Sida avser säga upp samtliga avtal med 16 organisationer som bedriver bistånd till civilsamhället. Det meddelade biståndsmyndigheten på fredagseftermiddagen. En av de som drabbas är den fackliga biståndsorganisationen Union to Union som finansierar fackliga utvecklingsprojekt världen över.
– Vi ger stöd för facklig verksamhet som når 500 fackföreningar. Vi måste nu informera dem om att svenskt bistånd inte kommer kunna stötta er verksamhet, säger Maria Nyberg, generaldirektör på Union to Union.
En del av regeringens översyn av biståndet
Regeringen ser nu över svensk biståndspolitik och en av målsättningarna är att kapa kostnaderna för det bistånd som går till civilsamhälleliga organisationer. De vill också göra det mer ”pluralistiskt”. Det är del av motiveringen i regeringens regleringsbrev till Sida daterat i slutet av förra månaden och där myndigheten uppmanas utreda hur de kan ta över förmedlarrollen.
Idag förmedlas biståndet via 16 strategiska partnerorganisationer, däribland Rädda Barnen, Civil Rights Defenders. Och Union to Union, vars projekt och verksamhet till 80 procent finansieras av pengar från Sida.
– Vi har över 60 projekt i 60 olika länder. Men vi jobbar och stöttar 100-tals lokala fackförening runt om i världen. Det rör sig om utbildningar i grundläggande facklig verksamhet och organisering på allt från byggarbetsplatser till offentlig sektor. Nu måste vi säga upp avtalen, säger Maria Nyberg.
Trots beredskap kom uppsägningen som en chock
Att en förändring skulle komma var väntat, säger Maria Nyberg. Men inte att den skulle komma så hastigt. Det avtal som nu sägs upp skulle löpa i ytterligare fyra år till, nu är det över inom loppet av månader. Avtalet avslutas den 1 januari 2025.
Berörda biståndsorganisationer
- ForumCiv
- Union to Union
- Olof Palmes Internationella Center
- Svenska missionsrådet
- Afrikagrupperna
- Diakonia
- We Effect
- Naturskyddsföreningen
- Rädda Barnen
- Act Svenska Kyrkan
- Plan International Sverige
- RFSU
- Världsnaturfonden
- Individuell Människohjälp
- Kvinna till Kvinna
- Civil Rights Defenders
Källa: Global Bar Magazine
Men från Union to Union ställer man sig frågande till Sidas agerande som upplevs som övermåttan drastiskt. Att avtalet sägs upp behöver inte innebära ett permanent slut, eventuellt kan organisationen ansöka om pengar igen. Men hur denna ansökan ska gå till och vilka som är berättigade att ansöka har Sida inte ännu utrett färdigt.
– Regleringsbrevet gav Sida en möjlighet att fasa ut avtalen under en längre tid. Att välja att avsluta alla avtal nästa år kom som en kalldusch. Att man också väljer att göra det utan att veta hur den nya ansökningsprocessen ska gå till, eller vilken strategi från politiken den vilar på är förvånande., säger Maria Nyberg.
Om de här pengarna utgör 80 procent av finansieringen, är det här slutet för Union to Union?
– Det är slutet på den modell vi har idag och vi får inga tydliga besked från regeringen. De säger bara att det ska utredas. Men vår styrelse är ganska bestämda i att det inte är regeringen som bestämmer när Union to Union lägger ned, säger Maria Nyberg.
Arbetsvärlden har sökt Sidas generaldirektör Jacob Granit utan resultat. Sidas pressavdelning vill dock inskärpa att beslutet ännu inte formellt är fattat, men att berörda organisationer meddelats att det förbereds.