Seko varslar om ytterligare sympatiåtgärder mot Tesla Seko sympativarslar om blockad mot arbete med Teslas laddstationer. Foto: Jonas Dagson/TT

Seko varslar om ytterligare sympatiåtgärder mot Tesla

Tesla Ytterligare ett varsel om sympatiåtgärder läggs med Teslas laddstolpar som måltavla. Med Sekos nya varsel utökas deras samlade stödåtgärder för IF Metalls avtalskonflikt med elbilstillverkaren.
21 feb 2024 | 14:06
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
4
+1
1

Efter en tids tomgång i konflikten med Tesla, och aviserade lättnader från IF Metall, smäller nu Seko till med ytterligare sympatiåtgärder. Elektrikerna har redan satt underhåll och reparation av Teslas laddstationer i sympatiblockad. Det kompletteras nu med Sekos blockadvarsel, även det riktat mot elbilsföretagets infrastruktur. 

– Vi backar IF Metall i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att de anställda på Tesla ska få rättvisa villkor på jobbet”, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson i ett pressmeddelande.

Från och med den 4 mars kommer Sekos medlemmar på företag involverade ibland annat projektering, installation och service av Teslas laddstolpar utföra arbetsuppgifterna. 

Sympatiåtgärden gäller anställda vid företag som är medlemmar i arbetsgivarorganisationerna Sobona och EFA. Seko nämner själva bland andra företagen Vattenfall, Eon, och kommunala energibolag.

IF Metall lättar tillfälligt på sina sympatiåtgärder

Sedan i måndags till och med den 30 april kommer IF Metalls medlemmar att utföra visst arbete som egentligen är lagt i blockad. Under den tillfälliga lättnaden tillåter IF metall reparationer av Tesla-bilar som annars inte går att framföra. Lättnaden gäller dock inte på Teslas egna verkstäder. Enligt fackföreningen kommer varje reparation att behöva godkännas av IF Metalls lokalavdelning. 

Enligt facket syftar lättnaden till att minska den negativa sidoeffekten på Teslaägarna och de verkstäder som tagits ut i sympatiblockad. Det ska dock inte tolkas som att facket är på väg att ge upp, sade IF Metalls avtalssekretare till Sveriges Radios Ekot i förra veckan. 

– Det här är en signal att vi är beredda att fortsätta tills att vi har kollektivavtal. När det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper, sade avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

21 feb 2024 | 14:06

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev