Konkursen i Eventor avslutades nyligen utan att några tillgångar kunde spåras. Pengarna från coronakuppen är borta konstaterade konkursförvaltaren. Nu kan Arbetsvärlden avslöja att bolaget också använts i ett upplägg med falska fakturor för att kunna betala ut svarta löner. I centrum står ett tidigare okänt bankkonto i Belgien.
De nya uppgifterna har kommit fram efter att Skatteverket gjort ett tillslag mot ett närstående företag i Örebro. Det visar sig att Eventor parallellt med att miljonstöden betalades ut under sommaren och hösten 2020 också användes för att ställa ut fakturor som enligt Skatteverket var felaktiga.
Fakturorna gick till det närstående bolaget som har koppling till den 24-årige man som också satt i styrelsen på Eventor. Skatteverket upptaxerade i september företaget efter misstankar att 24-åringen och ytterligare personer tagit ut pengarna som oredovisade löner.
“Utifrån ovanstående omständigheter framgår klart att fakturorna från Eventor AB inte speglar verkliga förhållanden. Betalningarna från er till Eventor AB har istället möjliggjort att era ägare kunnat tillgodogöra sig medel från er”, skriver Skatteverket i beslutet gällande Örebroföretaget.
Tidigare okänt bankkonto i Belgien
Enligt Skatteverkets utredning har bolaget med fakturorna som grund betalat ut 458 000 kronor under augusti till oktober 2020 till två närståendes privata konton, varav merparten, nära 400 000 kronor, har gått till ledamoten i Eventor. Under januari till juli 2021 betalades ytterligare 510 000 kronor ut, denna gång gick pengarna till ett tidigare okänt bankkonto som Eventor öppnat i Belgien.
Det upptaxerade Örebroföretaget har i korrespondens med Skatteverket försvarat sig med att fakturorna varit korrekta och att de bara betalat enligt de instruktioner de fått men det tror inte Skatteverket på. Detta beror på att Eventor inte bedrivit någon synlig verksamhet och heller inte redovisat arbetsgivaravgifter eller moms.
“Att betalningar sker till Eventor AB är anmärkningsvärt då bolaget inte redovisar någon näringsverksamhet under perioden och då betalningarna dessutom görs till ett konto i utlandet”, skriver Skatteverket.
Skatteverket misstänker skenanställning
I sitt beslut ifrågasätter Skatteverket vilken verksamhet som har bedrivits i det upptaxerade bolaget. Bland annat konstateras att under en period var endast en person anställd i bolaget.
Det handlar om en en 33-årig man som förekommer med flera domar i belastningsregistret och som enligt polisen kan kopplas till den gängledare i Örebro som förra året dömdes till sju års fängelse av Göta hovrätt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Skatteverket misstänker att det handlar om en skenanställning då det kan ”ifrågasättas om något arbete utförts och om det är ett verkligt anställningsförhållande, eller om det är ett sätt för bolaget att tillskansa sig lönebidrag från Arbetsförmedlingen.” Totalt har lönebidrag om 250 000 kronor för 33-åringen betalats ut till Örebrobolaget under 2020 och 2021.
”Jag jobbar hemifrån i en väns företag”, säger 33-åringen, i ett tidigare polisförhör om sin anställning.
Men spåren till Örebros gängvärld slutar inte där. I samband med skatterazzian framkom dokumentation som visar att bolaget löpande fått betalningar från ytterligare ett bolag i Örebro, nämligen det bolag vars 34-årige vd sköts ihjäl i Varberga i våras. NA har tidigare avslöjat att flera personer med brottsregister arbetat för detta bolag och att en känd gängledare besökte bolaget och tog kontakt med anställda i tiden före mordet. Källor har uppgett för NA och Arbetsvärlden att bolaget granskats i samband med mordutredningen.
Kommer att överklaga Skatteverkets beslut
Enligt Skatteverkets beslut är ursprunget till de svarta betalningarna till Eventor i själva verket pengar som kom från den mördade vd:ns bolag. Man ser i transaktionerna hur pengarna snabbt slussades genom det nu upptaxerade Örebrobolaget vidare till Eventor och dess företrädare.
Skatteverket har inte svaret på vad som sedan hände med pengarna som gick till Eventors bankkonto i Belgien. På samma sätt har Eventors konkursförvaltare heller inte lyckats spåra stödpengarna som gick till utlandet vilket Arbetsvärden rapporterat om.
Vi kommer att göra rätt för oss och visa att vi inte gjort något fel
Sedan tidigare pågår en förundersökning hos Ekobrottsmyndigheten angående coronakuppen. Det är inte känt om transaktionerna som Skatteverket slagit ned på ingår i denna utredning.
Det upptaxerade Örebro-bolagets vd säger till Arbetsvärlden att bolaget kommer att överklaga Skatteverkets beslut.
– Vi kommer att överklaga, vi kommer att göra rätt för oss och visa att vi inte gjort något fel och om Skatteverket anser att vi gjort något fel så kommer vi göra rätt för oss för det också, säger han.
Enligt vd:n har bolagets verksamhet tagit en paus till dess att Skatteverkets utredning är klar.
Arbetsvärlden har sökt företrädare för Eventor för en kommentar men utan att lyckas.
En tidigare representant för den mördade vdn:s bolag säger att de har valt att avveckla företaget eftersom verksamheten upphörde och att han inte vill uttala sig mer om om bolaget.
Här kan du läsa vår tidigare rapportering om Coronakuppen.
Fakta: Coronakuppen
När Coronapandemin slog till 2020 fick flera myndigheter i uppdrag att betala ut stöd till krisande företag. Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning avslöjat hur det ledde till att bolag med rent kriminella upplägg fick pengar. Örebroföretaget Eventor var ett av dem.
På bara några månader lyckades bolaget få ut sammanlagt tre miljoner kronor. De fick stöd från Tillväxtverket och Försäkringskassan för påhittade anställda och pengar från Kulturrådet för en påhittad kurdisk kulturfestival i Borlänge.
När myndigheterna började kräva tillbaka pengarna skrevs bolaget över på en målvakt, innan bolaget gick i konkurs. Då fanns inga pengar kvar. En stor del av pengarna hade förts utomlands, med hjälp av transaktioner från Roger Uppgård, ordförande i Masarna Speedway.