ST hotar Energimyndigheten med JO – Fler anställda utpekas som säkerhetshot Får en statsanställd demonstrera på fritiden? Självklart, säger ST:s jurist Joakim Lindqvist. Foto: Extinction Rebellion samt Fredrik Hjerling.

ST hotar Energimyndigheten med JO – Fler anställda utpekas som säkerhetshot

Yttrandefrihet Den kvinna som, enligt henne själv, fick lämna sitt jobb på Energimyndigheten för att ha demonstrerat med klimatgruppen Rebellmammorna, är bara det senaste exemplet där politiska krafter vill utmåla statligt anställda som olämpliga, anser ST:s jurist Joakim Lindqvist. Facket överväger nu JO-anmälan.
12 apr 2024 | 15:47
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Den kvinna som nyligen slutat på Energimyndigheten, där hon jobbat med gasförsörjning, har vållat debatt.

Hennes version, som berättades i Dagens Nyheter, är att beskedet om att hennes provanställning inte skulle övergå i tillsvidareanställning, kom några dagar efter viss mediestorm.

– Det här hände när det bara var några dagar kvar på min provanställning. Min chef kom hem till mig, hämtade min dator och arbetsbefriade mig omedelbart, säger kvinnan till DN.

Det började i Fokus med rubriken ”Klimataktivist anställdes på samhällskritisk tjänst på Energimyndigheten”. Artikeln baserades på en tidigare anställds uppgifter till tidningen, som haft hennes tjänst men som lämnat.

ST: Utmålar statligt anställda som olämpliga

Enligt honom är hennes engagemang i klimatorganisationen Rebellmammorna oförenligt med att hantera gasfrågor på Energimyndigheten. Det hon gjort är att sitta i ring och sjunga på manifestationer som fått tillstånd av polisen.

Efter Fokus artikel och andra medier som hängde på berättade även civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlin (M) på plattformen X, att han kontaktat myndighetens generaldirektör för att ”informera sig”.

Så säger grundlagen

Den mest grundläggande av våra grundlagar är regeringsformen. Den innehåller bland annat vår fri- och rättigheter. Dit hör så kallade opinionsfriheter, och där kan man läsa att "var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad":

  • Yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
  • Informationsfrihet: frihet att inhämta och ta emot upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden.
  • Mötesfrihet: frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk.
  • Demonstrationsfrihet: frihet att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats.
  • Föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften, och religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.
+ Expandera

– Det finns tendenser till att försöka utmåla statligt anställda, som privat har vissa politiska åsikter eller engagemang, som olämpliga för att arbeta i staten bara på grund av de åsikterna. Man gör väldigt långtgående och logiskt inkonsekventa slutsatser, säger  Joakim Lindqvist, jurist på fackförbundet ST som organiserar anställda på statliga myndigheter.

ST överväger JO-anmälan

Kvinnan har nyligen gått med i ST. Förbundet kommer nu att begära en överläggningen för att Energimyndigheten ska redogöra för hur ärendet hanterats. Man vill också att det klargörs vad som krävs för att ett politiskt engagemang ska anses vara riskabelt ur säkerhetssynpunkt, och överväger att anmäla fallet till JO.

– Här har man dragit in säkerhetsskyddslagen, och anser att hon är en säkerhetsrisk. Det ser vi mer och mer, att säkerhetsskyddslagen missbrukas för att göra sig av med personer, säger ST:s jurist Joakim Lindqvist

Rent arbetsrättsligt blir det svårt, då en provanställning kan avslutas utan att behöva ha sakliga skält.

Kan man demonstrera på sin fritid som statsanställd?
– Ja, självklart. Det står i grundlagen att var och en är tillförsäkrad demonstrationsfrihet mot det allmänna. Hon är med i en förening som staten nu inte gillar. Sådant kan ju inskränkas genom lag, men det finns ingen lag som säger att du inte får demonstrera för klimatet och samtidigt vara anställda av staten.

UPPDATERING: Sedan artikeln skrevs har Energimyndigheten själv gått ut med information i fallet. Och skriver bland annat att myndigheten vidtog åtgärder innan fallet var ute i medier ”för att undvika säkerhetsrisker”. Myndigheten skriver vidare:

”Detta eftersom engagemang i rörelser som aktivt förespråkar och i delar använder sig av civil olydnad som verktyg för att påverka opinion och beslutsfattare kan innebära ett hinder för att få upprätthålla en säkerhetsklassad tjänst. En intern granskning påbörjades omedelbart när detta blev känt. Bedömningen så här långt är att ingen säkerhetskänslig information är röjd.”

Rättelse: I en tidigare version stod att den tidigare anställde gassamordnaren lämnade ”efter att han blev av med sin säkerhetsklassning”. Korrekt är att han sade upp sig och under uppsägningstiden blev av med sin säkerhetsklassning.

12 apr 2024 | 15:47
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev