Stämdes av arbetsgivarna – MTR nekar förarna ledigt för rättegången Foto:Jessica Gow,Lars Pehrson/TT Montage: Arbetsvärlden

Stämdes av arbetsgivarna – MTR nekar förarna ledigt för rättegången

Arbetsdomstolen har kallat de 105 pendelförare som stämts av arbetsgivarna att närvara på fredag när domstolsprocessen kring den vårens vilda strejk inleds. Men på måndagen avslog pendelentreprenören MTR de flesta av förarnas ledighetsansökningar. Skälet som anges är personalbrist.
27 sep 2023 | 09:00
+1
2
+1
28
+1
3
+1
2
+1
25
+1
3

På fredag tar frågan om vårens vilda pendelförarstrejk i Stockholm klivet in i Arbetsdomstolens salar. 105 pendelförare som av pendeltågsentreprenören MTR bedömts ha deltagit i strejken har stämts av arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen för deltagande i olovlig stridsåtgärd. Men trots att förarna kallats av Arbetsdomstolen att närvara nekar nu MTR flertalet ledighet för att delta. Enligt uppgift till Arbetsvärlden rör det sig om en majoritet av ansökningarna som avslagits.

– De allra flesta har fått avslag. Det är märkligt att stämma oss och sedan neka oss att vara lediga så att vi kan närvara på stämningsförhandlingarna. Det brukar inte funka så i ett fungerande samhälle, säger en av de stämda förarna som önskar vara anonym. 

Arbetsdomstolens kallelse gick ut till förarna redan i april. Till en början sattes datum till den 29 augusti, men på arbetsgivarpartens begäran skjöts första sammanträdet fram till nu på fredag. 

I kallelsen skriver domstolens ordförande: ”Härigenom kallas du till dessa förhandlingar. Du ska infinna dig personligen eller genom ombud med fullmakt, till förhandlingarna”. Många av de förare som stämts, men som nu nekas tog det på stort allvar och ansökte om ledighet för att närvara redan i april eller maj. Men beskedet från arbetsgivaren har dröjt till nu på måndagen. Anledningen som anges i avslagen är personalbrist.

”Jag tycker att det visar inkompetens från arbetsköparens sida då dom har stämt oss men inte kunnat planerat under alla månader tills nu och istället valt att neka många utav oss möjligheten att närvara en rättslig process som handlar om en själv”, skriver ytterligare en stämd förare i ett sms till Arbetsvärlden. 

Enligt uppgift till Arbetsvärlden pågår nu en diskussion kring hur de nekade förarna ska hantera det faktum att de nu står inför två motstridiga order. Att utebli från arbetet utan lov kan i sig vara skäl till avsked. 

Stöd från facket trots avståndstagande

Strejken i april skedde utan fackligt godkännande och båda fack som organiserar förarna, ST och Seko, har tagit avstånd från den. Men enligt Christian Camitz, ombudsman på ST, kan förarna räkna med fackligt stöd om ett uteblivande skulle leda till arbetsrättsliga åtgärder från arbetsgivaren.

Christian Camitz är ombudsman på fackförbundet ST
Christian Camitz är ombudsman på fackförbundet ST. Foto: Axel Green

– Jag kommer att företräda dem på vanligt sätt om de skulle varslas om avsked eller uppsägning. Jag kan aldrig som ombudsman garantera rättshjälp om det skulle behöva gå så långt att arbetsgivaren ska stämmas till arbetsdomstolen, säger han. 

ST är kritiska till MTR:s hantering av ledighetsansökningarna. Christian Camitz säger sig inte tidigare varit med om att en anställd nekats ledighet när den kallats av en domstol.

– Det tycker vi är fel naturligtvis. Det tillhör god sed att arbetsgivare medger tjänstledighet för att inställa sig i domstol. Nu är det ju dessutom Arbetsdomstolen som kallar dem och arbetsgivaren som är ansvariga för att de överhuvudtaget kallats, säger han. 

Samma besked lämnar Seko-klubben för förare på MTR Pendeltågen.

– Vi anser att alla som är kallade har rätt att gå på den muntliga förberedelsen. Självklart kommer vi stötta våra medlemmar, säger Melissa Svenhard, vice ordförande för Seko Lok.

MTR har lovat minimera trafikstörningar

Redan i april förutspådde förare i tidningen Dagens ETC att, de vid tiden 73 stämda förarnas, bortavaro från arbetet skulle resultera i stora störningar i pendeltågstrafiken. MTR:s kommunikationschef Niklas Ekström sade då till tidningen att företaget gjorde allt de kunde för att minimera negativa effekter på pendeltågstrafiken. 

– Vårt mål är att inga förändringar i pendeltrafiken ska förekomma, sade Niklas Ekström då till Dagens ETC. 

Men sedan dess har arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen lagt till ytterligare förare i stämningen som nu alltså omfattar totalt 105 förare.

Arbetsvärlden har sökt MTR för en kommentar som dock, trots löften om att göra det, inte har återkommit.

Siffran för antalet ursprungligt stämda har uppdaterats.

27 sep 2023 | 09:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från arbetarmakt.com - "Stoppa pendeltågskaoset styrde kurs mot Södra station | Arbetarmakt" 29 sep 2023:
    […] det, som i många fall lämnades in redan i april, avslogs av MTR så sent som i måndags, något Arbetsvärlden rapporterat om. ”De allra flesta har fått avslag. Det är märkligt att stämma oss och […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev