CSN får mer pengar för omställningsstudiestödet CSN får nya medel i höstbudgeten, vilket var en överraskning för de anställda. Foto: Jessica Gow/TT

CSN får mer pengar för omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestöd Att CSN får både mer pengar och lovas enklare regler för att hantera det hårt kritiserade omställningsstudiestödet väcker hopp på myndigheten. Men att rekrytera och lära upp nya är en process på cirka ett halvår, säger Jonas Åkerblom, gruppchef på kontoret i Visby.
5 sep 2023 | 10:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag kom uppgifter om att CSN får mer pengar i och med höstbudgeten som presenteras i sin helhet den 20 september. Enligt Ekot ska myndigheten få 110 miljoner kronor extra, fördelat på i år och de två närmaste åren.

CSN hade begärt 250 miljoner kronor för samma period.

Dessutom ska myndigheten få regelförenklingar, något man också krävt eftersom stödet innehåller väldigt många krångliga regler som försvårar handläggningen.

– Klart det är positivt, vi såg inga som helst signaler om det här. Så jag är förvånad. Men jag vågar inte säga så mycket i dagsläget. Regelförenklingar är lätt att säga, men det är riktigt snårigt, säger Jonas Åkerblom, gruppchef för 50 utredare som enbart jobbar med omställningsstudiestödet på CSN-kontoret i Visby.

Rekrytera nya tar flera månader

CSN själv har uppgett att de skulle behöva vara 300 utredare. I dag är de totalt 100 på två kontor, Visby och Gävle. Att rekrytera nya som ska lära just omställningsstudiestödet är ingen ”quick fix”, säger Jonas Åkerblom.

– En rekordsnabb rekrytering tar tre månader. Sedan ett par månader att lära upp.

Enligt Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, kommer myndigheten inleda en rekryteringsprocess ”så fort som möjligt”. Och man kommer också att lämna in ett konkret uppdrag om regelförenklingar som ska vara klart i november.

I dagsläget tror myndigheten att pengarna räcker till 75 nya utredare.

Det har gått snart ett år med ett helt nytt studiestöd för vuxna som vill skola om sig, och få ett hyfsat generöst bidrag och lån. Stödet är en produkt av arbetsmarknadens parters stora paket med varierande namn; trygghetsöverenskommelse, las-paket, las-uppgöreslse. Lite beroende på vem som tar det i sin mun.

Kortfattat var omställningsstödet fackens stora seger i paketet, medan ett uppluckrat anställningsskydd var arbetsgivarnas.

Men svensk arbetsmarknad tweekade lite här på sin vanliga modell, eftersom staten blev en högst aktiv part. Den står nämligen för stora delar av pengarna. Via CSN.

Enligt myndighetens egen prognos skulle 5 300 ansökningar komma in under hela den första ansökningsperioden, som alltså öppnade i oktober förra året. Redan i november hade 20 000 ansökningar skickats in. Till en myndighet som saknat system att hantera dem. För ett studiestöd ingen tidigare hanterat. De som sökte då, ville börja plugga i våras. Tiotusentals av dem har ännu inte fått ett besked.

Har gjort över 2 000 övertidstimmar

Under vårterminen arbetade utredarna totalt 2 360 övertidstimmar. Här i Visby var den frivillig och pågick under några veckor. Moa Arkert är utredare här, och tycker att det är frustrerande att ligga långt efter men att ledningen hela tiden stöttat.

Stödet i siffror

  • Den första oktober 2022 var första gången någon kunde söka omställningsstudiestödet.
  • Den första april 2023 var det dags för en andra omgång.
  • I slutet av augusti hade närmare 39 600 individer sökt. Över 47 000 ansökningar hade kommit in, en och samma person kan söka flera olika utbildningar. Därför blir ansökningarna fler.
  • Cirka hälften av dem har fått ett besked.
  • Drygt 3 000 personer har fått stödet beviljat.
  • Tanken är att när stödet är fullt utbyggt 2026 ska 44 000 människor kunna få det varje år. Fotnot: Siffrorna är från slutet av augusti.
+ Expandera

– Vi får hela tiden höra att vi jobbar på så bra vi kan. Att vi inte kan göra mer.

Alla steg görs manuellt

Enligt förordningen som styr stödet måste de ta varje ansökan i turordning. Moa Arkert visar på sin jobbskärm hur det kan se ut när en ansökan kommer in.

Hon klickar upp fönster efter fönster. Nya flikar i varje fönster. Hon fyller i rad för rad i en Excel-fil efter att ha beräknat hur mycket en person kan tänkas få varje månad i stöd, och datum för utbetalningar. Räknar ut vad det blir efter skatt.

Alla steg ska så småningom göras om till pdf:er. Och så småningom ska beslutet, oavsett om det innebär att den som sökt beviljas stöd eller inte, skrivas ut i Word. Moa Arkert får fylla i namn, adress och personnummer manuellt. Skriva ut beslutet. Vika ner det i ett fönsterkuvert, lägga i en postlåda som så småningom skickas på posten till den som sökt. Sekretess för personuppgifter gör att utredarna inte får mejla ut beskeden.

Även om någon inte alls uppfyller kraven måste utredarna gå igenom ansökan och skriva ett Word-brev. Det finns inget system som sorterar bort ansökningar som inte har en chans.

Nedbantad Försäkringskassa ska säga sitt

Utöver det ska en annan myndighet lämna besked till varje ansökan. Försäkringskassan ska räkna ut varje sökandes genomsnittliga årsinkomst.

Där finns å andra sidan inga anställda som enbart sysslar med uträkningar för just omställningsstöd. Utan det görs av handläggare som gör utredningar om ens sjukpenninggrundande inkomst.

Det finns 220 årsarbetare som gör det, av dem har myndigheten fått pengar för att nio ska hantera omställningsstudiestödet. Under sommaren har Försäkringskassan också tvingats skära ner på anställda, och i dagsläget säger man att det inte är uteslutet att de går ut över handledningen.

Men när Moa Arkert till slut har alla uppgifter kan det alltså ha gått så lång tid, att förhållanden för den som sökt förändrats. Man kanske har gått upp i arbetstid till exempel. Då är det bara till att börja om processen för utredarna på CSN, manuellt.

Moa Arkert och hennes kolleger jobbar fortfarande med ansökningar som kom in i oktober förra året.

– Hade vi haft ett mer utvecklat systemstöd hade handläggningen gått betydligt snabbare och smidigare.

5 sep 2023 | 10:07
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev