Så funkar kollektivavtal För den som verkligen vill förstå sin arbetsrätt gäller det att ha koll på lagbok, praxis från Arbetsdomstolen och rådande kollektivavtal. Foto: Christine Olsson / TT

Så funkar kollektivavtal

Kollektivavtal I dag är det kollektivavtalets dag. Men vad är det egentligen det snackas om?
17 mar 2023 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vad är ett kollektivavtal?

Ett skriftligt paket som reglerar olika delar som rör en anställning. Lön, övertid, semester med mera. Avtalet tecknas mellan fackförbund och arbetsgivarorganisation, eller enskild arbetsgivare.

När ett avtal är underskrivet och klart råder så kallad fredsplikt. Fackförbund får då inte ta ut medlemmar i strejk. Och arbetsgivare får inte använda sitt ”vapen”, lockout.

Hur många kollektivavtal finns det?

Runt 650.

Hur många förhandlas om i år?

450. Industrins parter förhandlar sätter det så kallade märket, eller normeringen, som framför allt är en procentuell löneökningsnivå, som övriga områden brukar följa. Den 31 mars löpte industrins avtal ut.

Så kollektivavtalet avgör vad jag ska tjäna?

Njae. Det ser väldigt olika ut hur utfallet så småningom blir för den enskilda. Vissa avtalar fram en garanterad löneökning för alla. Andra har helt individuella löner som förhandlas lokalt. Däremot finns i många kollektivavtal en lägsta lön, eftersom vi i Sverige inte har så kallade minimilöner i vår lagstiftning. Parterna förhandlar alltså fram våra lönenivåer, i stället för staten.

Hur många omfattas av kollektivavtal?

Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen, omfattar det alla som jobbar där. Man måste alltså inte var med i facket för att innehållet ska gälla en själv. I Sverige omfattas 9 av 10 anställda av kollektivavtal (inklusive hängavtal). Och så har det sett ut de senaste 20 åren.

Vad är då ett hängavtal?

En arbetsgivare måste inte vara med i en arbetsgivarorganisation för att teckna kollektivavtal med ett fackförbund. Gör man så kallas det för hängavtal.

Det där huvudavtalet då, vad är det?

Det sätter spelreglerna för arbetsmarknadens parter, för de som väljer att skriva under. Först hade vi Saltsjöbadsavtalet, som undertecknades 1938 av LO och SAF (numera Svenskt näringsliv). Och i höstas trädde ett kompletterande huvudavtal i kraft mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv. Men det är upp till enskilda förbund inom LO att ansluta sig.

17 mar 2023 | 06:30
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev