Unionens Sen Kanner:”Jag slutar på Klarna” It's a win. Det säger Unionens klubbordförande Sen Kanner om att bolaget tecknat kollektivavtal. Även om det inte blev med hennes förbund. Foto: Peter Knutsson/Carl-Olof Zimmerman/TT

Unionens Sen Kanner:”Jag slutar på Klarna”

Klarna och facket I tre år stred hon för ett kollektivavtal på Klarna. Igår lämnade Unionens klubbordförande på bolaget, Sen Kanner, in alla jobbgrejer för gott.
16 nov 2023 | 12:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

På Linkedin skrev du att det aldrig var en fråga om Klarna skulle teckna kollektivavtal utan när. Var du verkligen så lugn?

– Ja, jag visste hela tiden att medlemmarna ville ha kollektivavtal, och att vi hade stöd, även från resten av branschen. Det fanns ingen anledning för Klarna att inte vara en del av den svenska modellen. Så det var bara en tidsfråga.

Du har kämpat för det här i år, är du besviken att Klarna valde bort Unionen?

– Inte alls, tjusningen med att kämpa för ett kollektivavtal är att det aldrig är en personlig kamp. För mig är ett kollektivavtal ett kollektivavtal, som anställda gynnas av. Klarna kommer att bli bättre.

– Sen kan jag tycka att Unionen vore ett mer självklart val. Men det spelar ingen roll, it’s a win.

Behöver allt fackligt arbetet byggas upp igen på Klarna nu?

– Inte alls, att starta en klubb när det finns kollektivavtal kommer att vara så mycket enklare än vad vi har gått igenom. Och vi uppmuntrar alla våra medlemmar att gå med i Finansförbundet, så att de blir många. Alla är också mer engagerade nu.

Du är inte orolig för mindre facklig aktivitet?
– Absolut inte.

Hur är stämningen på Klarna nu?
– Lättnad. Det har varit intensivt för alla. Oavsett om man var för eller emot kollektivavtal är i stort sett alla lättade. Ovissheten är över.

Var ni inblandade på slutet?
– Inte överhuvudtaget, jag fick information att nu verkar de skriva på och att jag skulle vara redo.

Vem sa det?
– Folk som satt i förhandlingarna från Unionens sida. Sedan fick vi bekräftat från Klarna, så att vi kunde kommunicera ut det gemensamt internt.

Nyhetsbrev

Hade du gjort något annorlunda?

– Jag tar med mig massa lärdomar till andra klubbar. Men på det stora hela, inte direkt. Vi gjorde det bra, och fick det resultat vi ville.

Tips till andra klubbar i techbolag?
– Jag har en miljon. Men kontakta facket, och mig. Vi har ett nätverk, som är helt ovärderligt för att ge information och support. Du är aldrig ensam, lär av andras misstag och framgångar.

Det har också funnits kritik mot att facket inte riktigt hängt med i techbolagen?
– I början fanns ingen direkt support på engelska. Men Unionen blir bättre där för varje dag. Och jag blev invald i förbundsstyrelsen, och tänker väl att det är vad jag ska bidra med. Vi kommer vara bli mer och mer tillgängliga för tech.

Vad händer med dig nu?

– Jag kliver åt sidan och lämnar Klarna. Jag lämnade in all arbetsutrustning igår. Det är på tiden. Och det är främst av personliga skäl, jag måste fokusera på mitt mående just nu. Det har varit väldigt hektiskt och jag behöver en paus. Så ska jag plugga svenska, och stötta fackligt arbete i techbolag på olika sätt.

Är det skönt?
– Ja.

16 nov 2023 | 12:16

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar