SKR flaggar för hyrpersonal på grund av vårdkonflikten Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR och Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Två parter i konlikt.Foto: SKR och Caisa Rasmussen / TT

SKR flaggar för hyrpersonal på grund av vårdkonflikten

Vårdstrejk Fortsatt tufft ekonomiskt läge för kommuner och regioner, visar SKR:s ekonomirapport. Enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog kan pågående vårdblockad leda till att arbetsgivarna måste hyra in personal. Ett "stötande" resonemang, anser Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
14 maj 2024 | 11:19
+1
2
+1
5
+1
3
+1
1
+1
16
+1
1

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterade idag sin Ekonomirapport, om läget i landets kommuner och regioner. Den kommer två gånger varje år.

Regionerna beräknas få ett resultat på -16 miljarder kronor.

Medan kommunerna gör ett överskott på 2 miljarder kronor, vilket är det lägsta på 20 år enligt SKR.

– De senaste årens exceptionella läge, med den höga inflationen, gör att återhämtningen tar tid. Regionerna behöver fortsätta att göra effektiviseringar och på vissa håll även nedskärningar av personal. Även många kommuner dras med underskott i sina verksamheter och behöver fortsätta att dra ned sina kostnader, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR i en kommentar.

SKR: Blockaden kan göra att vi behöver hyra in

I en intervju till TT säger hon också att att regionernas arbete med att minska andelen inhyrd personal hänger ihop med den pågående konflikten med Vårdförbundet, i form av övertidsblockaden.

– Man har lyckats få ned kostnaderna för inhyrd personal med 19 procent, men det vi känner oss oroliga för när det gäller den här blockaden är om man kommer att lyckas eller måste man börja använda inhyrd personal igen, säger Annika Wallenskog till TT.

Vårdförbundet: ”Hårresande att säga”

Ett resonemang Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro kallar ”stötande”.

– Medarbetare i vården kan inte hållas ansvariga för regionernas underskott. Det är arbetsgivarna som ska kompetensförsörja hälso -och sjukvården. Det är hårresande att säga att blockaden driver kostnader i regionerna. Att vi går hem när arbetsdagen är slut är fullt rimligt, säger hon i en kommentar.

Detta har hänt

  • 19 december – Vårdförbundet säger upp kollektivavtalet med SKR och Sobona. Det omfattar runt 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
  • Under våren förhandlar parterna, men kommer inte framåt. Arbetstidsförkortning är en knäckfråga.
  • 31 mars – avtalet löper ut, parterna är inte överens.
  • 11 april – Vårdförbundet varslar om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i samtliga regioner och på Södersjukhuset AB, Danderyds sjukhus AB, Capio S:t Görans sjukhus AB och Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.
  • 25 april – blockaden inleds.
  • 6 maj – Vårdförbundet varslar om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad, nu för anställda i kommunerna. Den inleds den 20 maj om parterna inte har kommit överens innan dess.
+ Expandera

Hon skriver också att det är upp till regionerna att rekrytera personal när man säger upp olika hyravtal.

– Men eftersom de inte förbättrat lön, arbetstider och arbetsmiljö så har de inte lyckats med det. Detta kan vare sig enskilda medlemmar eller Vårdförbundet som fackförbund ställas till svars för. Det är regioner, kommuner och regeringen som ansvarar för att det finns tillräckliga resurser för hälso- och sjukvården, säger Sineva Ribeiro. 

14 maj 2024 | 11:19

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev