Journalisten som granskat Amazon: ”Fackens investeringar är motsägelsefulla” "Amazons strategi har varit en väldigt anti-facklig hållning", säger journalisten Julia Lindblom som granskat företaget i reportageboken "Amazon - bakom framgången" Foto: Zanna Nordqvist och Craig Ruttle/AP

Journalisten som granskat Amazon: ”Fackens investeringar är motsägelsefulla”

Arbetsvärlden granskar Att fackföreningsrörelsen investerar pengar i Amazon bidrar till att undergräva möjligheten att ge facken större inflytande på Amazon. ”Det är motsägelsefullt. Man vill ta del av börsuppgången som skapas av techbolagen, samtidigt som techbolagen utmanar trygghetssystemen i grunden”, säger Julia Lindblom, journalist och författare till boken Amazon – bakom framgången.
25 mar 2022 | 09:04
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

När Julia Lindblom skrev sin bok om företaget Amazon ville hon berätta historien om människorna som arbetar där och hur det ser ut på Amazons arbetsplatser.

Att det nu framkommer i Arbetsvärldens granskning att samtliga tre fackliga centralorganisationerna äger aktier i Amazon via de fonder de investerar i ser Julia Lindblom som motsägelsefullt.

–  Facken slits mellan att få in pengar till medlemmarna, samtidigt som den här typen av investeringar undergräver deras möjligheter att ge facken större inflytande.

Utmanar trygghetssystemen i grunden

För ett år sedan gjorde 76 investerare med Folksam och Öhman fonder i spetsen ett utspel där de i ett öppet brev ställde krav på Amazon att vidta konkreta åtgärder i sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Men Julia Lindblom menar att det kan vara svårt att förändra Amazons ekonomiska strukturer.
– Det ekonomiska målet är alltid överordnat arbetsvillkor och samhällsmål. Det blir tydligt att en del av Amazons strategi har varit en väldigt anti-facklig hållning.

Hon tycker också att det blir tydligt att de fackliga organisationerna saknar kompetens att göra bedömningar av företagen i den nya tidens ekonomi när de investerar sina pengar.

– Vi ser en ny form av techkapitalism som utmanar trygghetssystemen i grunden.  Samtidigt vill de som placerar pengar att deras medlemmar ska vara med på vinstuppgången på börsen som skapas av de här företagen och det finns ett krav på ökad avkastning.

Arbetsvillkor försämras, fackföreningar motarbetas och skattesystemet ändras.

Hon menar att de nya affärsmodellerna hotar grundläggande samhällsstrukturer.

– Arbetsvillkor för anställda försämras, fackföreningar motarbetas och skattesystemet ändras.
Amazon har också visat att de använder den nya tekniken för att slita ut människor.

– De får arbetsskador genom den nya arbetsteknologin, vilket jag skriver mycket om i min bok. Och tekniken används för att övervaka arbetare. Amazon har inte använt sin avkastning till att förbättra fackens förutsättningar och villkoren för de anställda.

Vad tror du att de anställda skulle säga om fackens innehav i Amazon?

– Jag kan inte tala för dem, men det är klart att det blir lite motsägelsefullt och när jag intervjuar anställda kan de vara väldigt besvikna på när facken går med på att göra kompromisser med Amazon.

Hon tycker det är bra att det kommer fram att fackrörelsen äger andelar i Amazon.

– Det saknas insyn för medlemmarna i hur de här investeringarna görs. Som journalist vill jag bidra till att saker kommer fram i ljuset. Den starka börsutvecklingen har drivits av techbolagen samtidigt som techbolagens försök att omstrukturera arbetsmarknadens villkor har flugit under radarn.

25 mar 2022 | 09:04

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev