Utredaren på CSN: ”Klart folk är frustrerade” – Många har gjort stora förändringar i sina liv och är beroende av beslut från oss. Klart folk är frustrerade, säger Moa Arkert, som utreder omställningsstudiestöd på CSN. Foto: Linnea Ronström

Utredaren på CSN: ”Klart folk är frustrerade”

Mitt jobb Omställningsstudiestödet fyller år. Men få firar. Tiotusentals sökande väntar fortfarande på besked, några av dem har väntat sedan förra hösten. På myndigheten har utredarna jobbat tusentals övertidstimmar. It-system saknas. I höstbudgeten fick man ett efterlängtat tillskott, men inte i närheten av vad man anser sig behöva. Moa Arkert på CSN skulle gärna slippa fylla i varenda uppgift manuellt.
5 okt 2023 | 12:00
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den första oktober förra hösten öppnades den digitala dörren till att söka ett helt nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet, och få ett hyfsat generöst bidrag och lån under tiden.

Stödet är en produkt av arbetsmarknadens parters jätteavtal med varierande namn, lite beroende var den som tar det i sin mun vill lägga tyngdpunkten; trygghetsöverenskommelse eller las-paket.

Kortfattat var omställningsstödet fackens stora seger i paketet, medan ett uppluckrat anställningsskydd var arbetsgivarnas.

Årtionden av förhandlingar var över.

Men svensk arbetsmarknad tweekade lite här på sin vanliga modell, eftersom staten blev en högst aktiv part för att förvalta vad parterna kommit fram till. Den står nämligen för stora delar av pengarna. Via CSN.

Från myndigheten larmades redan innan stödet blev sökbart för att man inte kommer att hinna bygga upp ett system för att hantera ett stöd som ingen kan, och som omfattas av ovanligt mycket snåriga regler.

Parternas kronjuvel, det nya studiestödet för vuxna mitt i arbetslivet, blev oväntat populärt. Och det ser ut att dröja innan efterfrågan och utbud eventuellt synkar. Foto: Linnea Ronström

Men reformen skulle på plats innan den förra mandatperioden var förbi.

Enligt myndighetens egen prognos skulle 5 300 ansökningar komma in under den första ansökningsperioden, som alltså öppnade i oktober förra året.

Redan i november hade 20 000 ansökningar skickats in.

De som sökte då, ville börja plugga i våras. Tusentals av dem har ännu inte fått svar.

CSN fick knappt hälften av begärt

75 nya utredare kunde myndigheten rekrytera för det nya studiestödet. Sedan i våras har man cirka hundra.

I regeringens budget får man mer pengar, 110 miljoner kronor för de närmaste åren.

Mindre än hälften av vad man begärt.

Så många har fått det

  • Den första oktober 2022 var första gången man kunde söka omställningsstudiestöd. I april en andra. Och den första oktober i år en tredje.
  • Under första dygnet hade CSN fått in 6 400 ansökningar.
  • Drygt 3 439 personer har fått stödet beviljat.
  • För hela nästa år räcker myndighetens anslag till 11 500 heltidsstuderande.
  • När stödet är fullt utbyggt 2026 är tanken att ska 44 000 människor kunna få det varje år.
+ Expandera

CSN kan nu rekrytera ett 50-tal nya utredare för att hantera omställningsstödet.

Men enligt myndighetens egna beräkningar skulle de behöva vara 300 för att klara uppdraget. Det vill säga dubbelt så många som man nu kommer att bli.

Och mer än hälften av pengarna som i år skulle gått till människor som vill byta bana brinner inne.

Här landar din ansökan

I Östercentrum, strax utanför Visbys ringmur och det mer pittoreska världsarvet, en stadsdel där de flesta fixar ärenden hos de vanliga kedjorna medan ungdomar och den som vill vara där när Systembolaget öppnar, hänger, öppnade CSN ett nytt kontor för snart två år sedan.

Ovanpå Lindex sitter cirka 50 utredare som enbart jobbar med omställningsstudiestödet.

De är väldigt medvetna om hur det senaste året varit. Moa Arkert var med från start. Nu har hon ett eget skrivbord i ett aktivitetsbaserat kontorslandskap. De flesta som velat har fått det, säger hon.

– Stödet var ju så positivt och unikt. Att mycket skulle skötas manuellt var klart från början. Sedan förstod vi kanske inte vidden av det, säger hon.

Moa Arkert, gillar att utreda knepiga ansökningar. Men hon längtar efter system som kan underlätta alla steg och beräkningar. Foto: Linnea Ronström

Det är hit, och till kontoret i Gävle, som samtliga ansökningar till stödet, landar.

Jonas Åkerblom är en av två gruppchefer här i Visby. När vi ses hade beskedet om mer pengar inte kommit från regeringen. Han var då tydlig med att det behövs mer.

När vi hörs efter att regeringen släppt nyheten om att stödet ska få mer pengar och att reglerna ska bli enklare, är han förvånad.

– Klart det är positivt, vi såg inga som helst signaler om det här. Men regelförenklingar är lätt att säga men är riktigt snårigt. Och att rekrytera nya som ska lära just omställningsstudiestödet är ingen ”quick fix”. En rekordsnabb rekrytering tar tre månader. Sedan ett par månader att lära upp.

”Konstant övertid räcker inte”

I vintras provade man att jobba övertid för att hinna ikapp. Totalt har utredarna, som då fortfarande var 75, arbetat 2 360 övertidstimmar.

Här i Visby var den frivillig och pågick under några veckor.

– Klart att det gav. Men vi kan inte köra slut på medarbetarna. Och även om vi skulle jobba övertid jämt räcker det inte. Vi klarar inte glappet, säger Jonas Åkerblom.

Moa Arkert tycker att det är frustrerande att ligga så långt efter, men hon anser att ledningen kommunicerat rätt.

– Vi får hela tiden höra att vi jobbar på så bra vi kan utifrån förutsättningarna vi har. Att vi inte kan göra mer än det vi gör.

Den tuffaste delen enligt Moa Arkert är att svara i telefonen. Alla utredare ska ta de knepigare frågor från sökande några timmar varje vecka.

– Det är oerhört frustrerande att inte kunna lämna svar på när en studerande kan få besked eller om den ens har rätt till omställningsstudiestöd. Vi kan endast bevilja stöd i den mån budgeten tillåter och då måste vi hantera ansökningarna i den datumordning de kommer in. Många har ju gjort stora förändringar i sina liv och är beroende av beslut från oss. Klart folk är frustrerade.

Alla steg gör hon själv

Moa Arkert visar på skärmen hur det kan se ut när en ansökan kommer in.

Hon klickar upp fönster efter fönster. Nya flikar i varje fönster.

Hon fyller i rad för rad i en Excel-fil efter att ha beräknat hur mycket en person kan tänkas få varje månad i stöd. Datum för utbetalningar. Räknar ut vad det blir efter skatt. Det får inte bli fel.

Utredarna måste ta varje ansökan i turordning, den är fastslagen i förordningen. Foto: Linnea Ronström

Alla steg ska så småningom göras om till pdf:er för att få in manuellt i det system som finns. Och så småningom ska beslutet, oavsett om det innebär att den som sökt får pengar eller inte, skrivas ut i Word.

I det dokumentet ska hon fylla i namn, adress och personnummer. Skriva ut beslutet. Vika ner det i ett fönsterkuvert, lägga i en plastlåda som småningom skickas på posten till den som sökt.

Sekretess för personuppgifter gör att utredarna inte får mejla ut beskeden.

Även om någon inte uppfyller kraven måste utredarna gå igenom ansökan och skriva ett Word-brev.

Det finns inget system som sorterar bort ansökningar som aldrig har en chans.

Försäkringskassan fick nio tjänster

Lägg där till väntetid för att en annan myndighet ska lämna besked till varje ansökan. Försäkringskassan ska räkna ut varje sökandes genomsnittliga årsinkomst.

Där finns å andra sidan inga anställda som enbart sysslar med omställningsstödet.

Utan det görs av handläggare som gör samtliga utredningar om individers sjukpenninggrundande inkomst.

Enligt uppgifter från Försäkringskassan finns 220 årsarbetare som gör det, av dem har myndigheten fått pengar för att nio ska hantera omställningsstudiestöd.

Under sommaren har Försäkringskassan också tvingats skära ner på anställda, och i dagsläget säger man att det inte är uteslutet att de går ut över handledningen.

Och så ska omställningsorganisationerna säga sitt. Beslut skickas dit, och deras yttranden väntas in.

Men när Moa Arkert till slut har alla uppgifter kan det alltså ha gått så lång tid, att förhållanden för den som sökt förändrats.

Man kanske har gått ner i arbetstid till exempel. Och skickar in det. Då är det bara till att börja om för utredarna på CSN, manuellt.

Ålder: 48 år
Familj: Man och två barn, samt bonusdotter
Bor: Gnisvärd – Gotlands Tofta.
År i yrket: 1,5
Bäst med jobbet: Kollegorna, förmånen i sig som ger människor möjlighet att förändra sina liv/arbetsliv.
Svårast: Frustration över att inte kunna ge klara besked eller beslut till de som har ansökt om omställningsstudiestöd.

+ Expandera

Hon och hennes kolleger jobbar fortfarande med ansökningar som kom in i oktober förra året.

– Hade vi haft ett systemstöd hade vi bara kunnat mata in nya data, så räknade systemet ut allt.

Man kan jämföra det med vanligt studiemedel där den som sökt kan logga in på ”Mina sidor” och följa processen.

För omställningsstudiestöd skickar du in en ansökan, och om okänt antal månader får du ett brev på posten om du kan finansiera dina studier, som du kanske hade tänkt börja förra terminen, eller inte.

Har du själv blivit sugen att söka?
– Ja, det har hänt, speciellt när man ser vilka intressanta utbildningar som finns. Men jag trivs så bra med mitt jobb här.

Uppmuntrar du folk att söka?

– Jajaja, uppfyller du kraven och vill vidareutbilda dig eller byta bana ska du söka. Det är fortfarande en fantastik förmån som jag verkligen hoppas att få vara kvar.

5 okt 2023 | 12:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev