Masarna Speedway i konkurs Tillväxtverket lät Eventor använda sig av en mellanhand. Det blev Masarna Speedways nuvarande ordförande. Eventor bad honom slussa pengarna vidare till konton utomlands. Foto Henrik Montgomery, Janerik Henriksson och Ulf Palm / TT

Masarna Speedway i konkurs

Coronakuppen Efter år av ekonomiska svårigheter har Masarna Speedway AB begärts i konkurs. Bolagets tidigare sportchef Roger Uppgård är den som skickat in ansökan om konkurs. Arbetsvärlden har tidigare avslöjat att han var en av dem som hjälpte till att slussa pengarna från coronakuppen utomlands.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

I konkursansökan, som lämnades in till Falu Tingsrätt i går, uppges att Masarna Speedway AB inte kommer att kunna klara att betala sina skulder. 

Hos Kronofogden uppgår bolagets skulder till 63 358 kronor. Det avser förseningsavgifter till Bolagsverket och skulder till Skatteverket. 

Ytterligare en skuld på 45 000 kronor väntar på delgivning hos Kronofogden.

Men de största skulderna rör skulder till förarna som ännu inte lämnats till Kronofogden.

– Jag fick konkursen i går och har inte fått in bokföringen än. Men muntliga uppgifter säger att det är 700 000 kronor i skulder till förare. Det är de skulder jag känner till, säger konkursförvaltare advokat Henric Schef vid Zedendahl Advokatbyrå i Avesta.

Lämnade elitserien

Det är Masarna Speedway som själva föreslog honom som konkursförvaltare. 

Hur kommer det sig? 

– Det brukar bli så, jag är förvaltaren på orten och känner näringslivet och jag känner Roger Uppgård, han är ekonom och sköter bokföringen åt andra företag.

Vet du om han själv har några fordringar på klubben?

– Jag vet att han har fordringar på föreningen, men det är bara för att jag läst det i tidningen. 

Enligt Kronofogden har Roger Uppgård privat en skuld till Skatteverket på nära 800 000 kronor, bland annat för att han missat att deklarera en fastighetsförsäljning. Hans företag har också 1,2 miljoner kronor i skulder, främst till Skatteverket.

Masarna Speedway har tidigare berättat att de lämnar elitserien på grund av den dåliga ekonomin. 

Arbetsvärlden har sökt Roger Uppgård den senaste veckan för en kommentar kring turerna runt coronakuppen, men han har inte återkommit till oss. 

Föreningens verksamhet har drivits dels i föreningen Masarna Sportklubb, dels i Masarna Speedway AB. Det är aktiebolaget, där bland annat ekonomin runt förarna hanterats, som har begärts i konkurs. I morgon ska sportklubben ha årsmöte. 

Masarna Speedway har vunnit SM-guld år 2000 och 2020. Världsstjärnan Tony Rickardsson körde för klubben mellan 1999 och 2006.

– Det är verkligen jättetråkigt. Det har ju varit en storklubb länge så det klart att det är trist, säger han till Sportbladet.

EBM: Coronakuppen var grovt bedrägeri

Arbetsvärlden har i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge Tidning avslöjat hur det lilla Örebroföretaget Eventor genom att skicka in uppgifter om påhittade anställda och en påhittad kurdisk kulturfestival i Liljeqvistska parken i Borlänge lyckade lura till sig tre miljoner kronor i olika coronastöd.

Pengarna har slussats utomlands, bland annat med hjälp av Roger Uppgårds bolag.

Förra veckan gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag på olika orter i landet och anhöll sex personer misstänkta för brott. I fredags häktades den 24-åring från Borlänge som satt som företrädare i Eventor under perioden då pengarna söktes. Han är misstänkt för bland annat grovt bedrägeri och skattebrott.

Arbetsvärlden granskar – Coronakuppen

Hittade på kulturfestival – fick miljonbidrag i coronastöd

Coronakommissionen – Skatteverket borde hanterat coronastöden

IT-miss hos Försäkringskassan gav extra pengar till bolag med påhittade coronakostnader

Åklagaren: ”I teorin kan de göra samma sak igen”

Yttrandefrihetsexperten: ”Det framstår som bisarrt”

”Kulturbolagen som fått coronastöd borde haft kollektivavtal”

Konkursförvaltaren polisanmäler företaget som lurade till sig coronastöd

Brå: Så känner du igen en typisk välfärdsbrottsling

Riksrevisionen: Kultur gick miste om stöd i onödan

Så slussades pengarna från coronakuppen utomlands

Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”

Kulturrådets stödpengar försvann i artistkonkursen

Blåste kulturrådet – slussade pengar från mördad vd:s företag

Kriminella gäng gömmer sig bakom företag – viktigt att enskilda tjänstemän får stöd

”Arbetsgivaren måste visa att det är ok att säga nej”

Bolag kopplat till coronakuppen i konkurs

Sex anhållna efter EBM-tillslag mot inblandade i Coronakuppen

24-åring häktad för grovt bedrägeri i Coronakuppen

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar