Tidningen ETC har i en serie artiklar rapporterat om arbetsmiljön för personal på nätapoteket Apoteas lager i uppländska Morgongåva. Medarbetare vittnar om osunda arbetsvillkor, stress och att de känts sig övervakade.
Tidningen har talat med ett flertal medarbetare som nu vittnar om hur två arbetsledare på lagret ska ha blockerat utgångarna vid arbetspassets slut den 4 april. Arbetsledarna ska ha hänvisat till ”order uppifrån” och meddelat att obligatorisk övertid gällde för samtliga arbetare i två och en halv timme. Ordern framgick även av ett mejl som gått ut till medarbetarna 17.22, åtta minuter innan passets slut.
– Jag fick inte gå ut till min femåriga dotter som väntade utanför med barnvakten, säger en medarbetare till ETC.
Jörgen Gustavsson, Unionens ombudsman i region Uppland, har tagit del av ETC:s rapportering.
– Det får inte existera att chefer hindrar medarbetare från att lämna arbetsplatsen! Det är förmodligen inte ens lagligt att hindra människor att lämna en byggnad, säger han och konstaterar att det finns en överenskommelse i kollektivavtalet om övertid:
– Man kan beordra övertid, men det är tveksamt om det här är förenligt med kollektivavtalet när det skedde med åtta minuters varsel.
Unionen undersöker anklagelserna mot Apotea
Unionen undersöker nu uppgifterna och sammanställer vittnesmål om arbetsmiljön på Apoteas lager från medlemmar.
– Vi hoppas kunna kalla till förhandling någon gång under nästa vecka. Skulle det framkomma att rör sig om kollektivavtalsbrott eller rena lagbrott så tar vi det vidare, säger Jörgen Gustavsson.
Det är olyckligt om någon medarbetare har uppfattat det på annat sätt
Apoteas vd Pär Svärdson svarar skriftligen att företaget tar arbetsmiljön på stort allvar, och att man för en diskussion med facket. Han beskriver att pandemin inneburit ett stort tryck på företaget, som rekryterat 200 nya medarbetare sedan i mars:
”Det har tagit längre tid att rekrytera in chefer och ansvariga. Det är väldigt viktigt med närvarande chefer för att de anställda ska ha någon att vända sig till samt att chefen ska kunna prioritera arbetsuppgifter utefter förutsättningarna. Vi har nu gått i mål med rekryteringen av chefer”, skriver han och lyfter fram att bolaget även utsett en arbetsmiljösamordnare och tagit in en arbetsmiljökonsult.
Pär Svärdson skriver vidare:
”Vi tar arbetsmiljön på stort allvar och det är olyckligt om någon medarbetare har uppfattat det på annat sätt. Vi ser nu över hur vi kan säkerställa att det inte sker framöver”
Han bekräftar att behovet av övertidsarbete varit stort, men hävdar att uppgifterna om att utgången blockerades inte stämmer:
”Vi har inte blockerat någon utgång, men på grund av otydlig kommunikation så hade delar av personalen missuppfattat övertidens sluttid. Efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen gällande arbetstider”
Pär Svärdson, Apoteas vd, uppger att det aldrig utgått någon order om att blockera utgångarna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Regleras i kollektivavtal
Lise Donovan, jurist på TCO, beskriver rättsläget:
– Generellt sett innehåller arbetstidslagen regler om vad som är ordinarie arbetstid och hur denna förläggs. Det finns även regler om hur mycket övertid man får arbeta och vilken dygns- och veckovila man har rätt till. Genom anställningsavtalet åtar man sig att arbeta sin arbetstid men övertidsarbete bygger på att man är överens om det. Det är oklart vad som faktiskt var avtalat i detta fall men att låsa in folk, vilket påstås här, är förstås en väldigt allvarlig åtgärd.
Lise Donovan fortsätter med att konstatera att situationer likt den uppkomna brukar förebyggas genom avtal och dialog – i förväg.
– Det hade varit mycket bättre att alla hade klart för sig vad som gällde i förväg. Det finns säkert många lojala medarbetare som är beredda att jobba övertid, vilket hade löst frågan på ett väsentligt bättre sätt.