Högsta domstolen beviljar inte Tesla prövningstillstånd. Hovrättens tidigare beslut står därmed fast. Postnord måste inte bryta fackens sympatiblockad och dela ut företagets post. Det vill säga innan den verkliga processen om samma fråga avgjorts i Solna tingsrätt.
”Det är glädjande att HD bekräftar det hovrätten tidigare slagit fast, att den grundlagsskyddade strejkrätten trumfar Teslas intressen. Jag hoppas att Tesla snart förstår att det bästa för de är att teckna kollektivavtal med IF Metall istället för att krångla den juridiska vägen”, skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i ett sms till Arbetsvärlden.
Även ST välkomnar rättens beslut. I likhet med Seko har de satt utdelningen av Teslas post i sympatiblockad till stöd för IF Metalls konflikt om kollektivavtal på Tesla.
– Det var en delseger, men sista ordet är inte sagt eftersom processen fortsätter i Solna Tingsrätt. Men jag är övertygad om att Tesla kommer överklaga ett beslut som går emot dem där. Inte ens när en dom vinner laga kraft är det säkert att sista ordet är sagt i frågan, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.
En principiell fråga
Det kan tyckas vara en petitess och en rätt meningslös process för den faktiska konfliktens utgång. Den stora smällen som blockaden gett Tesla var att den stoppade nya bilar från att tas i trafik när registreringsskyltarna fastnade hos Postnord. Men som Arbetsvärlden tidigare avslöjat hade blockaden tappat styrka redan i december då Tesla funnit systematiska sätt kringgå den. Sveriges Radios Ekot rapporterade tidigare i veckan att dessa tekniker förfinats och Tesla har kunnat öka försäljningen trots fackens blockader.
Vid första anblick är frågan enkel. Tesla vill få stopp på blockaden. Facken vill ha den kvar och Postnord vill inte ta en konflikt med facken för Teslas skull. Men för facken rymmer frågan också en större principiell dimension. Om ett företag kan gå till domstol för att tvinga ett annat att bryta en pågående stridsåtgärd innebär det en hård smäll för konflikträtten, resonerar facken.
Följden av det blir att om Solna Tingsrätt eller högre instanser kommer fram till att Postnord måste bryta blockaden är fler rättsprocesser att vänta i Arbetsdomstolen, AD.
– Om domstolarna skulle komma till slutsatser som vi anser kränker våra medlemmars rättigheter enligt arbetsrättslig lagstiftning kommer vi ytterligare processer i AD, säger Joakim Lindqvist.
ST förstår inte vad Tesla vinner på vidare process
Rättsprocesser kostar pengar. Joakim Lindqvist frågar sig vad Tesla egentligen har att vinna på att fortsätta processa.
– De pengar Tesla nu lägger på att driva rättsprocesser måste vara betydligt lägre än den eventuella kostnadsökning det skulle innebära att betala löner och förmåner i enlighet med IF Metalls kollektivavtal.
Är det inte en principiell fråga även för Tesla då?
– Jag förstår inte varför principen att man som arbetstagare inte skulle få ha kollektivavtal skulle vara värd så mycket. Jag hoppas att Tesla tar sitt förnuft till fånga och skriver under istället, säger Joakim Lindqvist.
Dom i Solna Tingsrätt väntas i september. Men om domen överklagas kan ett slutligt avgörande ligga år framåt i tiden.