LO om Amazon-innehavet: ”Vi planerar ingen förändring” LO:s ordförande Susanna Gideonsson, TCO:d ordförande Therese Svanström och Göran Arrius, Saco. Foto: Fredrik Sandin Carlson, Eva Edsjö, Simon Rehnström

LO om Amazon-innehavet: ”Vi planerar ingen förändring”

Arbetsvärlden granskar Trots policies om att inte investera i företag som bryter mot fackliga rättigheter investerar LO, TCO och Saco via sina fonder pengar i företaget Amazon. Men trots att LO tidigare kritiserat Amazon för att vara antifackligt kommer inget att förändras, svarar LO:s presstjänst.
25 mar 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Arbetsvärlden har tidigare avslöjat att LO, TCO och Saco investerar i fonder som äger andelar i Amazon och Kina.

Arbetsvärlden har bett LO:s ordförande Susanna Gideonsson kommentera innehavet i Amazon, men hon avböjer via sin presstjänst att svara.

– Vi jobbar vidare med de initiativ som finns där det är större aktörer inblandade, som de som initierats av Folksam och Öhman. Det finns processer och där väljer vi att haka på, säger LO:s pressekreterare Jens Lundberg.

Så Susanna Gideonsson är nöjd med hur det ser ut i dag?

– Vi planerar ingen förändring, säger Jens Lundberg.

Han hänvisar till de uttalanden LO:s dotterbolag Bantorget Förvaltning tidigare gjort.

TCO: ”Vi tycker det här är en kanslifråga”

TCO:s ordförande Therese Svanström ser ingen anledning att lyfta frågan om TCO:s värdepappersinnehav till styrelsen.

– Än så länge har vi tyckt att det är en kanslifråga.

Saco resonerar annorlunda och Sacos ordförande Göran Arrius svarar i ett mejl:

”Självklart diskuterar vi frågan i styrelsen, inte minst nu när vi dessutom arbetar med att revidera vår placeringspolicy. Det är också extra viktigt se över hållbarhetsaspekterna mot bakgrund av det allvarliga läget i världen.”

Arbetsvärlden har pratat med journalisten Julia Lindblom som skrivit boken ”Amazon – bakom framgången.” Hon kallar fackens investeringar i Amazon för motsägelsefulla och tycker att de visar att facken saknar kompetens om den nya techekonomin.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anna 29 mar 2022:

    Snälla, sälj era aktier mm stöd i Amazon !
    Varför stödja ett dåligt företag?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar