ST:s ordförande på Migrationsverket ”Otäck utveckling med regeringen” Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik får inte förnyat förtroende av regeringen, och lämnar under våren. En del av en ny politik som kommer att påverka de anställda, anser ST på myndigheten. Foto: Paul Wennerholm / TT

ST:s ordförande på Migrationsverket ”Otäck utveckling med regeringen”

Tidöavtalet Med en ny generaldirektör på Migrationsverket blir det en annan myndighet spår facket. ”Utvecklingen vi har med den här regeringen är otäck”, säger ST:s ordförande Sanna Norblad på Migrationsverket.
15 feb 2023 | 14:00
+1
2
+1
14
+1
1
+1
2
+1
4
+1
3

Att Migrationsverkets generaldirektör inte får förnyat förtroende var inte ”jätteförvånande” för fackförbundet ST:s ordförande på myndigheten, Sanna Norblad.

– Han har alltid haft ett gott hjärta till verksamheten och kan den.

”Det blir svårt att behålla medarbetare”

Att såväl generaldirektör som överdirektör byts ut ser hon som ett led i en ny migrationspolitik. Som påverkar myndigheten som arbetsplats.

Sanna Norblad

– Det kan bli svårt att behålla medarbetare, särskilt de som jobbar med kvotflyktingar och asylärenden. Allt kommer att ändras, det kommer att vara en annan myndighet. Jag tycker det är en otäck utveckling med den här regeringen.

Vad är otäckt?

– Att man ska skicka hem människor som faktiskt bor här bland annat. Att införa transitcenter. Ska man följa de uppdrag vi får från regeringen behöver man kanske ha en annan generaldirektör, som klarar av det. Det är väl därför man byter.

”Utvecklingen är hemsk”

Själv har hon jobbat här i 40 år, och påpekar att det ofta är tufft för medarbetare eftersom kritiken mot myndigheten är hård och de politiska svängningarna stundom tvärvänder.

Har du varit med om en sådan stor förändring som sker nu?
– Nej, man har stramat åt anknytningsinvandring och så de senaste åren. Men att man stramar åt asyl, att folk inte ska komma hit. Den utvecklingen är hemsk. Och pratar om kvotflyktingar, vi tog 5 000 förra året vilket inte är ett stort antal. Nu ska det ner till 900. Samtidigt som vi ser hur det ser ut i världen.

Funderar du själv på att sluta?

– Nej, jag har mitt fackliga uppdrag på heltid. Det har jag i några år till, och jag har bara några år kvar till pension. Jag har nog tänkt avsluta här. Om det inte händer något väldigt speciellt.

15 feb 2023 | 14:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev