Sjuksköterskan: ”Kommer bli jobbigt under blockaden, men värt det” Sjuksköterskan Lena Kullman på Rosenlunds närakut i Stockholm förbereder sig för blockaden som inleds klockan 16. Foto: Privat, Holger Ellgaard

Sjuksköterskan: ”Kommer bli jobbigt under blockaden, men värt det”

Vårdstrejk Vårdförbundets övertidsblockad inleds 16:00. På en av Stockholms närakuter är personalen redo. Verksamheten går runt på övertid så blockaden kommer bli kännbar. Det säger Lena Kullman, sjuksköterska. Nu hoppas hon på branschkollegornas solidaritet.
25 apr 2024 | 12:15
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona säger nej till Vårdförbundets motbud. Därmed löser facket klockan 16:00 ut de varslade stridsåtgärderna.

– Vårdförbundet går ut i konflikt. Vi  har inte fått gehör för våra högst rimliga krav. I går sa SKR återigen nej. Vi vill ha en långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling, säger Marre Mayr, pressansvarig på Vårdförbundet.

Personalen på närakuten redo

22:00 stänger, på pappret, Närakut Rosenlund i centrala Stockholm, men enligt reglerna måste patienter skrivas in även om de kommer 21:59. Att passet ska kunna avslutas enligt schema 22:15 blir en omöjlighet, säger sjuksköterskan Lena Kullman. Detta är, enligt henne, bara ett av exemplen på hur arbetsgivarna utgår ifrån att de anställda jobbar över. 

– Arbetsgivaren bygger hela verksamheten på att vi jobbar över vår arbetstid. Det är mer regel än undantag att vi jobbar över varje kväll. Det är i grunden en felaktig ekvation från regionen och politikerna, säger Lena Kullman.

Men om inget avtal mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna i SKR och Sobona träffas innan klockan 16:00 idag så blir det inte så ikväll. Åtminstone inte tills den varslade övertids- och mertidsblockaden blåses av. 

– Framförallt vi som är fackanslutna kommer inte jobba övertid. Är det kvar patienter är det upp till arbetsgivaren att lösa det, säger hon. 

Arbetsgivaren har dock en möjlighet att beordra övertid för skyddsarbete, men då måste det vara skriftligt och gälla en individuell patient. I stället har man försökt lösa det genom att förskjuta passen. 

Blockaden – en nödvändig påfrestning

Lena Kullman hoppas att blockaden ska bli en väckarklocka när vårdarbetare i landets regioner, med ett övertidsuttag på över 3 miljoner timmar per år, säger nej. 

Men blockaden, som också innebär ett nyanställningsstopp, kommer att ge en tillfällig påfrestning på de anställda. Detta eftersom vikarier inte kommer få kallas in. Men det är det värt om det kan bli en varaktig förändring. Och hon upplever att sammanhållningen är god, men också att det finns förståelse från cheferna. 

–  Stämningen är väldigt god. Jag tror att alla medlemmar och alla sjuksköterskor kommer fullfölja det här, det är känslan, och det bra stridsvilja. Det är verkligen dags när SKR inte vill godta kravet om arbetstidsförkortning. Den är jätteviktig för oss för vi går på knäna, säger hon. 

Uppgifter om planerat blockadbryteri

Men medan en del av bemanningsföretagen har uppgett att de inte kommer att bryta strejken har Arbetsvärlden kunnat rapportera att på andra håll rustar arbetsgivare för att motverka effekterna av fackets stridsåtgärder.

Men Arbetsvärlden erfar också att uppslutningen inte är 100-procentig på andra vårdställen i Stockholm. Enligt uppgift uppger sig flera oorganiserade vara beredda att ta övertidspass och inte utnyttja rätten att vara neutral. Argumenten har varit ekonomiska. 

– Det kan jag förstå vara en orsak till att ta övertidspass och det har jag förståelse för även om det är jättetråkigt, för många har det tufft. Men det är osolidariskt och jag tycker förstås att de ska agera på ett annat sätt. Även om de tjänar pengar nu så gagnar det inte dem själva eller deras hälsa i slutändan att verksamheten går runt på övertidsarbete, säger Lena Kullberg. 

25 apr 2024 | 12:15

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev