Unionen utreder uppgifter om blockerad utgång för Apoteas personal Apoteas vd Pär Svärdson bekräftar att anställda beordrades till övertid, men vill inte kännas vid att någon skulle ha blockerat utgången.

Unionen utreder uppgifter om blockerad utgång för Apoteas personal

Arbetsmiljö Chefer på Apotea blockerade utgången och beordrade personalen övertid på nätapotekets lager, rapporterar tidningen ETC. Unionen utreder nu kollektivavtalsbrott på nätapoteket, som inte vill kännas vid att utgången blockerades.
"Efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen gällande arbetstider", skriver vd:n Pär Svärdson i en kommentar till Arbetsvärlden.
11 nov 2020
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tidningen ETC har i en serie artiklar rapporterat om arbetsmiljön för personal på nätapoteket Apoteas lager i uppländska Morgongåva. Medarbetare vittnar om osunda arbetsvillkor, stress och att de känts sig övervakade.

Tidningen har talat med ett flertal medarbetare som nu vittnar om hur två arbetsledare på lagret ska ha blockerat utgångarna vid arbetspassets slut den 4 april. Arbetsledarna ska ha hänvisat till ”order uppifrån” och meddelat att obligatorisk övertid gällde för samtliga arbetare i två och en halv timme. Ordern framgick även av ett mejl som gått ut till medarbetarna 17.22, åtta minuter innan passets slut.

– Jag fick inte gå ut till min femåriga dotter som väntade utanför med barnvakten, säger en medarbetare till ETC.

Jörgen Gustavsson, Unionens ombudsman i region Uppland, har tagit del av ETC:s rapportering.

– Det får inte existera att chefer hindrar medarbetare från att lämna arbetsplatsen! Det är förmodligen inte ens lagligt att hindra människor att lämna en byggnad, säger han och konstaterar att det finns en överenskommelse i kollektivavtalet om övertid:

– Man kan beordra övertid, men det är tveksamt om det här är förenligt med kollektivavtalet när det skedde med åtta minuters varsel.

Unionen undersöker anklagelserna mot Apotea

Unionen undersöker nu uppgifterna och sammanställer vittnesmål om arbetsmiljön på Apoteas lager från medlemmar.

– Vi hoppas kunna kalla till förhandling någon gång under nästa vecka. Skulle det framkomma att rör sig om kollektivavtalsbrott eller rena lagbrott så tar vi det vidare, säger Jörgen Gustavsson.

Det är olyckligt om någon medarbetare har uppfattat det på annat sätt

Apoteas vd Pär Svärdson svarar skriftligen att företaget tar arbetsmiljön på stort allvar, och att man för en diskussion med facket. Han beskriver att pandemin inneburit ett stort tryck på företaget, som rekryterat 200 nya medarbetare sedan i mars:

”Det har tagit längre tid att rekrytera in chefer och ansvariga. Det är väldigt viktigt med närvarande chefer för att de anställda ska ha någon att vända sig till samt att chefen ska kunna prioritera arbetsuppgifter utefter förutsättningarna. Vi har nu gått i mål med rekryteringen av chefer”, skriver han och lyfter fram att bolaget även utsett en arbetsmiljösamordnare och tagit in en arbetsmiljökonsult.

Pär Svärdson skriver vidare:

”Vi tar arbetsmiljön på stort allvar och det är olyckligt om någon medarbetare har uppfattat det på annat sätt. Vi ser nu över hur vi kan säkerställa att det inte sker framöver”

Han bekräftar att behovet av övertidsarbete varit stort, men hävdar att uppgifterna om att utgången blockerades inte stämmer:

”Vi har inte blockerat någon utgång, men på grund av otydlig kommunikation så hade delar av personalen missuppfattat övertidens sluttid. Efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen gällande arbetstider”

Pär Svärdson, Apoteas vd, uppger att det aldrig utgått någon order om att blockera utgångarna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Regleras i kollektivavtal

Lise Donovan, jurist på TCO, beskriver rättsläget:

– Generellt sett innehåller arbetstidslagen regler om vad som är ordinarie arbetstid och hur denna förläggs. Det finns även regler om hur mycket övertid man får arbeta och vilken dygns- och veckovila man har rätt till.  Genom anställningsavtalet åtar man sig att arbeta sin arbetstid men övertidsarbete bygger på att man är överens om det.  Det är oklart vad som faktiskt var avtalat i detta fall men att låsa in folk, vilket påstås här, är förstås en väldigt allvarlig åtgärd.

Lise Donovan fortsätter med att konstatera att situationer likt den uppkomna brukar förebyggas genom avtal och dialog – i förväg.

– Det hade varit mycket bättre att alla hade klart för sig vad som gällde i förväg. Det finns säkert många lojala medarbetare som är beredda att jobba övertid, vilket hade löst frågan på ett väsentligt bättre sätt.

Nyheter

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Claes Tullbrink 12 nov 2020:

    Apotea har ju varit i blåsväder förut, då för att de använde sig av transportörer med olagliga bilar se https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7223666 dvs utan tillräckliga kontroller av sina leverantörer. Det är lätt att rätta till felaktigheter och be om ursäkt när de uppmärksammas, men sammantaget så ger det här mig bilden av ett helt oseriöst företag med en ambition att inte avslöjas men att rätta till just det som avslöjas men tills dess köra så det ryker. Det man inte kontrollerar behöver man inte ta ansvar för. Och samhällets kontroll är rätt svag, det bygger på att företag vill följa lagar avtal och regler. Den som inte gör det – tjänar på sin illojala konkurrens och pressar andra att tumma på regellydnanden.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar