Apotea stäms igen – vägrade skyddsombud möte utan chefer Apotea ska ha förvägrat Unionens skyddsombud att ha möten utan att chefer närvarar. Foto: Tomas Oneborg, Janerik Henriksson/TT

Apotea stäms igen – vägrade skyddsombud möte utan chefer

Apotea Unionen stämmer nu Apotea för sex fall av hindrande av skyddsombud. Det är fjärde stämningen på kort tid.
23 feb 2024 | 15:23
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0

Det ligger redan tre Unionen-stämningar av nätapoteket Apotea och väntar på slutförande i Arbetsdomstolen. Nu får de sällskap av en fjärde när facket även lämnar in en stämning efter att cheferna krävt att chefer medverkar för att skyddsombud ska få hålla möten.

– Det är allvarligt att arbetsmiljöombuden inte tillåts ha egna möten. Om det sitter med en representant från arbetsgivaren vågar folk givetvis inte prata fritt, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen till Kollega, som rapporterar om stämningen. 

Förbudet mot att skyddsombud träffas utan chefsnärvaro var ett formell beslut som fattades av ledningen i december 2022, men är bara ett av raden av hinder för skyddsombudens arbete, eller arbetsmiljöombud som det heter hos Unionen. Totalt stämmer nu facket Apotea för sex fall av hindrande av skyddsombud. 

Enligt facket har företaget vid upprepade gånger genomfört skyddsronder och riskbedömningar utan att ombuden fått delta. De ska inte heller ha fått protokoll eller ens informerats om vilka åtgärder som företaget ska vidta.

Men det ska också flera gånger ha hänt att företaget inte haft för avsikt att genomföra riskbedömningar utan först gjort det sedan det påtalats av huvudarbetsmiljöombudet, som sedan ändå inte fått ta del av resultatet.

Alla dessa händelser strider mot arbetsmiljölagen, enligt facket.

− Det är väldigt ovanligt att vi på så kort tid stämmer ett och samma företag så många gånger. Vi vill inte hålla på och stämma Apotea hela tiden utan vi vill få till stånd en bättre samverkan och delaktighet för att det ska bli en bättre arbetsmiljö, säger Elisabet Ohlsson, till tidningen.

Som Arbetsvärlden rapporterat stämde Unionen nätföretaget i januari på rekordskadeståndet 10 miljoner kronor. Detta för 19 000 otillåtna övertidstimmar.

23 feb 2024 | 15:23

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev