L: Orimligt att LO ska kunna ändra inriktning på lagstiftningen Arman Teimouri (L) om den fortsatta processen för att lagstifta om las. Foto: TT

L: Orimligt att LO ska kunna ändra inriktning på lagstiftningen

Las-uppgörelsen Liberalernas krav om att LO inte ska få något inflytande över arbetsrättslagstiftningen står fast. LO har lämnat parternas förhandlingsbord, konstaterar Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri.
4 nov 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv ska lämnas över till regeringen, som i sin tur ska bearbeta överenskommelsen vidare till lagstiftning. Statsminister Stefan Löfven (S) har öppnat för att LO ska kunna få inflytande över lagstiftningen, vilket skapat irritation hos samarbetspartierna.

Under måndagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen nu ska tillsätta en utredning och knyta en referensgrupp till den. Hon tryckte vidare på att parterna själva förordat att parterna ska kunna ingå i referensgruppen:

”I parternas principöverenskommelse skriver de själva att det sedan länge har varit en självklarhet att arbetsmarknadens parter deltar i arbetet med offentliga utredningar på arbetsrättens område och att detta ofta tagit formen av att utredaren samråder med arbetsmarknadens parter i en referensgrupp.”

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri är kritisk till statsministerns uttalande, men betonar att arbetet med att tillsätta en utredning inte ens påbörjats:

– Vi har inte fört några diskussioner än om hur uppgörelsen ska genomföras. Vad som däremot är klart är att LO lämnat parternas förhandlingsbord och därför är det heller inte rimligt att de ska kunna ändra inriktningen i lagstiftningen under den politiska hanteringen, säger han och konstaterar:

– Innan begäran från PTK och Svenskt näringsliv kommit in, är det svårt att föra diskussioner om hur uppgörelse ska genomföras.

Liberalerna: ”Orimligt att LO ska kunna ändra”

Arman Teimouri vill inte kommentera vilka scenarion Liberalerna håller som otänkbara, utan återkommer till:

– När överenskommelsen ligger på vårt bord är den slutförhandlad och ska genomföras. Det är orimligt att LO ska kunna ändra inriktning på lagstiftningen i den fortsatta politiska hanteringen.

 LO har rätten inom ramen för avtalsförhandlingar möjlighet att bidra till bättre villkor för sina medlemmar.

–  Sedan ska man komma ihåg att LO utöver lagstiftningen, har rätten inom ramen för avtalsförhandlingar möjlighet att bidra till bättre villkor för sina medlemmar.

LO: Ska erbjudas möjlighet att delta

LO-ordförande Susanna Gideonsson har i sin tur varit tydlig med att centralorganisationen avser att påverka lagstiftningen så gott de kan. Och menar att lagstiftaren måste ta hänsyn till LO-medlemmarnas åsikter:

– Den förhandling som ligger till grund, där PTK och Svenskt Näringsliv är överens, den kunde inte LO skriva på. Men när man ska stifta en ny lag så måste den kunna gälla för alla på svensk arbetsmarknad. Då är det inte något konstigt att vare sig att akademiker och arbetare också erbjuds möjlighet att delta, sa hon till Ekot.

Nyheter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar