Södertälje pausar olagliga masskontroller av anställda Magnus Gyllestad, stadsdirektör Södertälje kommun pausar kontrollerna av 7000 anställda efter JO:s bedömning. Foto: Wikimedia och Södertälje kommun.

Södertälje pausar olagliga masskontroller av anställda

Kontroller av kommunens 7000 anställda infördes för att motverka kriminell infiltration. Efter att JO bedömt åtgärden som olaglig vill nu kommunen hitta ”konstruktiva sätt” att tillmötesgå JO:s synpunkter.
20 okt 2023 | 16:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Södertälje kommun har i nästan ett år låtit en extern aktör löpande kontrollera om 7000 anställda i kommunen dömts för brott. Syftet har varit att komma tillrätta med kriminella aktörer, men också infiltration i verksamheterna. Facken har redan från början motsatt sig rutinen som kränkande av den personliga integriteten och nu ger Justitieombudsmannen dem rätt.

Ändamålet helgar inte medlen. Det är inte ok att genomföra systematiska kontroller på samtliga anställda i strid med Europakonventionen och grundlagen. Problemen som Södertälje har, löses inte med det här verktyget, säger Henrik Borg Westerberg, vice ordförande i fackförbundet Visions Södertäljeavdelning.

Skulle bli ett föredöme

På fredagen meddelande kommunen att de efter kritiken nu pausar kontrollerna. Men både kommunföreträdare och politiker är tydliga med att det inte betyder att rutinerna, som skulle bli ett föredöme för andra kommuner, helt skrotas.

– Nu ska vi utvärdera och analysera det JO beskriver i sin bedömning. Under tiden pausas kontrollerna. Vi kommer se över detaljer i upplägget av vårt arbete, för att hitta konstruktiva sätt att tillmötesgå JO:s synpunkter, säger Södertäljes stadsdirektör Magnus Gyllestad i ett uttalande på kommunens hemsida.

Införandet skedde efter beslut från politiken i november förra året. Sedan hösten skickas varje kvartal samtliga kommunanställdas personnummer till en extern aktör. Denna kör sedan numren mot tjänster som tillhandahåller offentliga dokument. Kontrollerna är fokuserar på brott med sexuell, ekonomisk, narkotikarelaterad eller våldskaraktär. En träff leder till agerande från arbetsgivaren. Men det behöver nödvändigtvis inte handla om att den anställde dömts för sådan brottslighet. Enligt tidigare utsaga från kommunens personaldirektör har åtal och till och med förekomst i förundersökning som tytt på umgänge med kriminella kunnat leda till vidare åtgärder.

Bryter mot Europakonventionen

Men rutinen är inte förenligt med vare sig grundlagens skydd för den personliga integriteten eller Europakonventionen. Enligt Justitieombudsmannen, JO, är det ett för betydande ingrepp för den enskilde när dess personliga förhållanden kartläggs och övervakas. ”Något lagstöd för detta finns inte”, konstaterar Justitieombudsmannen i sitt beslut.

Nyhetsbrev

– Jag ifrågasätter inte kommunens ambition att komma till rätta med organiserad brottslighet i kommunkoncernen. Åtgärderna måste dock ha stöd i rättsordningen och stämma överens med grundläggande bestämmelser till skydd för personlig integritet och privatliv, säger Justitieombudsmannen Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Skadeståndskrav mot Södertälje kommun

Förutom Vision som protesterade mot införandet har Kommunal gått ett steg längre och driver just nu tvisteförhandlingar med skadeståndskrav mot Södertälje kommun.

– Det är mycket allvarligt att Södertälje inte lyssnat på Kommunals kritik. Vi har från börjat varnat för att bakgrundskontrollerna inte varit lagliga. Södertälje kommun har medvetet och planerat brutit mot lagen. Nu får vi stöd av JO. Jag hoppas att andra kommuner nu tar lärdom från denna händelse och lyssnar på Kommunal när vi säger ifrån, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

20 okt 2023 | 16:09

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev