Apotea stäms på 10 miljoner för otillåten övertid Apotea ska ha förvägrat Unionens skyddsombud att ha möten utan att chefer närvarar. Foto: Tomas Oneborg, Janerik Henriksson/TT

Apotea stäms på 10 miljoner för otillåten övertid

Apotea Enligt facket har Apotea satt övertidsarbete i system. Nekande ska ha lett till varning. Nu stämmer Unionen apoteksjätten för kollektivavtalsbrott med krav på rekordskadestånd.
24 jan 2024 | 11:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2

Enligt Unionen spårade Apotea-personalens övertidsuttag under våren 2023 ut fullständigt på anläggningen i Morgongåva, rapporterar Kollega. Även om beordrad övertid är tillåtet enligt avtalet så är förutsättningen tillfälliga arbetstoppar. Men enligt Unionen-klubben har företaget istället övertidsarbete i system och facket stämmer nu Apotea till Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. Skadeståndskravet på 10 miljoner är rekordhögt.

– Det handlade om sjuka mängder övertid och det sliter på folk. Vi fick inget gehör när vi påpekade det för arbetsgivaren därför var vi tvungna att agera, säger Camilla West, klubbordförande till tidningen. 

19 000 otillåtna övertidstimmar

Mellan januari och juli ska sammanlagt 19 000 otillåtna övertidstimmar ha lagts ut, enligt facket. Övertiden har förlagts till både kvällar och helger med upp till 11 timmar i sträck. 

Till Kollega säger Unionen-klubben att anställda som nekat eller inte infunnit sig på den beordrade övertiden har blivit varnade, något som lett till att andra inte vågat annat än att jobba. 

– En undermålig bemanningsplanering ska inte behöva lösas av ständiga övertidsuttag på bekostnad av våra medlemmars hälsa, säger vice klubbordförande Minna Blom till tidningen. 

Apotea tillbakavisar uppgifterna

Men enligt företaget stämmer inte Unionens bild. 

”Under våren arbetade medarbetarna på vårt logistikcentrum bara när det funnits särskilda behov i enlighet med vårt kollektivavtal. Ingen medarbetare beordrades utan att det var absolut nödvändigt och det inte gick att lösa akut på något annat sätt. Medarbetare som inte hade möjlighet att arbeta övertid undantogs också, till exempel på grund av barnhämtning eller andra personliga skäl.”, skriver Apoteas vd Stefan Eriksson till Kollega. 

Fackets stämning mot Apotea blir nu den andra som väntar på avgörande i domstolen. I december förra året stämde Unionen företaget för en händelse där chefer stormade in under ett pågående fackmöte. 

24 jan 2024 | 11:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev