Spotify överklagar förbud mot nattarbete Spotify får böta för att anställda har haft tjänstgöring under nätterna på bolaget. Foto: Anna Tärnhuvud

Spotify överklagar förbud mot nattarbete

Spotify Arbetsmiljöverket såg ingen anledning att tillåta nattarbete på Spotify, inte Förvaltningsrätten heller. Men musiktjänsten accepterar inte beslutet och överklagar nu till kammarrätten.
13 feb 2024 | 10:38
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Enligt lag råder ett generellt förbud mot nattarbete i Sverige. Men saknas kollektivavtal kan Arbetsmiljöverket ge dispans till verksamheter av viktigt samhällsintresse eller där det bedöms absolut nödvändigt. Men att underhålla en musikströmningsstjänst på natten är inte nödvändigt, ansåg myndigheten och samma besked gav Förvaltningsrätten. Men Spotify håller inte med och överklagade därför på fredagen beslutet till nästa instans, Kammarrätten, rapporterar Lag&avtal. Till tidningen uppger fackklubbordförande på företaget att frågan lätt hade kunnat lösas genom kollektivavtal. 

”Vi förstår företagets behov av att ha anställda på beredskap, men skulle föredra att det regleras i ett kollektivavtal snarare än i en policy som är fallet just nu och sedan många år tillbaka. När vi fick reda på att Spotify saknade dispens och fick avslag på ansökan hörde vi av oss för att diskutera frågan, men de valde istället att överklaga beslutet”, skriver Johan Sundberg, ordförande för Unionenklubben till Lag&avtal.

Processen mot att få Spotify att teckna avtal har pågått under nästan ett decennium. Men i juni bröt förhandlingarna mellan företaget och Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer slutligt samman. Spotify lämnade bordet. 

”ett kollektivavtal på Spotify inte skulle ge något betydande mervärde för de anställda”, kommenterar Spotifys talesperson Monica Enqvist beslutet till Lag&Avtal.

Personal: nattarbete har pågått i flera år

Enligt vittnesmål från personal på Spotify har musiktjänsten låtit anställda jobba nattpass trots att det råder ett generellt förbud mot nattarbete. Enligt de anställda var det först i samband med sluttampen av den nu kollapsade kollektivavtalsprocessen som företaget lämnade företaget in dispensansökan till Arbetsmiljöverket. 

I sin överklagan anger Spotify att det krävs utveckling av programvaran dygnet runt för att det inte ska uppstå säkerhetsincidenter som bland annat kan äventyra användarnas känsliga uppgifter. Utöver detta påpekar företaget att de faktiskt inte bara tillhandahåller musik utan även nyheter och samhällsviktig information, vilket är att betrakta som ett samhällsintresse.

Spotify har sedan nattarbetesförbudet meddelats gått ut med att de kan lämna Sverige om det inte omprövas.  

13 feb 2024 | 10:38

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev