”Den som strejkar åker nog ut från Klarna” Klarna gjorde som Spotify, flyers om hur lite kollektivavtal ger. Klarna skickade också ut info om en alternativ inkomstförsäkring för den som inte strejkar. Foto: Stijn Planckaert, Privat. Montage: Arbetsvärlden

”Den som strejkar åker nog ut från Klarna”

Klarna och kollektivavtal Utåt ger Klarna bilden av omsorg om de anställda. Men vittnesmål inifrån vittnar om en allt intensivare antifacklig kampanj och en känsla av att ens egna jobb är hotat.
2 nov 2023 | 06:30
+1
0
+1
5
+1
2
+1
1
+1
5
+1
2

I slutet av förra veckan kallade företagsledningen på Klarna till ett plötsligt obligatoriskt fysiskt möte. Det skulle handla om kollektivavtal, fack och entreprenörsanda. Det skulle inte spelas in först, men ledningen ändrade sig i sista minuten.

I mötet, som Arbetsvärlden sett, säger vd:n Sebastian Siemiatkowski bland annat att strejka är en fruktansvärd idé, som kan få konsekvenser bolaget aldrig återhämtar sig ifrån. Och att han aldrig kommer att skriva under ett avtal med Unionen.

Kim Öberg har jobbat på Klarna i närmare sju år. Och hon är en av dem som till slut lämnade våren 2022 när bolaget ville skära ner på folk och till slut omplacerade eller köpte ut anställda, men varken informerade eller förhandlade med facket.

Ett brott mot mbl enligt Unionen som stämt Klarna till Arbetsdomstolen. Inplanerad förhandling ska börja samma dag som en eventuell strejk bryter ut på Klarnas huvudkontor, på tisdag.

Nu är hon aktiv i sociala medier, där hon tydligt tar ställning för kollektivavtal och förklarar gång på gång vad den svenska modellen innebär. Hon går också igenom vad Klarna kommunicerar om att de egna villkoren trumfar ett kollektivavtal.

– 90 procent på deras lista har inte med kollektivavtal att göra. Propagandan är fruktansvärt uppskruvad just nu, säger hon.

”Den som strejkar åker nog ut”

Samtidigt diskuteras sådana som hon, före detta anställda som tar ställning liksom de fackligt aktiva på bolaget, ”friskt internt”. Det säger en person som fortfarande jobbar där.

– Det vittnar om att det finns en, i min mening välgrundad, tystnadskultur bland folk som vill ha kollektivavtal och är beredda att strejka för det. För den som strejkar åker nog ut inom ett år, säger personen som vill vara anonym.

I Slack, den chattjänst som används på Klarna, har det skapats en kanal med namnet ”I’m not striking”. Enligt den anställda som Arbetsvärlden talat med, uppmuntrar företagsledningen dem som skriver i den. I skrivande stund har kanalen 750 medlemmar.

Bolaget har också i andra trådar tackat de över 1 000 personer som frivilligt uppgett att de inte ska strejka.

Och varje dag uppmuntras folk att fylla i om de planerar att strejka eller inte.

”Hård antifacklig linje”

Personen som jobbar kvar på Klarna säger att hen inte haft så starka åsikter tidigare, men företagets beteende den senaste veckan har lett till en förändring. 

– Så här gör man inte. Det har varit en hård antifacklig linje. Vi är inte idioter. Vi förstår att det är komplext. Men vi vill ha rak och opartisk fakta. Inte fluffiga missvisande påståenden.

Den anställda anser att även facket brustit i sin kommunikation. Många känner sig vilsna över vad en strejk innebär, eller vad ett fackligt medlemskap är bortom en inkomstförsäkring.

Den största chocken har dock varit den interna kommunikationen i olika Slack-trådar, berättar personen.

– Där blir de stackars få fackliga slaktade. Eller så hörs de inte. Men tonen anställda emellan är stundtals riktigt hård. Man blir deprimerad. Till och med företagsledningen har gått ut med att vi ska vara snälla och respektera varandras rätt till olika åsikter. Samtidigt lade de grunden för vi och dom-tänket. Hur folk ska hitta tillbaka till varandra efter det här, det vetesjutton.

Klarna har under veckan också skickat ut ett erbjudande om ersättning för somliga anställda vid en eventuell nedskärning. Liknande fackens inkomstförsäkring. Den ska kunna nyttjas av den som inte strejkar, oavsett om man är med i facket eller inte.

För att få ta del av den måste man skriva under ett formulär, men därigenom meddelar man samtidigt om man kommer att strejka.

– Dels är det registrering. Men man missar ju också själva poängen. Det handlar ju inte om att strejka eller inte. Ingen vill strejka. Ingen vill sätta sitt team eller företaget i klistret. Det handlar om man vill ha kollektivavtal eller inte, säger personen som jobbar på Klarna.

Klarna: ”Fika finns inte i kollektivavtal”

Klarna har också delat ut flygblad där bolaget gör jämförelser mellan vad bolaget erbjuder somliga anställda med vad ett kollektivavtal ger. Det är det flygbladet Kim Öberg har gått igenom och kommit fram till att 9 av 10 punkter inte ens hör hemma i kollektivavtal.

Till exempel att fika och snacks inte finns med i ett kollektivavtal. Flygbladen liknar de som Spotify delade ut när diskussionen var som mest intensiva där kring kollektivavtal. Det slutade med att Spotify sa nej till kollektivavtal.

Du har ju slutat, varför engagerar du dig så?

– Den förbannade tacksamhetsskulden jag förväntas ha gentemot arbetsgivare har aldrig känts bra. Det är mycket därför jag älskar den svenska modellen. Den stödjer min grundmurade övertygelse om att vi anställda är jämställda partners med arbetsgivare på arbetsmarknaden, säger Kim Öberg.

Arbetsvärlden har ställt flera frågor till Klarna per mejl som lämnas obesvarade. Istället kommer ett allmänt uttalande från företagets kommunikationschef.

”Att stötta våra medarbetare är fortsättningsvis vårt främsta fokus, många känner osäkerhet och oro inför situationen. Vi återkommer när vi har mer information att dela.”

2 nov 2023 | 06:30
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev