Techbolag rubbar den svenska modellen Elon Musk (Tesla), Daniel Ek (Spotify), Sebastian Siemiatkowski (Klarna). Foto: Jacquelyn Martin, Lars Pehrson, Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Techbolag rubbar den svenska modellen

Kollektivavtal Strid om kollektivavtal på Tesla, Spotify och Klarna. Techbranschen sätter svenska modellen i gungning. Arbetsvärlden reder ut läget med hjälp av två strejkexperter och Medlingsinstitutets generaldirektör.
27 okt 2023 | 17:11
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
3

Det är rörlig materia just nu. Vem har kollektivavtal? Vem strejkar? Var varslas det om konflikter?

I nuläget strejkar IF Metall på Tesla för att få till ett kollektivavtal. Sveriges ingenjörer och Unionen har lagt strejkvarsel på Klarna. I augusti avslutade Spotify förhandlingarna med Akavia, Sveriges ingenjörer och Unionen. Bolaget drog sig ur med argumentet att kollektivavtal inte har något mervärde för deras anställda.

”Vi måste påminna oss om att det är både lagligt och möjligt att bedriva snabbrörlig och konkurrensutsatt verksamhet utan kollektivavtal. Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra”, skrev en talesperson för Spotify då till tidningen Breakit.

Och även på arbetsgivarsidan luckras organiseringen upp. Techsverige lämnar arbetsgivarorganisationen Almega, synen på kollektivavtal sägs vara en orsak.

”Andra bolag kan få blodad tand”

Att techbolag inte gärna tecknar kollektivavtal påverkar den svenska modellen ”i allra högsta grad”, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde och strejkexpert.

Christer Thörnqvist. Foto: Edith Beckman

– Viker sig IF Metall en tum mot Tesla blir det väldigt farligt på svensk arbetsmarknad. Då får andra liknande bolag blodad tand. Vi har alltid försökt undvika lagstiftning, och det är vad det blir annars. För hela den svenska modellen bygger på kollektivavtal.

I Sverige jobbar fortfarande nio av tio anställda på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal. Men att det blir konflikter kring så här stora bolag, varav två svenska, är unikt säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Är du orolig för kollektivavtalstäckningen?

Irene Wennemo. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Nej. Men vi har sett en liten fallande tendens, framför allt på tjänstemannasidan. Det beror nog på bolag av typen Klarna och Spotify. Det har skett en snabb tillväxt i den branschen och möjligtvis har kollektivavtalstäckningen inte hängt med. Får vi fler konflikter av den här typen framöver är det framför allt för tjänstemannajobben.

Kan fack möta ”kapitalets strejk”?

Mikael Hansson är professor i arbetsrätt vid Uppsala universitet. Han ser att en del av förklaringen ligger i att bolagen kan hota att lämna landet.

Något han kallar för ”kapitalets strejk”.

Mikael Hansson. Foto: Uppsala universitet

– Techindustrin kan ju flytta utomlands så läget är nog strategiskt ganska svårt. Och det är svårt att komma runt att det blir dyrare för arbetsgivarna med fackens avtal, kanske lyckas de inte heller övertyga att en glad och frisk arbetsstyrka är billigare i längden och än mindre att det ska ske på fackens villkor.

Har facken stridit för lite?

Han lägger till att de svenska facken möjligen tagit modellen och sin ställning så för given att det påverkat deras strategier. 

Mikael Hansson radar upp frågeställningar: Facken har stora resurser att strida med, men får de tag i motparten? Har de stridit så lite att de inte är vana att anpassa strategierna till motståndaren? Kan fackföreningsrörelsen vara en samlande kraft stark nog att påverka?

–  I så fall kanske en konflikt kan revitalisera känslan av solidaritet och kampanda, men det kan lika gärna bli en känsla av att facken lägger sig i och bedriver sina frågor över huvudet på de som berörs. Svårt läge, men intressant.

Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, säger dock att så länge ett bolag vill stanna i Europa är den svenska modellen konkurrenskraftig. Men att den kan vara svår att förstå.

Hon säger också att facken här måste ha starkare möjligheter än i många andra länder att teckna kollektivavtal, eftersom vi inte har en lagstiftning som reglerar löner och villkor.

– Vad gäller Unionens avtal är de lätta att tillämpa för arbetsgivare. Men man kan ju sitta fast i andra lösningar för tjänstepension eller liknande. Så det är klart det finns saker att diskutera.

”Då får väl företagen flytta”

Christer Thörnqvist tycker Sverige får ”ta en sådan smäll”, angående hoten om flytt.

– Då får ni väl göra det? Det är väl det enda svar man kan ge? Man kan inte sänka sig till social dumpning för resten av arbetsmarknaden för en liten bråkdel av alla som jobbar i Sverige. För så många arbetstillfällen handlar det inte om. Men att de inte tecknar kollektivavtal kan bli en väldigt farlig praxis.

Vare sig Klarna, Spotify eller Tesla är medlemmar i Techsverige.

27 okt 2023 | 17:11
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Eric Thylander 2 nov 2023:

    Det bästa sättet att komma åt företag som man inte gillar är att slå mot plånboken, eftersom det är de enda dom bryr sig om. Starta kampanjer där man säger upp sitt Spotify och talar om varför, inte köper Tesla och talar om för försäljaren varför man ångrat sig och handla inte siter där Klarna är det enda betalningsalternativet, och tala om varför. Först då kommer miljardärerna att börja lyssna

  2. Av Fredrik 2 nov 2023:

    Sebastian Siemiatkowski kommer aldrig skriva på ett avtal. Ett beslut som kan få konsekvenser bolaget aldrig återhämtar sig ifrån.

    Han sa det själv

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev