tre miljoner kronor i olika former av coronastöd under 2020 från Tillväxtverket, Försäkringskassan och Kulturrådet. Samtliga myndigheter har i efterhand konstaterat att pengarna betalades ut på felaktiga grunder. Bolaget har heller inte lämnat in efterfrågade underlag.

I den första rundan utbetalningar, där pengarna främst kom från Tillväxtverket, gick pengarna till ett annat företags bankgiro. Detta sedan Eventor och bolaget, beläget i Dalarna, gjort upp om att Dala-bolaget skulle låna ut sitt konto tillfälligt.

Men enligt konkursutredningen betalades aldrig några pengar in till Eventors bankkonto, istället sändes de vidare till externa mottagare på uppdrag av företrädare för Eventor.

Godkände inte lösningen med mellanhand

Den andra stora rundan med stödpengar kom i december 2020 då Eventor efter många månaders försök lyckats ordna ett eget bankgiro. Detta var nödvändigt för att få ut de 1,1 miljoner kronor som låg och väntade hos Kulturrådet. Kulturrådet hade nämligen inte godkänt lösningen med att använda ett annat bankgiro.

Enligt handlingar från Marginalen Bank, som trots att Eventor hade betalningsanmärkningar och andra banker därför hade tackat nej till att ha dem som kund, hade öppnat kontot, skickades pengarna även denna gång snabbt vidare.

– Det är väldigt många mindre poster. Det ser ut som lön till ett 40-tal anställda, säger Janette Stjernström.

Men av den granskning som Arbetsvärlden, NA och BT gjort har Eventor aldrig haft så många anställda. Det framgår bland annat av utdrag från skattekontot som analyserats av inblandade myndigheter och beslut från Skatteverket. Misstankarna är istället att bolaget uppgivit ett för stort antal anställda för att få ut stödpengar.

En i raden av polisanmälningar

Ekobrottsmyndigheten har sedan tidigare bekräftat att en förundersökning redan pågår kring händelserna i bolaget. Konkursförvaltarens anmälan är bara en i raden. Då det saknas tillgångar i konkursboet och det är svårt att få fram mer information återstår inte mycket att göra för Janette Stjernström.

Vilka konton som tog emot pengarna framgår inte av de handlingar som konkursförvaltaren fått tillgång till.

– Jag har nästan nått vägs ände, säger hon.

Hur det kommer sig att Marginalen Bank valde att godkänna Eventor, trots att de hade betalningsanmärkningar och andra banker tackade nej vill de inte berätta.

Marginalen Bank avböjer att kommentera godkännandet av Eventor som kund och de genomförda transaktionerna med hänvisning till banksekretessen.

Malin Crona, Per Agerman
23 mar 2022 | 05:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev