Skyddsombud i försvaret: ”ska lyfta skadesiffrorna till högsta ort” Arbete med tunga fordon innebär förhöjd skaderisk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skyddsombud i försvaret: ”ska lyfta skadesiffrorna till högsta ort”

Olyckor i försvaret Över 10 000 arbetsskador på fem år har skett i Försvarsmakten. Det höga antalet förvånar både facket och skyddsorganisationen som saknar svar på varför.
1 mar 2024 | 11:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De senaste fem åren har antalet inrapporterade arbetsskador i Försvarsmakten ökat och rusade under 2021 och 2022. Först förra året sjönk antalet skador, men då till fortsatt förhöjd nivå. Det rapporterar SVT Nyheter Blekinge, som gått igenom statistiken.

– Skyddsorganisationen kommer att lyfta detta på högsta nivå, säger Anders Salenbo, huvudskyddsombud från Officersförbundet till Arbetsvärlden.

Försvarsmaktens verksamhet är stundtals farlig, inte bara på grund av hanteringen av både sprängmedel och skarp ammunition. Sedan tidigare är också riskerna med hantering av tunga fordon väl kända och synbara i arbetskade- och dödsolycksstatistiken i andra branscher. 

Trots detta reagerade ändå Anders Salenbo med förvåning på siffrorna när han tog del av medierapporteringen. 

– Jag tycker det verkar mycket när jag såg dem. Vi känner inte igen utifrån verksamheten att det skulle vara så mycket olyckor. Men oavsett om det rör sig om hur vi rapporterar skador eller om det faktiskt skett en ökning, är det är inget vi kommer att släppa, säger han. 

10 758 olyckor på fem år

Enligt SVT:s siffror som de i sin tur fått från Försvarsmakten visar myndighetens statistik att mellan åren 2019 och 2023 skedde sammanlagt 10 758 olyckar med arbetskada som följd. Fyra av dessa var dödsolyckor. 

Caroline Nilsson
Caroline Nilsson Foto: Sören Andersson

– Man blir berörd såklart. Det gör ont i hjärtat och är oacceptabelt att det sker. Försvarsmakten är en verksamhet där man inte kan bortse ifrån risker fullt ut, med det menar jag inte att det är ok att folk mister livet på sitt jobb, säger Caroline Nilsson, ordförande för Försvarsförbundet.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik var kategorin ”Civila myndigheter och Försvarsmakten” den sjunde eller åttonde farligaste branschen mellan 2019 och 2022. Det är en position som den behållit trots ökningen under samma period.

Någon omedelbar förklaring på varför arbetskadetalen ökade har inte heller Caroline Nilsson i nuläget. Hon kan dock konstatera att ökningen sammanfaller med en period av intensiv upprustning av försvaret som inte upplevts ha täckning i tillförda resurser. 

– Givetvis vill vi att skador inte ska förekomma samtidigt är Försvarsmakten otroligt duktiga på att göra riskanalyser i verksamheten innan man genomför uppgifter. Så det är med förvåning som jag läser att det är så pass många olyckor, säger hon.

Anser du att Försvarsmakten gör tillräckligt och att facken får gehör för invändnigar?

– Absolut, det måste jag säga. Försvarsmakten tar arbetsmiljön på stort allvar och försöker ligga i framkant. Samtidigt kan man konstatera att när det sker en olycka har man kanske inte gjort tillräckligt. Då behöver man göra ytterligare åtgärder för minimera riskerna, säger Caroline Nilsson. 

Antal anmälda olyckor i Försvarsmakten

2019: 1897 2020: 1930 2021: 2366 2022: 2451 2023: 2036 2024 (hittills): 68 Totalt 2019-2023: 10 748 Källa: SVT/Försvarsmakten

+ Expandera
1 mar 2024 | 11:03
Om skribenten
Axel Green är en reporter som specialiserar sig på arbetsmarknadsfrågor och samhällsutveckling, med erfarenhet av både nationell och internationell bevakning.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev