Klockan 16.00 idag måndagen den 20 maj utvidgade Vårdförbundet sin blockad av övertid, mertid och nyanställningar.
Sedan den 25 april gäller blockaden samtliga regioner, ambulanssjukvården i Stockholm, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus. Den omfattar 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Nu gäller den även i 29 av Sveriges största kommuners verksamheter. Därmed påverkas äldreomsorg, särskilda boenden och hemtjänst.
– Vi träffar motparten idag och varje gång vi möts säger de att de inte har något mandat att förhandla. Det håller inte längre som svar, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.
Kräver kortare arbetstid
Vårdförbundet har krävt en arbetstidsförkortning som Sveriges kommuner och regioner och Sobona avvisat.
Detta har hänt
- 19 december – Vårdförbundet säger upp kollektivavtalet med SKR och Sobona. Det omfattar runt 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
- Under våren förhandlar parterna, men kommer inte framåt. Arbetstidsförkortning är en knäckfråga.
- 31 mars – avtalet löper ut, parterna är inte överens.
- 11 april – Vårdförbundet varslar om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i samtliga regioner och på Södersjukhuset AB, Danderyds sjukhus AB, Capio S:t Görans sjukhus AB och Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.
- 25 april – blockaden inleds.
- 6 maj – Vårdförbundet varslar om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad, nu för anställda i kommunerna. Den inleds den 20 maj om parterna inte har kommit överens innan dess.
– Vi hoppas att SKR och Sobona inser att de måste rädda vården. Vi har fullt rimliga krav och vi har medlemmarna och befolkningen med oss – det är allvar, skriver Sineva Ribeiro.
− Vår generella bild är att regioner och kommuner hanterar konfliktens konsekvenser på ett ansvarsfullt sätt. Läget blir dock allt mer ansträngt ju längre konflikten pågår, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef.