Arbetsgivarna drar tillbaka stämningen mot alla pendelförare – utom 10 Foto: Janerik Henriksso/TT, Axel Green

Arbetsgivarna drar tillbaka stämningen mot alla pendelförare – utom 10

Efter att först ha nekat majoriteten av de 105 stämda pendelförarna ledighet för att delta på fredagens rättegång kommer nu nya besked. Arbetsgivarna drar nu tillbaka stämningen mot förarna – för alla utom 10 som ändå råkade vara lediga på fredag.
27 sep 2023 | 13:24
+1
1
+1
7
+1
1
+1
1
+1
8
+1
1

Tio pendelförare får nu ensamma ställa sig på de anklagades bänk i Arbetsdomstolen på fredag. Detta efter att entreprenören MTR:s arbetsgivarorganisation dragit tillbaka stämningen för alla utom tio slumpmässigt utvalda. Dessa tio förare får nu ensamma bära skadeståndet för olovlig stridsåtgärd om de döms i domstolen dit arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen stämt dem för deltagande i vårens vilda pendelstrejk. 

– Jag har aldrig hört talas om liknande, säger Christian Camitz, ombudsman på ST, som själv just nåtts av uppgifterna. 

Beskedet ska, enligt uppgift till Arbetsvärlden, ha getts ordförande för pendeltågets fackklubbar i möte med MTR:s förhandlingschef på onsdagsförmiddagen. Detta bara minuter efter att Arbetsvärlden publicerat att majoriteten av de stämda förarna nekats ledighet för att infinna sig i domstolen.

Jag har aldrig hört talas om liknande.

Enligt uppgift till Arbetsvärlden ska de tio utvalda, trots slumpmässigheten, inte vara schemalagda att köra pendeltåg samtidigt som fredagens muntliga förhandling i domstolen. Uppgiften bekräftas av MTR Pendeltågen på företagets intranät. Men tidningen erfar också att flera av de utvalda inte längre arbetar kvar på företaget. 

Facken: agerandet väcker frågor

Facken, Seko och ST, som organiserar förarna tog alla avstånd från den vilda strejken, som inte var sanktionerad av facken. Men de har alla deklarerat sig beredda att försvara de förare som valt att infinna sig i domstolen trots nekad ledighet, om de skulle hotas av uppsägning. 

Christian Camitz är ombudsman för ST med ansvar för förhandlingar gentemot MTR Pendeltågen. 

– Vi har egentligen inte med strejken eller stämningen som sådan att göra, men om du frågar mig principiellt har vi aldrig hört talas om att någon arbetsgivare någonsin gjort på det här sättet. Det är väldigt extraordinärt. 

Han säger att det förstås är ett positivt besked för de 95 förare som nu inte riskerar bli skadeståndsskyldiga. Men att tio stycken valts ut för fortsatt prövning väcker principiella frågor. 

– För en utbildad jurist låter det väldigt märkligt. Om det är så att arbetsgivarna kommer börja tillämpa sådana här förfaranden är det något vi måste ta ställning till. Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet, säger Christian Camitz.

Även Melissa Svenhard, vice ordförande för Seko-klubben för pendelförare ställer sig frågande inför agerandet. 

– Jag tycker det är lite märkligt att man inte väljer att släppa stämningen mot alla utan endast 90 procent av de stämda. Det känns inte rättvist, säger hon. 

MTR har tidigare lovat hålla trafiken igång

Redan i april förutspådde förare i tidningen Dagens ETC att, de vid tiden 73 stämda förarnas, bortavaro från arbetet skulle resultera i stora störningar i pendeltågstrafiken. MTR:s kommunikationschef Niklas Ekström sade då till tidningen att företaget gjorde allt de kunde för att minimera negativa effekter på pendeltågstrafiken. 

Därefter lade arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen till ytterligare förare i stämningen bara för att nu kraftigt reducera antalet.

Arbetsvärlden har utan resultat sökt MTR för en kommentar. Tidningen fortsätter söka. Men i meddelandet på intranätet uttalar sig MTR Pendeltågens vd.

– För oss är det viktigt att upprätthålla den svenska modellen och hedra vårt rådande avtal. Därför vill vi att Arbetsdomstolen ska få döma i frågan. Samtidigt har vi ett stort ansvar mot våra pendeltågsresenärer och för att de inte ska drabbas av den rättsliga processen har vi tagit beslutet att släppa majoriteten av stämningarna, säger Joakim Sundh, vd för MTR Pendeltågen i ett uttalande på intranätet.

Siffran för antalet ursprungligt stämda har uppdaterats.

27 sep 2023 | 13:24

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från riktpunkt.nu - "På fredag ska pendeltågens strejkande lokförare till Arbetsdomstolen - RiktpunKt.nu" 27 sep 2023:
    […] i Arbetsdomstolen dra tillbaka alla utom 10 väcker frågor hos facket. Till tidningen Arbetsvärlden säger ombudsmannen för fackförbundet ST Christian Camitz att han aldrig hört talas om något […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar