Från den första juli ska föräldrar kunna överlåta föräldrapenning i totalt 90 dagar till någon annan. Det kan vara vem som helst och i vilken ålder som helst då det inte finns någon undre åldersgräns.
Syftet är att bland annat att göra livet mer flexibelt för föräldrar, som till exempel för ensamstående eller familjer som består av något annat än den traditionella mamma-pappa-barn-konstellationen.
”Risk att man driver på osanna SGI-uppgifter”
Men lagändringen har också mött kritik, bland land annat från LO, TCO och forskarhåll. En farhåga är att det leder till ökad välfärdsbrottslighet.
Lagändringen har också debatterats i riksdagen, och socialförsäkringsutskottet bjöd nyligen in Ekobrottsmyndigheten (EBM) för att höra om eventuella risker.
– Att kunna lägga föräldradagar på någon annan person som inte har en personlig koppling till barnet gör att det kan finnas incitament att säga att barnet vårdats av en person som egentligen inte har vårdat barnet. Där finns en risk att man driver på utvecklingen av osanna individuppgifter till Skatteverket som i sin tur ger osanna SGI-siffror, säger Anna Karin Hansen, chef för det brottsförebyggande kansliet på EBM.
Nya valfrihetsreformer kan utnyttjas
SGI står för sjukpenninggrundad inkomst, och är det belopp Försäkringskassan räknar ut i ersättning för varje individ när man ansöker om till exempel föräldrapenning.
Anna Karin Hansen säger att EBM inte varit remissinstans till lagförslaget och heller inte har gjort någon djuplodande analys av frågan. Utan enbart kommenterar generellt hur sådan här lagstiftning brukar landa.
– Vi tittar på sårbarheter i systemen och ser utvidgade möjligheter att nyttja trygghetssystemen när man inför valfrihetsreformer som den här. Då behöver man koppla på effektiva kontrollsystem för att systemen inte ska missbrukas.
Den myndighet som ska kontrollera att pengarna hamnar rätt är Försäkringskassan. Och just Försäkringskassan är också påverkade av den omfattande besparing regeringen under hösten beslutade om på nästan alla myndigheter. Något som lett till att 700 tjänster försvann där under förra året.
När Arbetsvärlden intervjuade ST:s ordförande på Försäkringskassan Thomas Åding före jul frågade han sig när gränsen är nådd.
– Nu ligger vi nära gränsen för vad vi kan göra. Vi ska bedöma och betala ut ersättningar. Men sådant som inte ryms där kanske måste läggas åt sidan, sa han då.
FK: ”Kontroller anpassas efter förändringar”
Men enligt presstjänsten på Försäkringskassan säger man att det alltid ingår i myndighetens uppdrag att ”säkerställa effektiva kontroller innan utbetalning och dessa kontroller anpassas utifrån bland annat förändringar i regelverket”.
– Av lätt insedda skäl kan vi inte berätta om detaljerna i vårt kontrollarbete. Allmänt kan sägas att Försäkringskassan alltid följer utvecklingen och anpassar kontrollerna utefter där vi bedömer det finns nya eller ökade risker för brottslighet, skriver Lotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan i ett mejl.