Strejkvarsel på Klarna: ”Vill ge anställda mindre inflytande” Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om strejk på Klarna. Foto: Klarna/grafik Montage: Arbetsvärlden

Strejkvarsel på Klarna: ”Vill ge anställda mindre inflytande”

Facken på Klarna Unionen och Sveriges ingenjörer varslar om strejk för kollektivavtal. Enligt facken har företaget förhalat förhandlingarna och krävt minskat personalinflytande.
26 okt 2023 | 15:31
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Fackens försök att vid förhandlingsbordet nå ett avtal med finanstechbolaget Klarna Bank har pågått i åtta månader, men i fredags fick facken nog. Nu varslar Unionen och Sveriges ingenjörer om strejk den 7 november. Varslet gäller total arbetsnedläggelse för tjänstemännen på huvudkontoret i Stockholm. 

–  Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats, säger Sen Kanner, ordförande för Klarnas Unionenklubb i ett pressmeddelande.

”Klarna förhalar processen”

Processen mot avtal inleddes redan för två år sedan, enligt Unionen. Först i mars i år togs förhandlingar upp. Men på fredagen förra veckan gav facken upp försöken att nå överenskommelse genom förhandlingar och lämnade. Både Unionen och Sveriges Ingenjörer anser att företaget under hela processen visat ointresse för att teckna kollektivavtal.

– Vi upplever inte att Klarna har prioriterat våra förhandlingar. Förhandlingstillfällen har ställts in på deras begäran och processen har förhalats. Vi har varit tydliga i vår dialog med företaget om att vi anser att vi har uppfyllt vår förhandlingsskyldighet och har stått till förfogande för att svara på utestående frågor. Nu hoppas vi självklart att vi kan komma vidare, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Unionen: Vill minska medarbetarinflytande

Enligt Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt har Klarna i förhandlingarna ställt som motkrav begränsningar av anställdas och fackens inflytande.

– Vi är inte beredda att villkora ett kollektivavtalstecknande med minskat medarbetarinflytande. Däremot finns det både möjlighet och en vilja från Unionens sida att anpassa den lokala samverkan till företagets modell, men först vill vi ha ett kollektivavtal på plats, säger Martin Wästfelt i pressmeddelandet.

Nyhetsbrev

Klarna: Tror på svensk pragmatism

Klarna å sin sida har i intern kommunikation fört fram motsatt hållning. Att något avtal inte kommit till stånd är fackens fel. 

”Med alla mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför man inte vill ta möjligheten att utforska en bra väg framåt!” skrev Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski till de anställda efter fredagens strandade förhandlingar, rapporterar Dagens Industri.

Förhandlingarna om kollektivavtal med Klarna hölls gemensamt och inkluderade även facket Akavia. Akavia har dock inte varslat om stridsåtgärder med de andra facken. Enligt fackets pressavdelning på grund av de inte upplevt en medlemsvilja för strejk.

Arbetsvärlden har sökt Klarna för en kommentar utan resultat.

26 okt 2023 | 15:31

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev