Håller du med om att det är lite stiltje i Tesla-strejken?
– Ja, med tanke på hur stor uppmärksamhet frågan hade för några veckor sedan så känns nu, som att den försvunnit från rubrikerna. Det är svårt att veta vad som pågår.
Vem vinner på det?
– Ingen vinner på ett sådant här låst läge. Priset är väldigt högt att ge sig nu för båda parter.
Varför är det låst?
– För Tesla kan det få konsekvenser långt utanför Sverige att teckna kollektivavtal, de har allt att vinna på att fortsätta hålla emot. Annars kan det komma krav på att teckna kollektivavtal i andra länder, där det inte är lika ordnat som här. Om man har en global policy mot kollektivavtal så struntar man i att det är unikt i Sverige.
– För facket blir det också en oerhörd prestigeförlust att lägga ner, eftersom man gjort det till en symbol för hela den svenska modellen. Samtidigt måste IF Metall avväga att antipatin kan växa mot stridsåtgärder mot företag som redan har kollektivavtal, om det går för lång tid kan det slå tillbaka mot IF Metall.
Vad behöver hända för att något ska hända?
– Att frågan försvinner från blickfånget under en lång tid och att rubrikerna fortsätter att handla om krig eller annat. Då kan en part backa undan lite tyst så att man inte framstår som en förlorare.
Hur kommer det sluta?
– Jag har svårt att se att se Tesla kommer ändra sig. Då hade man gjort det för länge sedan.
– För fackens del kan det tyvärr bli löjeväckande till slut eftersom man verkligen har tagit i, retoriskt och med sympatiåtgärder, och gjort konflikten till den stora symbolen för hela den svenska modellen. Men frågan är ju mycket större än att teckna kollektivavtal på en arbetsplats med 250 anställda. Den svenska modellen är större än Tesla och om debatten svänger dit, kommer den inte tjäna facken.
Var det, enligt dig, ett misstag att ta i så från fackligt håll?
– Jag tycker att man borde haft bättre koll på hur amerikanska företag fungerar och varför man generellt är emot kollektivavtal, innan man gjorde en sådan stor prestigefråga av just den här konflikten. Eftersom den riskerar att bita den fackliga rörelsen i svansen.
Nisha Besara har ingen av parterna som kund på byrån hon ansvarar för.