Tankesmedjornas topplista 2023: De syns mest Timbros Fredrik Kopsch syns kanske inte mest, men bäst? Foto: Tomas Oneborg, Anna Tärnhuvud, Pontus Lundahl,Henrik Montgomery, Anders Wiklund/TT, Wikimedia Commons

Tankesmedjornas topplista 2023: De syns mest

Tankesmedjor Näringslivets tankesmedjor kopplar greppet om mediegenomslaget. Det visar Arbetsvärldens årliga rankning. På individnivå petar Timbro ned Katalys ett snäpp. Men om man tittar på genomslag per anställd framträder en annan bild.
Axel Green och Anders Ljung (research)
12 mar 2024 | 06:30
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Timbros position som mest synlig den offentliga debatten förblir ohotad. Så var det 2018 när Arbetsvärlden började mäta hur ofta under innevarande år som tankesmedjorna nämnts i riksmedierna, så ock 2023. 

När tidningen i år ser tillbaka på tankesmedjeåret 2023 har vi ändrat medieurvalet från tidigare års undersökningar. Förutom medier med nationell räckvidd så tar vi i år även med branschtidningar inom politik och arbetsmarknad, samt fack och arbetsgivares egna tidningarna. Men bilden är likartad. Mansdominansen är stor bland de mest synliga profilerna och näringslivsfinansierade tankesmedjor dominerar. Tre i tankesmedjornas topp fem har renodlad näringslivskoppling.

2023 har näringslivets tankesmedjor genererat över tre gånger så många omnämningar som sina fackliga motsvarigheter. Dominansen är en generell tendens, men framförallt är det Svenskt Näringslivsfinansierade Timbro som sticker ut. Tankesmedjan syns själva över tre gånger så ofta som nästa smedja i 2023 års topp tio, tankesmedjan SNS med finansiering av båda parterna. Tredjeplatsen knips av Frivärld, vars pengar kommer från Svenskt Näringsliv genom Stiftelsen Fritt näringsliv. Frivärld petar i år ned Katalys, den högst rankade fackliga tankesmedjan från förra årets position tre till en fjärdeplats. 

Fackliga tankesmedjor mer effektiva

Men näringslivets tankesmedjor är också sex gånger fler anställda. Ser man till hur mycket exponering varje anställd dragit in blir faktiskt bilden en annan. Fördelar man antal pressklipp på antalet anställda knäcker de fackliga tankesmedjorna sina näringslivskonkurrenter.

Med sina fyra medarbetare rakar Katalys då hem segern. Timbro kniper andraplatsen. Men tredjeplatsen delas mellan Frivärlds tio medarbetare och två-personsprojektet Balans som fokuserar på vinstfri välfärd. Sista platsen i topp-fem norpar Arena Idé. 

Måttet har sina brister. Vissa tankesmedjor listar kanske associerade medarbetare, deltidsmedarbetare och formgivare, andra gör det inte. Vissa jobbar också mer med externa rapportförfattare. Något renodlat mått för effektivitet är måttet inte heller. För ett sådant mått skulle även smedjornas ekonomi vägas in.

SD-kopplade Oikos åker ur topp 10

Topp-tio i 2023:års mätning innehåller inga totala färskingar. Spelarna är i stort sett desamma som tidigare mätningar. Men det finns två undantag. Ett är Entreprenörskapsforum som klättrat långsamt under de senaste tre åren och nu tar plats 9 bland de tio mest omnämnda tankesmedjorna. Ett annat är att Tankesmedjan Balans nu tar sig in i topp tio.

Den största förändringen i sammansättningen är ett kraftigt ras för Mattias Karlsson (SD):s socialkonservativa smedja. Från att ha gjort en stark entré direkt in på plats fem 2020, sedan bitit sig fast på plats åtta, faller de i år ur topp tio fullständigt och landar på plats 13. 

2023 års mest synliga tankesmedjeprofiler

Arbetsvärlden har också gått ned på individnivå för att se vilka av tankesmedjornas profiler som gjort störst avtryck i mediearkivet under det gångna året. Och en snabb blick på topp fem gör bilden omedelbar – Timbro storslammar. Benjamin Dousa, PM Nilsson, Fredrik Kopsch, Andreas Johansson Heinö, alla från Timbro, tar fyra av fem möjliga platser. Enbart den tidigare ständiga topprankaren Daniel Suhonen från Katalys trycker in sig och står som en facklig s-märkt katt bland Timbro-hermelinerna.

Fredrik Kopsch har under året gjort en raketuppstigning från plats 27 i 2022 års ranking till fjärdeplatsen. Därmed åker en av Katalys-profilerna som förra året intog tredjeplatsen, Kalle Sundin,  nu ut från topp fem, men återfinns fortfarande inom topp tio på plats sju. Årets största ras tillfaller dock också en Timbroit, närmare bestämt Kajsa Dovstad som faller från plats 6 till plats 20.

I topp tio återfinns också Frivärlds Gunnar Hökmark och Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans. Förutom PM Nilsson som klev in i rankingen som nykomling så står Arena Idés German Bender för topp tios största raket. 2023 års kraftigt ökade medieavtryck tar honom in på plats 9 från förra årets placering på plats 33.

Magnus Henrekson, från Institutet för näringslivsforskning, förra årets siste man in, får dock i år se dörren till topp tio stängas från utsidan. Detta efter att snöpligt fått se Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans andra hälft, smita före honom in och norpa plats 10. Resultatet innebär att att hela Tankesmedjan Balans nu är i topp tios stugvärme. Hon är tio-i-topps enda kvinna.

Benjamin Dousa slutar på topp 

I ett dödsföraktande drag lämnade Benjamin Dousa Timbro för vd-posten i Företagarna, en månad innan Arbetsvärldens årliga mätning var över. Det spelade dock mycket liten roll för resultatet. 

Benjamin Dousa, fd. Timbro.
Benjamin Dousa. Foto: Adam Ihse/TT, TT. Bearbetning: Arbetsvärlden.

Det sista Benjamin Dousa gjorde innan han lämnade Timbro var att dra en lans för Tesla, mot facket. I en debattartikel i Svenska Dagbladet gick han till frontalangrepp inte bara mot fackets stridsåtgärder utan även mot den svenska modellen i stort.

Två dryga veckor in i IF Metalls konflikt med elbilsjätten, med en etablerad bild av striden för kollektivavtal med Tesla som en ödesstrid för den svenska modellen, var ingången ett rött skynke som fick många tyckare att se lika rött. Den hårda rubriken ”Fackens makt är skadlig för Sverige”, hjälpte nog också till. 

För spridning var det uppenbart effektivt och skapade svallvågor på ledarsidor och debatt-avdelningar i mediesverige med hårda mothugg. 

Men hans tidiga sorti innebar uppenbarligen inte heller att han lutade sig tillbaka. Två månader innan riktade han en bredsida även mot höger, eller ja vänster utifrån hans perspektiv. I en mycket vida citerad post på mikrobloggen X anklagade han den borgerliga regeringen för att bedriva ”sossepolitik” när de stoppade den automatiska höjningen av brytpunkten för när en höginkomstagare börjar betala statlig inkomstskatt.

”Regeringens ekonomiska politik blir bara värre och värre. Miljontals väljare röstade på ett maktskifte för att få en ny riktning, inte för att få en skattepolitik till vänster om Socialdemokraterna”, skrev Dousa på X.

PM Nilsson – årets nykomling knep andraplatsen

Kanske såg Benjamin Dousa i backspegeln att närmaste följare i racet var hans egna avlösare i stafetten, PM Nilsson, som i november tog över Timbros vd-post. Med stafettpinnen i hand knep denna nämligen andraplatsen som andra mest omnämnda tankesmedjeprofil 2023. Och han kastade sig in där Benjamin Dousa lämnade, på frontlinjen av opinionskriget om narrativet i Tesla-konflikten. I en krönika på tidigare hemmaplan Dagens Industri kallade han LO-ledningen för ”brutal” och ”lättsinnig”, men IF Metall för ”en av Sveriges mest seriösa fackföreningar”. Udden var alltjämt riktad mot rätten till sympatiåtgärder. 

PM Nilsson
PM Nilsson Foto: Timbro, TT. Bearbetning: Arbetsvärlden.

”Problemet är de oreglerade sympatiåtgärderna som i kombination med LO-ledningens lättsinniga och brutala attityd – de har sagt att de kan driva Tesla ur landet – har gjort konflikten olösbar.”, skrev han i Dagens Industri.

Men PM Nilsson ålade sig in i rankingen redan i februari 2023 när han började på Timbro. Även när han omnämns i Timbro-sammanhang, försitter få medier chansen att nämna hur hans engagemang för ålfiske kostade honom jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare. Av hans sammanlagda omnämningar som Timbroit under 2023 handlade eller nämnde 38 procent av dem ålfisket. 

– Jag ska aldrig mer fiska ål, sade han till Aftonbladet i samband med att han tillkännagav att han nu skulle arbeta med miljö- och landsbygdsfrågor på Timbro. 

Daniel Suhonen – en udda gäst på Timbro-fest

Först på tredje plats finner vi i år den närmaste fackliga utmanaren som i flera år växlat förstaplatsen med Benjamin Dousa – Daniel Suhonen från Katalys. Under året har han fortsatt varit en nagel i ögat på inte bara regeringen, utan också som högljudd internkritiker i sitt egna parti Socialdemokraterna. Sina starkaste månader hade han i mars och september 2023 då båda dessa entiteter fick sig en släng av den Suhonska sleven i ämnen från skattepolitik, falukorvar och klasskrig. 

Daniel Muhonen
Daniel Suhonen. Foto: David Lagerlöf, TT. Bearbetning: Arbetsvärlden.

”Regeringen kan nationalisera elsystemet och sänka elpriserna, de kan införa hyresstopp, ta bort matmomsen och beskatta de rikaste – för att med aktiv politik sänka inflationen. De behöver inte, borde inte, får inte vara passiva och låta människor fara illa. Men innerst inne är det nog högerns strategi, för ekonomisk nöd kan lätt piskas upp till vrede och SD är experter på att rikta denna rättmätiga vrede neråt. Aldrig uppåt till dem som har makt att åtgärda problemen.”, skrev Daniel Suhonen i en krönika i Aftonbladet i september.

”S-linjen är obsolet. När jag diskuterar med ekonomer från höger till vänster frågar de mig, som länge drivit behovet av ett ekonomiskt skifte, hur jag ser på chansen att S svänger. Jag ser det inte komma. S sitter fast i en död ekonomisk politik”, skrev han i en krönika i tidningen Fokus samma månad. 

De 25 profilerna som syntes mest 2023

Förra årets ranking inom parentes. Profiler med samma antal pressklipp delar plats i listan.

1. Benjamin Dousa, Timbro (1)
2. PM Nilsson, Timbro (ny)
3. Daniel Suhonen, Katalys (2)
4. Fredrik Kopsch, Timbro (27)
5. Andreas Johansson Heinö, Timbro (4)
6. Gunnar Hökmark, Frivärld (5)
7. Kalle Sundin, Katalys (3)
8. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (11)
9. German Bender, Arena Idé (33)
10. Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans (14)
11. Magnus Henrekson, Institutet för näringslivsforskning (10)
12. Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa (26)
13. Ann-Therese Enarsson, Futurion (33)
14. Christian Sandström, Ratio (15) och Ulrica Schenström, Fores (17)
16. Lars Calmfors, Institutet för näringslivsforskning (15) och Payam Moula, Tiden (19)
18. Johan Sjölander, Tankesmedjan Tiden (22)
19. Daniel Waldenström, Institutet för näringslivsforskning (8)
20. Kajsa Dovstad, Timbro (6) och Lisa Pelling, Arena Idé (9)
22. Andreas Bergh, Institutet för näringslivsforskning (13) och Enna Gerin, Katalys (19)
24. Charlotta Stern, Ratio (ny)
25. Anders Broström, Entreprenörskapsforum (39)

Topplista tankesmedjor

Förra årets ranking inom parentes.

1. Timbro (1)
2. SNS (2)
3. Frivärld (5)
4. Katalys (3)
5. Institutet för näringslivsforskning (4)
6. Arena Idé (6)
7. Centrum för rättvisa (7)
8. Fores (14)
9. Entreprenörskapsforum (13)
10. Tankesmedjan Balans (11) och Tankesmedjan Tiden (12)
12. Futurion (16)
13. Oikos (8)
14. Ratio Näringslivets forskningsinstitut (18)
15. Tankesmedjan Global Utmaning (gick i konkurs i april 2023) (15)
16. Leading Health Care (17)
17. Den Nya Välfärden (20)

I 2023 års sammanställning har vi expanderat antalet nyhetskällor från enbart riksmedier till att innefatta även branschmedier. Urvalet består av följande källor:

Riksmedier: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4.

Branschmedier: Affärsvärlden, Akademikern, Akavia Aspekt, Allt om arbetsmiljö, Altinget, Arbetaren, Arbetarskydd, Arbetet, Arbetsliv, Arbetsvärlden, Arkitekten, Axess, Breakit, Byggnadsarbetaren, Chef & Karriär, Dagens Arbete, Dagens Arena, Dagens Industri, Dagens Opinion, Dagens PS, Dagens Samhälle, Dagens Industri, ETC, Fastighetsfolket, Finansliv, Fokus, Förskolan, Grundskolläraren, Handelsnytt, Hem & Hyra, Hotellrevyn, Ingenjören, Journalisten, Kollega, Kommunalarbetaren, Lag & Avtal, Läkartidningen, Mål & Medel, Målarnas Facktidning, Nya Mitten, Officerstidningen, Polistidningen, Psykologtidningen, Publikt, Realtid, Sekotidningen, Skolledaren, Smedjan, Socionomen, Specialpedagogik, Tandläkartidningen, Tidningen Elektrikern, Tidningen Näringslivet, Tidningen Vision, Universitetsläraren, Vi Lärare, Vision, Vårdfokus, Yrkesläraren, Ämnesläraren.

Vår topplista fokuserar på tankesmedjor som berör arbetsmarknaden. Sedan förra året har vi exkluderat Axess och Institutet för framtidsstudier eftersom de inte längre klassificeras som tankesmedjor, samt Reforminstitutet där verksamheten verkar ha upphört.

SNS och IFN är inte renodlade tankesmedjor, men är med för att de delvis finansieras av parterna på arbetsmarknaden och har ett inflytande i samhällsdebatten.

Tankesmedjor vi räknar med koppling till näringslivet/arbetsgivarsidan är: Centrum för rättvisa, Den Nya Välfärden, Entreprenörskapsforum, Frivärld, Institutet för näringslivsforskning, Ratio, Timbro.

Tankesmedjor med facklig koppling: Arena Idé, Futurion, Katalys, Tankesmedjan Tiden.

För personer söker vi på namnet samt tankesmedjans namn, tex <"PM Nilsson" Timbro>. Detta för att filtrera bort pressklipp där personen nämns utan koppling till tankesmedjan.

+ Expandera

2024-03-12 kl 13:08: Artikeln har uppdaterats med nya siffror för antalet anställda på tankesmedjan Futurion.

2024-03-12 kl 13:37: Artikeln har uppdaterats genom att Institutet för framtidsstudier inte längre klassificeras som tankesmedja

Axel Green och Anders Ljung (research)
12 mar 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från internationalen.se - "Högerns tankesmedjor dominerar samhällsdebatten - Internationalen" 27 mar 2024:
    […] och Timbros position som den mest inflytelserika tankesmedjan förblir ohotad. Det visar tidningen Arbetsvärldens granskning av olika tankesmedjors genomslag i samhällsdebatten. Under 2023 förekom […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev