Så bra är omställnings-organisationerna på att fixa omställningsstudiestöd Erica Sundberg, operativ chef, TRR. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så bra är omställnings-organisationerna på att fixa omställningsstudiestöd

Fortfarande är det en mycket liten andel av alla ansökningar om omställningsstudiestöd som lett till ett positivt besked hos CSN. Nu visar det sig att skillnaden mellan de olika omställningsorganisationer som hjälper till är stor. Vilken organisation man tillhör beror på i vilken sektor man jobbar.
Rickard Jakbo, Malin Crona
7 mar 2023 | 07:00
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ny statistik från CSN som Arbetsvärlden tagit del av visar att 22 542 personer tillsammans har skickat in 27 372 ansökningar om det nya omställningsstudiestödet för yrkesverksamma. 

Eftersom antalet positiva beslut omställningsstudiestöd hittills uppgår till 1 335 kan man säga att det är ungefär sex procent av de sökande som hittills få ett positivt besked gällande vårterminen. Detta om man inkluderar de ännu ej färdigbehandlade ansökningarna.  

Men även om man ser enbart till de avgjorda besluten är det en minoritet av de sökande som fått ett positivt besked, och inom vissa sektorer och branscher är det en mycket liten andel som fått tummen upp. 

Trygghetsstiftelsen ger bäst utdelning

Ansökan ska innan den godkänns av CSN först behandlas av en omställningsorganisation.

Vilken omställningsorganisation man tillhör beror på var man jobbar.

Bäst har det gått för de statligt anställda som tillhör Trygghetsstiftelsen. Där har omkring var tredje färdigbehandlad ansökan lett till att de sökande kan räkna med det generösa grundstödet, för de flesta cirka 5 100 kronor i veckan med möjlighet till extra bidrag från sin omställningsorganisationen samt lån. 

Sämst har det gått för dem som angett att de tillhör Kollektivavtalsstiftelsen omställning för Civilsamhället, Ciko. Av besluten som rör de som tillhör Cikos område har bara ett av tjugo avgöranden lett till ett ja.

För de flesta omställningsorganisationer gäller att ungefär var fjärde avgjord ansökan har lett till ett ja. Till exempel är 26 procent av alla beslut gällande personer kopplade till Trygghetsrådet TRR, som stöttar privata tjänstemän, positiva. 

– Det har varit ett jättestort intresse från start, mycket större än någon hade kunnat föreställa sig, säger Erica Sundberg, operativ chef, TRR.

Vad tycker du om resultatet 26 procent beviljade ansökningar?

– Jag tycker det är rimligt utifrån att det är 1,1 miljoner tjänstemän i det privata näringslivet, som är de vi hjälper, om man ser till helheten. Det är fler som arbetar inom den offentliga sektorn, i regioner och kommuner.

Hon säger inte heller att de sett tendenser att företag vill använda omställningsstudiestödet för att kunna göra sig av med personal.

– Det står tydligt i avtalet att omställningsstudiestödet inte får ersätta det som är företagsspecifikt och vi har inte sett någonting sådant än så länge, säger Erica Sundberg.

Nästan alla som saknar kollektivavtal får nej

Sämre har det gått för de kollektivavtalslösa som inte tillhör någon av de etablerade omställningsorganisationerna. Bland företagare och bland dem som arbetar utan kollektivavtal är det ungefär var sjunde behandlad ansökan som godkänts. 

Det är inte så förvånande med tanke på att denna grupp skulle ha fått hjälp av den nystartade offentliga omställningsorganisationen, och att denna inte har kunnat börja jobba på grund av en upphandlingstvist.

Det finns ytterligare en kategori som sticker ut negativt. Det handlar om nära 7 000 personer som CSN inte kan koppla till någon omställningsorganisation. Här får nästan alla nej. Bara omkring 8 procent av besluten ger dem rätt till omställningsstudiestöd.

Trots att det är tänkt att alla ska få hjälp av en omställningsorganisation med sin ansökan – bland annat med ett yttrande om arbetsmarknaden – är detta den största kategorin av sökande i CSN:s statistik. 

–  Det är helt enkelt när den sökande inte angett någon omställningsorganisation i sin ansökan. Det är svårt att säga något mer om denna grupp än så, förklarar CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud i ett e-postsvar.

Kommunanställda näst största gruppen

Den näst största gruppen sökanden är de som är kopplade till Omställningsfonden, som ägs av SKR, Sobona, Kommunal, OFR:s förbundsområden och Akademikeralliansen. Drygt 5 000 personer har skickat in 6 283 ansökningar. Fram till i början av mars hade CSN fattat drygt 1 600 beslut, varav 400 ansökningar hade bifallits.

Omställnings-
organisation
Andel positiva
beslut
Antal personer
som sökt *
Antal CSN-
beslut


Antal
bifall

Trygghets-
stiftelsen
32%1 117412132

Kyrkans
Trygghetsråd
27%1555114
Trygghetsrådet
TRR
26%3 0021 050272
Omställnings-
fonden
25%5 2851 620400
Trygghetsfonden
TSL
24%2 487644157
Trygghetsrådet
TRS
21%3349821
Den offentliga
omställnings-
organisationen
15%3 107830127
Omställnings-
organisation
saknas
8%7 1432 366201
Ciko5%75320511
Källa CSN. * En mindre grupp kan ha kopplats till flera kategorier

Här är organisationerna

  • Trygghetsstiftelsen – omställning i staten
  • Omställningsfonden – ägs av Sveriges kommuner och regioner, Sobona, Kommunal, OFR och Akademikeralliansen
  • Kyrkans Trygghetsråd – För kyrkans anställda
  • Trygghetsrådet TRR – för privatanställda tjänstemän
  • Trygghetsfonden TSL –  för arbetare inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde
  • Trygghetsrådet TRS – Arbetsgivaralliansen, Svensk scenkonst och PTK
  • Den offentliga omställningsorganisationen – För egenföretagare och de utan kollektivavtal
  • Ciko – för arbetsgivare och anställda kopplade till Fremia, arbetsgivarföreningen för verksamheter inom bland annat kooperation, civilsamhälle och idéburen välfärd samt medarbetar- eller partnerägda företag.
Rickard Jakbo, Malin Crona
7 mar 2023 | 07:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rickardjakbo.se - "Omställningsstudiestöd – en slags guide – Rickard Jakbo – frilansjournalist" 21 mar 2023:
    […] Så bra är omställnings-organisationerna på att fixa omställningsstudiestöd […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev