MTR stämmer lokförare som strejkar vilt MTR stämmer nu de lokförare som strejkar vilt i Stockholm. Foto: Johan Jeppsson / TT

MTR stämmer lokförare som strejkar vilt

Ensamarbete MTR stämmer nu de anställda som strejkar i Stockholm. Och yrkar på ett dubbelt så högt belopp som brukar vara vanligt vid vilda strejker.
18 apr 2023 | 15:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7
+1
0

MTR, bolaget som kör pendeltåg och tunnelbanan i Stockholm, stämmer nu 73 anställda för den vilda strejk som pågått sedan i natten till igår, måndag. Något som Arbetet var först med att berätta.

Bolaget kräver att Arbetsdomstolen (AD) fattar ett så kallat interimistiskt beslut om att förklara strejken otillåten. Det är ett slags tillfälligt beslut, i väntan på slutgiltigt besked från en domstol.

MTR, och dess arbetsgivarorganisation Almega, hänvisar i stämningsansökan till att det råder fredsplikt eftersom nuvarande kollektivavtal fortfarande gäller. Vilket innebär att strejken då ”egentligen” inte får ske.

MTR yrkar på böter om 6 000 kronor per person

De 73 strejkande som anges i stämningsansökan, stäms på 6 000 kronor vardera. Vid den senaste vilda strejken, när sopåkare protesterade i Stockholm 2017 landade böterna på 2 500 3 500 kronor.

MTR anser att strejken orsakat så stora skador, och att penningvärdet ändrats mycket sedan dess. Bolaget skriver också att störningarna i trafiken leder till stora kostnader för bolaget. Man uppger också att bolaget riskerar vite från region Stockholm eftersom trafiken inte går enligt avtal.

MTR stämde först även Seko, för brott mot medbestämmandelagen. Men det drogs sedan tillbaka.

Vilken facklig tillhörighet, om någon, de 73 anställda har är i skrivande stund fortfarande oklart. Men då det är Seko och ST som är det stora förbunden på området, står de än så länge som svarande i stämningsansökan.

Enligt uppgifter till Arbetsvärlden har Seko inte sett några personnamn.

18 apr 2023 | 15:11
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev