LO-förbund ansluter till PTK-uppgörelsen Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal skriver under avtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall på fredagen. Foto: Jenny Frejing/Svenskt Näringsliv

LO-förbund ansluter till PTK-uppgörelsen

PTK-uppgörelsen Med IF Metall och Kommunal med på LAS-tåget står förbund med 1,7 miljoner arbetstagare bakom uppgörelsen. – Precis som 1938 har det krävts stort ansvarstagande, skicklighet och starkt ledarskap för att kunna nå hit, säger statsminister Stefan Löfven.
Carl von Scheele
4 dec 2020 | 16:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter en del smärre justeringar kunde de båda största LO-förbunden ansluta sig till uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Därmed är de två också en fullvärdig part i förhandlingarna med regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna när överenskommelsen ska sjösättas.

– Vår bedömning har varit att Svenskt Näringsliv och PTK är tillräckligt, men det här stärker ytterligare överenskommelsen legitimitet, säger Martin Westfält, PTK:s förhandlingsledare.

Några timmar efter beskedet kallade regeringen till presskonferens med både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. De kallade uppgörelsen historisk och jämförde flera gånger dess betydelse med Saltsjöbadsavtalet från 1938.

– Kommunal, IF Metall, Svenskt Näringsliv och PTK har visat att vår svenska modell fungerar. Precis som 1938 har det krävts stort ansvarstagande, skicklighet och starkt ledarskap för att kunna nå hit, säger statsminister Stefan Löfven.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på länk kommenterar beskedet från arbetsmarknadens parter.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Eva Nordmark bekräftade också att de samtal som nu inleds med parterna inte handlar om vad som ska genomföras i deras avtal, utan enbart om hur.

– Det handlar enbart om förändringar av teknisk karaktär, säger hon.

Den heta frågan om en väsentlig utökning av antalet undantag i LAS vid uppsägningar på grund av arbetsbrist är därmed löst. Dagens två undantag utökas till tre i normalfallet.

Eva Nordmark: ”Förändringar av teknisk karaktär”

För Centerpartiet har detta varit en mycket viktig fråga, men dess arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl bekräftar att den punkten nu är löst.

Han menar att även den lösning som parterna kommit fram med är en tydlig utökning.

– Tidigare fanns en gräns på högst tio anställda för att få göra de två undantagen. Företag som har 11 eller fler anställda får nu göra undantag. Tidigare har de inte fått göra något alls.

Martin Ådahl säger att det blir en helt annan situation om man också lägger till de förändringar som kommer på avtalssidan. Företag med kollektivavtal och enbart en enda driftsenhet får göra fyra undantag. Större företag som tvingas till stora driftsinskränkningar har möjlighet till ännu fler undantag i avtalet.

Kan man se detta som en tydlig utökning?

– Om de har kommit överens om något som sammantaget ger ökad flexibilitet är detta det viktiga och vi kommer att genomföra det.

Viktigt att IF Metall inte sitter på läktaren

När IF Metall och Kommunal nu har slutit upp bakom överenskommelsen spräckte de LO.

− Det är viktigt att IF Metall inte sitter på läktaren. Vi har full uppslutning bakom vårt ställningstagande, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Inom industrin sker stora omställningar, men IF Metalls medlemmar har inte fått tillräckligt med kompentensutveckling av sina arbetsgivare för att klara tekniksprången, enligt Säikkäla.

– När det kommer så kallade tekniksprång har de svårt att hänga med. Då hjälper inga turordningsregler i världen. För vår del har det varit väldigt viktigt att vuxna som jobbat ett antal år få en möjlighet att omskola sig till väldigt bra villkor, som bland annat är 80 procent av lönen.

Svenskt näringsliv: ”Förhandlingarna definitivt över”

Han och Johan Ingelskog, avtalssekreterare i Kommunal, framhåller också den ökade tryggheten för visstidsanställda, som snabbare får rätt till tillsvidareanställning, och omställningstiden när arbetsgivaren omreglerar arbetstiden, så kallad hyvling, som viktiga skäl för uppslutning bakom överenskommelsen.

Den kallas officiellt av parterna för överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. De justeringar som nu gjort i överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv är de slutgiltiga, säger parterna. De gjorde för att IF Metall och Kommunal skulle kunna omfattas.

Fler förbund är välkomna att ansluta sig, men någon ytterligare anpassning kommer inte att genomföras.

– Nu är förhandlingarna definitivt över. Det manifesterar vi genom att skicka in handlingarna till statsmakten. Den stoppas i ett kuvert, förseglas och skickas in. Nu är det detta som gäller och ingenting annat, säger Mattias Dahl, vice vd i Svenskt Näringsliv.

Nyhetsbrev
Carl von Scheele
4 dec 2020 | 16:20

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev