Pendelförarna kräver 166 000 kronor för inställd rättegång Foto: Janerik Henriksson/TT, Axel Green, Privat

Pendelförarna kräver 166 000 kronor för inställd rättegång

Tågarbetsgivarna drog tillbaka stämningen för 95 av de 105 pendeltågsförarna. Nu kräver förarnas ombud Almega Tågföretagen på över 160 000 kronor. Samtidigt vänder sig ombudet också mot hur motparten har hanterat rättsprocessen.
28 sep 2023 | 14:39
+1
4
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
4

Beslutet från arbetsgivarna att stryka den absoluta majoriteten av de förare på pendeltågen som stämts för att ha deltagit vårens vilda strejk kom oväntat. Men det får också följder för processen i Arbetsdomstolen. Vid ett återtagande på initiativ av den som stämt till domstol har nämligen den stämda rätt till ersättning för sina kostnader. Det är de stämda förarna snara att utnyttja. Nu kräver därför förarnas ombud Almega Tågföretagen på 166 050 kronor, vilket motsvarar 90 procent av de uppkomna kostnaderna.

­– Det är i enlighet med regelverket. När lokförarna tagit in mig som ombud uppstår kostnader. Väcker man talan, ingår svaromål och engagerar personer i målet, men återkallar stämningen innan saken är avgjord ska man ersätta för de rättegångskostnader som uppstått, säger Yasra Delpisheh, som företräder förarna i Arbetsdomstolen.

Huruvida Almega Tågföretagen är tvungna att betala summan redan nu, om domstolen godkänner begäran, är ännu oklart. Yasra Delpisheh förväntar sig större klarhet under fredagens muntliga förberedelse. Alternativet är att kostnaden beslutas i samband med att hela målet avgörs, vilket kan ligga många månader i framtiden.

Det är bara en sista utväg för att skräddarsy rättsprocessen för de egna behoven.

Men så är mycket oklart i det här fallet, menar Yasra Delpisheh. Att arbetsgivaren slumpmässigt valt ut tio personer att ensam bära ansvaret för ”en kollektiv aktion” och släppt resterande av de 105 stämda är både ”högst okonventionell och anmärkningsvärd,” skriver hon i sin inlaga till domstolen. Det väcker rättssäkerhetsfrågor, säger hon.

– Arbetsgivaren hävdar att strejken innebar ett allvarligt ingrepp på den rådande fredsplikten.  Hur legitimerar man då att man slumpmässigt väljer? Det är bara en sista utväg för att skräddarsy rättsprocessen för de egna behoven, säger Yasra Delpisheh.

Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Almega Tågföretagen, avstår från att kommentera begäran om ersättning. Bedömningen om dess riktighet överlåter han till domstolen, säger han. Men att det skulle finnas något rättssäkerhetsproblem i arbetsgivarorganisationens agerande håller han inte med om.

– De kvarvarande har begått ett brott mot fredsplikten i kollektivavtalet. Varje individs rättssäkerhet är helt oberoende av andras. Vars och ens rättssäkerhet är hundra procent intakt i den här saken. Det säger sig självt, säger han.

En ”anmärkningsvärd” process

Senast i måndags gav arbetsgivaren MTR besked till en majoritet av förarna att de inte får ledigt för att infinna sig i domstolen, trots att Arbetsdomstolen kallat dem personligen. I Almegas formella återkallelse på tisdagen framgår dock att de ändå räknat med att samtliga stämda förare skulle infinna sig. Återkallelsen görs, enligt inlagan, för att undvika den trafikstörning som skulle inträffa när en tredjedel av den aktiva förarkåren inte kör tågen.

Som Arbetsvärlden tidigare rapporterat lade Almega Tågföretagen själva under processens gång till förare till stämningen från de 73 som ursprungligen stämdes i april.

En och en halv vecka innan Almega Tågföretagens återkallan lämnade organisationen in ett yrkande om att domstolen skulle skippa den muntliga förberedelsen överhuvudtaget. Detta efter att först ha begärt och fått den muntliga förberedelsen framflyttad en månad. Ett av skälen som angavs var att arbetsgivarorganisationen ändå inte hade för avsikt att diskutera en förlikning.

…ett stort antal undslipper skadestånd för ett kristallklart brott mot fredsplikten.

I sitt svar på begäran att ställa in vänder sig pendelförarnas ombud mot att den ska ställas in. Hon påpekar att det är Almega som ursprungligen tagit initiativ till stämningen och lagt planen för processen. Att de sedan ideligen ändrar denna plan är ett ”nyckfullt” och ”egennyttigt” agerande som bara tjänar till att undvika de negativa konsekvenser som deras egen stämning har på MTR:s möjligheten att bibehålla trafiken. Detta samtidigt som Almega krävt förarna på dubbla skadestånd med hänvisning till den negativa konsekvens strejken haft på trafiken.

Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Almega Tågföretagen
Pierre Sandberg är förbundsdirektör på Almega Tågföretagen. Foto: Almega Tågföretagen

På måndagen fattar domstolen beslut om att den muntliga förberedelsen ska hållas enligt plan. Samma dag avslår MTR förarnas ledighetsansökningar. Två dagar senare drar Almega tillbaka stämningen mot 95 av de 105 stämda.

Borde inte den negativa effekten på trafiken ha kunnat förutses redan när ni stämde och särskilt när antalet stämda förare ökades?

– Det låter som en planeringsfråga för mig och en fråga jag föreslår att ni ställer till MTR, säger Pierre Sandberg.

Ger inte hanteringen ett lite oplanerat intryck?

– Nej.

Är det så att Almega Tågföretagens intresse att driva den principiella frågan om olovlig stridsåtgärd kommer i konflikt med MTR:s intresse av att bibehålla trafiken?

– Den principiella frågan blir bedömd ändå även om det här leder till att ett stort antal undslipper skadestånd för ett kristallklart brott mot fredsplikten. Men rättsfrågan blir prövad med tio stycken lokförare istället för 100 plus och Stockholmarna kommer till jobbet på fredag, säger Pierre Sandberg.

28 sep 2023 | 14:39

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från arbetarmakt.com - "Stoppa pendeltågskaoset styrde kurs mot Södra station | Arbetarmakt" 29 sep 2023:
    […] Nu har tågarbetsgivarna dragit tillbaka stämningen mot 95 av de 105, och därefter i sin tur stämts på över 160 000 kr av arbetarna för att täcka 90 procent av de kostnader förarna har haft för den uteblivna […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar