Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen Samantha Fox, Markoolio och Frej Larsson var några av de artister som enligt ansökan till Kulturrådet var bokade till Borlänge våren 2020. Foto: Christoffer Andersen, Karin Törnblom, Maja Suslin / TT

Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen

Arbetsvärlden avslöjar Samantha Fox, Frej Larsson, Markoolio, Lasse Stefanz. Våren 2020 när pandemin slog till hade Borlängeföretaget bokat artister för miljonbelopp. Kulturrådet betalade ut två miljoner för de inställda evenemangen, men när pengarna skulle krävas tillbaka hade företaget redan gått i konkurs.
9 sep 2022 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kulturrådet har bara beslutat om tre återkrav på grund av andra efterkontroller av coronastöd än vinst.

Det första gällde Örebroföretaget Eventor som Arbetsvärlden granskat i en serie artiklar tillsammans med Nerikes Allehanda, Borlänge Tidning och Realtid.

Det andra större stödet där Kulturrådet beslutade om återkrav i februari gäller ett Borlängeföretag som fick två miljoner kronor i bidrag. När de sökte om stödet hette företaget Liljan i Borlänge AB.

I september 2020 bytte bolaget namn till Aslan Gruppen AB. Kulturrådet skickade återkravet i februari i år, efter att bolaget inte svarat på Kulturrådets frågor.

Det visade sig då att bolaget gått i konkurs redan hösten 2021, med över fyra miljoner kronor i skulder.

När Kulturrådet i januari 2022 ställer frågor om varför bolaget inte svarar, skickar de mejlet till den advokatbyrån där konkursförvaltaren jobbar och får då svaret ”Vilket bolag är detta mail ställt till? Zedendahl Advokatbyrå har inte erhållit något bidrag.”

Ifrågasätter kravet

Vid protokollet från bouppteckningsmötet den 20 december 2021 framgår att bolagets företrädare ifrågasätter återkravet från Kulturrådet på 2 171 000 kronor.

Han har dock inte svarat på Kulturrådets frågor och när Arbetsvärlden mejlar för att fråga varför kravet ifrågasatts studsar mejlet tillbaka från en domän som upphört.

Liljan i Borlänge AB fick ersättning för att de tvingades boka av artister som skulle ha kommit till Borlänge under våren 2020. Ett drygt 20-tal artister, bland dem Samantha Fox, Frej Larsson, Maxida Märak, Lasse Stefanz, Newkid och Markoolio, var inbokade under mars, april och maj och de totala kostnaderna uppgick enligt bolagets ansökan till tre miljoner kronor, varav Kulturrådet betalade ut ersättning med två miljoner.

Dömdes för bokföringsbrott

Liljan i Borlänge AB har inte haft samma ägare som Eventor, utan har drivits av en Borlängebo som tidigare haft andra restauranger i området. Bolaget gick i konkurs samtidigt som två av hans andra bolag och konkursförvaltaren anmälde honom för bokföringsbrott i alla tre bolagen. I mars i år dömdes han till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott för att han missat att sköta bokföringen för ett av bolagen, en pub i Borlänge som försattes i konkurs i juni 2021.

Om de utbetalda pengarna verkligen gick till artisterna kommer Kulturrådet aldrig att få veta, eftersom de inte fått svar på sina frågor. Konkursförvaltare Karin Lindgren från Zedendahl Advokatbyrå kan till exempel se av bokföringen att Samantha Fox fått en utbetalning på 68 000 kronor i februari, men i sin ansökan skriver Liljan i Borlänge AB att hon skulle få 110 000 kronor. Cascada har fått en utbetalning på 59 375 kronor, men i ansökan står det att de kostar 95 000.

Det framgår inte i någon utredning om artisterna senare fått mer pengar eller varför summorna mellan sökt bidrag och utbetalade pengar skiljer sig.

Hann inte uppfylla ansökan före konkursen

Kulturrådet säger att de inte kommer att gå vidare för att ta reda på om bolaget använt pengarna för att betala artisterna.

Det finns inte så mycket att göra juridiskt efter att vi har fattat beslut om återkrav av hela bidragsbeloppet.

–  De hann inte uppfylla sin ansökan. De gick i konkurs innan de hann göra det de skulle göra. Vi kan inte se att är bedrägeri, utan de klarade inte av sin verksamhet, säger Kulturrådets chefsjurist Greta von Rosen Stövind.

Hon menar att Kulturrådet har utrett ärendet så långt det är möjligt.

– Men dyker det upp någonting nytt då öppnar vi upp igen, säger hon.

Utredningen rör bolag i Mellansverige

Allen Saruchanjan Sinelkov, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, vill på grund av förundersökningssekretess inte svara på om Liljan i Borlänge AB är ett av de bolag som utreds i samband med Örebroföretaget Eventors coronakupp som gav bolaget tre miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Kulturrådet, Tillväxtverket och Försäkringskassan.

Men han säger att den geografiska spridningen på bolagen som ingår i utredningen kring Eventor inte är jättestor.

– Det är inte extremt spridda platser, det rör sig om Mellansverige.

Research: Per Agerman

9 sep 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev