Dadgostar: Centerpartiet måste backa Nooshi Dadgostar meddelar att Vänsterpartiet är redo att väcka misstroendeförklarig mot statsministern om inte LO får gehör i utformningen av arbetsrättslagstiftningen. Foto: Amir Nabizadeh / TT.

Dadgostar: Centerpartiet måste backa

Las-uppgörelsen Stefan Löfven har öppnat för att LO ska få inflytande på den kommande arbetsrättslagstiftningen. Centerpartiet är djupt kritiskt. Och för Vänsterpartiet står hotet om misstroendevotum alltjämt kvar.
– Det vi har sagt är att LO inte kan köras över, säger Nooshi Dadgostar.
2 nov 2020 | 18:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) SVT:s Agenda att partsöverenskommelsen ska ligga till grund för en ny utredning om hur lagstiftningen ska utformas. Han meddelade även att LO ska få tycka till i utredningen, vilket väckte reaktioner från samarbetspartner Centerpartiet.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, säger statsministern i SVT:s Agenda.

Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl avfärdar att LO skulle få något inflytande utöver att centralorganisationen kommer agera remissinstans. Partiledaren Annie Lööf skrev i sin tur: ”Löfven har fel” och utvecklade partiets kritik:

 

”De närmare formerna för hur vi tar detta arbete vidare och med vilken tidsplan är något som regeringen nu kommer att diskutera med C och L”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar.
Foto: Jessica Gow / TT

På måndagen rapporterade TT att en utredare tillsatts på arbetsmarknadsdepartementet och att parternas uppgörelse nu blir föremål för en så kallad departementsskrivelse, det vill säga att den utreds inom departementet. Nyhetsbyrån rapporterar vidare att en referensgrupp där LO förväntas ingå kommer att knytas till utredningen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) uppger i en kommentar till Arbetsvärlden att det är för tidigt att uttala sig om utredningens utformning eller sammansättningen av en referensgrupp:

”Regeringen har gett besked att vi nu kommer gå vidare och lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. De närmare formerna för hur vi tar detta arbete vidare och med vilken tidsplan är något som regeringen nu kommer att diskutera med C och L, men självklart också med Svenskt Näringsliv och PTK. I parternas principöverenskommelse skriver de själva att det sedan länge har varit en självklarhet att arbetsmarknadens parter deltar i arbetet med offentliga utredningar på arbetsrättens område och att detta ofta tagit formen av att utredaren samråder med arbetsmarknadens parter i en referensgrupp. Men det har inte fattats något beslut om att tillsätta en referensgrupp, vilka organisationer som i så fall ska ingå i den, eller fattats något annat beslut om hur dialogen med arbetsmarknadens parter ska ske”

Nooshi Dadgostar: ”Vår bedömning”

Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar säger till Arbetsvärlden att LO måste få gehör för sina krav, annars går partiet vidare med sitt hot om misstroendeförklaring av statsministern.

– Ska det bli ett lagförslag, som bygger på partsuppgörelse då måste alla centrala parter vara med, och det inkluderar LO.  Det vi har sagt är att LO inte kan köras över, för då saknar Stefan Löfven förtroende i riksdagen, säger hon.

Det vi har sagt är att LO inte kan köras över

Dadgostar lyfter fram LO:s kritik mot stapling av visstidsanställningar och så kallad hyvling – det vill säga att anställda kan få betydligt mindre i arbetstid och lön genom schemaomläggningar  – men vill inte ringa in någon enskild punkt som avgörande för V:s hållning i misstroendefrågan.

– Det är LO som får avgöra vilka frågor man vill driva. Det viktiga för oss är att slutresultatet är något man kan acceptera.

I vilket läge ser du att det kan bli aktuellt med ett misstroendevotum? 

– Vi förbehåller oss rätten att själva bedöma när andra möjligheter är uttömda. Vi kommer att göra vår bedömning, säger Nooshi Dadgostar och riktar kritik mot Annie Lööf:

– Det här bygger på att Centerpartiet får backa från sin dogmatiska hållning. Annie Lööfs hållning nu, att undersköterskor, barnskötare och byggnadsarbetare, absolut inte ska ha något att säga till om håller inte på svensk arbetsmarknad. Vi måste samla oss kring en lösning i den här frågan och inte hålla oss med de dogmatiska talepunkter som jag uppfattar Centerpartiet har. Annars är det de som provocerar fram en krissituation.

Arbetsvärlden har sökt Centerpartiet och Liberalerna för en kommentar.

Nyhetsbrev

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev