När Södertälje för ett knappt år sedan införde masskontroller av huruvida anställda förekommer i rättshandlingar var intresset från andra kommuner stort. Flera kommuner ställde sig i startgroparna för liknande modeller. Två av dem var Botkyrka och Järfälla kommun båda införde pilotprojekt i somras för liknande kontroller vid nyrekryteringar. Men Södertäljes framgångssaga tog en hård smäll förra veckan när Justitieombudsmannen förklarade dem olagliga och kontrollerna pausades. Men Botkyrka har inte tagit samma beslut.
– Vi har inte fattat beslut om att pausa, säger Petra Oxonius, tillförordnad kommundirektör innan hon hänvisar alla övriga frågor till pressavdelningen.
Botkyrka införde sitt pilotprojekt i juli i år på social-, utbildnings- och kultur- och fritidsförvaltningen. Syftet med kontrollerna, som i nuläget begränsats till nyrekryteringar, är att ”kvalitetssäkra rekryteringsprocessen” och få ”rätt person på rätt plats”. Detta enligt kommunens hemsida. Att dessa tre förvaltningar valts ut motiveras med att de är särskilt känsliga på grund av de anställdas nära arbete med barn och ungdomar.
Kontrollerna sker på samma sätt som i Södertälje. Sökningar på personnummer görs i tjänster som tillhandahåller dokument från domstolar som förundersökningsprotokoll och domar. Därför ”behövs inte samtycke” skriver kommunen. Men kommunens rekryterare går också ett steg längre och gör en kreditupplysning på den sökande.
Botkyrka ignorerade krav på förhandling
I likhet med Södertälje kommun har dock införandet mötts av initial facklig skepsis och begäran om förhandling. Dessa kom sedan att skärpas till protester efter att kommunen plötsligen inledde projektet utan vare sig vidare förvarning eller förhandling, något Dagens Samhälle rapporterade vid införandet.
– Om de vill sjösätta ett projekt måste det till en förhandling eftersom det handlar om en organisationsförändring. Vi som fackförbund stöder inte utökade bakgrundskontroller då vi anser att de inkräktar på människors integritet och strider mot GDPR, sade då Kommunals Alexander Trapp, dåvarande ordförande för fackets sektion i Botkyrka-Salem till Dagens Samhälle.
Sedan dess har ingen förhandling hållits, däremot har frågan hanterats i centrala samverkansmöten. Där ska kommunen, enligt uppgift till Arbetsvärlden, ha uppgett att de långsiktigt planerar att utöka kontrollerna till att gälla även redan anställda efter Södertäljes mönster, något som mötts av fackliga protester.
– Vi förväntar oss att arbetsgivaren tar till sig och rättar sig efter vad JO säger. Vi förväntar oss vidare dialog kring den här frågan om de har för avsikt att gå vidare på något sätt, säger Kenny Norlander tillförordnad ordförande för Kommunal sektion sydväst.
Men Lennart Agén, presskonsult på Botkyrka kommun, förnekar att det finns eller tidigare funnits några planer på att utvidga programmet till att efterlikna Södertälje kommuns masskontroll.
Upplägget för den nu pågående piloten, som pågår under 2023, som endast omfattar nyrekryteringar skiljer sig till stor del från Södertäljes upplägg.
”Vi kommer omgående att lyfta det pågående pilotprojektet med politiken i Botkyrka kommun utifrån JO:s beslut rörande Södertälje kommun. Piloten kommer under tiden fortsätta i nuvarande form.”, skriver han i ett mejl till Arbetsvärlden.
I Järfälla kontrolleras även trafikbrott
Även i Järfälla kommun har samma bakgrundskontroller införts vid nyrekryteringar. Kontrollerna infördes i juni i år. Enligt kommunens information så gällde då kontrollerna ”endast vissa tjänster”. Kontrollerna utförs av tjänstemän på kommunen. Som i Södertälje söker tjänstemännen träffar för narkotikabrott, ekonomisk brottslighet, hot- och våldsbrott och sexualbrott. Men utöver dessa tillkommer träffar för stöld och ”vissa trafikbrott”.
”Vi kommer att gå igenom JO:s utlåtande och därefter göra en bedömning av eventuell justering.”, skriver Järfällas kommundirektör Vesna Jovic i ett mejl till Arbetsvärlden.
Tidningen mejlar tillbaka frågan om huruvida någon paus för kontrollerna kommer att göras under denna genomgång. Något svar har inte inkommit innan denna artikels publicering.
Fack kräver stopp för bakgrundskontroller
Just nu driver Kommunal tvisteförhandlingar mot Södertälje kommun med anledning av kontrollerna och kräver skadestånd till de som kontrollerats. Men de är långt ifrån de enda av facken som organiserar kommunanställda som är kritiska.
”Vision har länge ifrågasatt införandet av bakgrundskontroller av de anställda. Dessa kontroller borde aldrig ha införts och nu när JO lämnat allvarlig kritik mot dessa kontroller är det hög tid att ta bort dem en gång för alla”, skriver Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision i ett mejl till Arbetsvärlden.
I sitt beslut skriver Justitieombudsmannen att Södertäljes kontroller strider mot både svensk grundlag och Europakonventionen. Detta genom att vara ett alltför kraftigt ingrepp i den personliga integriteten.