Tidölönerna – ”Jag tänker på det varje dag” Ingen vet vem som skrev in det där med att Tidöavtalet kan ge högre lön för de opolitiska tjänstemännen på Regeringskansliet. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Tim Aro/SvD/TT

Tidölönerna – ”Jag tänker på det varje dag”

Tidölöner Någon skrev in Tidöavtalet i de lönesättande samtalen för anställda på Regeringskansliet. Ingen har tagit bort det. Men ingen har heller fått höra det som argument för högre lön, enligt ST:s ordförande där Karina Åbom-Engberg.
8 feb 2024 | 06:30
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att en opolitisk tjänstemän på Regeringskansliet kan få högre lön om man jobbar för att genomföra Tidöavtalet kom som en plötslig politisk ingrediens när lönerevisionen inleddes där i slutet av förra året.

Fack och arbetsgivare hade kommit överens om hur processen skulle gå till, men efter det tillkom Tidöavtalet från okänt håll vilket Dagens nyheter avslöjade.

ST uppmanade då sina 1 100 medlemmar på arbetsplatsen att förklara sig oeniga i de lönesättande samtalen, om avtalet kom upp som argument för löneförhöjning.

– Vi har inte haft en enda oenighet. Det blev helt dött efter att artikeln kom ut och många har fått årets märke eller över, säger Karina Åbom-Engberg som är ST:s ordförande på Regeringskansliet.

Tidöavtalet fortfarande kvar

Hon säger att HR-direktör och förvaltningschef tydligt kommunicerade till de lönesättande cheferna att de inte får nämna Tidöavtalet som grund för en högre lön.

Däremot står formuleringen kvar.

Vet ni hur det kom dit nu?
– Nej, och vi undrar fortfarande. Jag tänker på det här varje dag. Varje dag jag går till jobbet undrar jag vem som satte dit Tidöavtalet, och vem som inte vågar ta bort det.

Medlemmarna ska senare i vår rösta om de ska behålla modellen med lönesättande samtal, eller gå över mot lokala förhandlingar.

8 feb 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev