Tesla-bilar fortsatt utan skyltar Postnord behöver inte beordra strejkande personal att dela ut Teslas skyltar Foto: Jessica Gow, Jonathan Elfalan/TT

Tesla-bilar fortsatt utan skyltar

­En andra hård smäll mot Tesla. Solna Tingsrätt avslår elbilsföretagets begäran att tvinga Postnord att dela ut Teslas registreringsskyltar trots pågående sympatiåtgärder. Tidigare i veckan upphävdes också tingsrätten i Norrköpings tidigare beslut att tillåta företaget att hämta skyltar hos tillverkaren.
7 dec 2023 | 15:03
+1
9
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2

­Tesla Motors Sweden får ytterligare en kalldusch. Det blir inga registreringsskyltar så länge sympatiåtgärderna pågår på Postnord. Solna Tingsrätt kommer inte att fatta beslut om att Postnord måste dela ut Teslas registreringsskyltar. Därmed slipper också postföretaget överge sin linje om neutralitet inför de sympatiåtgärder som ST och Seko vidtagit på företaget till stöd för IF Metalls strejk för kollektivavtal.

Beslutet innebär att skyltarna nu är fortsatt oåtkomliga för bilföretaget.

”Enligt tingsrättens bedömning har Tesla inte anfört särskilt starka skäl för varför bolaget skulle lida skada av att försändelserna inte lämnas ut innan målet slutligt avgörs”, skriver tingsrätten i beslutet.

Enligt Teslas advokater står nu tusentals bilar beställda av kunder utan registreringsskyltar. Det uppgav tidningen Arbetet tidigare i veckan.

Mer än bara skyltar på spel

Fackförbundet ST välkomnar tingsrättens beslut.

 – Våra sympatiåtgärder ligger fast och kommer göra så tills konflikten mellan IF Metall och Tesla är löst, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men det enklaste sättet att få posten är ju att sätta sig med IF Metall och förhandla om ett kollektivavtal.

Både Postnord och de fackliga organisationerna på företaget är överens om att Teslas agerande är ett avsteg ifrån den svenska modellen.

– Teslas agerande är en utmaning av den svenska modellen att försök använda förvaltningsrättsliga lagar och använda Postnord och Transportstyrelsen för att agera strejkbrytare för Teslas räkning. Det är helt utanför ramarna kring hur arbetsmarknadskonflikter har sett ut i modern tid, sade Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST innan beslutet meddelades.

Försökte tvinga Postnord att bryta blockaden

Tesla har stämt Postnord i ett försök att kringgå sympatiåtgärderna som blockerar nya Teslabilar för att tas i trafik. Enligt Tesla bryter postföretaget mot post- och telelagen när de inte levererar registreringsskyltarna, ett uppdrag från Transportstyrelsen de har monopol på. Bilföretaget har krävt att tingsrätten ska fatta ett interimistiskt beslut om att skyltarna måste delas ut.

”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Post Nord. PostNord har åtagit sig att utföra en samhällsviktig tjänst, insamling och utdelning av postförsändelser.”, skrev Teslas ombud i sin stämningsansökan till Solna Tingsrätt.

Postnord å sin sida har till rätten framfört att de inte kan bryta den pågående sympatiåtgärden från ST och Seko som innebär en blockad mot att hantera företagets post- och paketleveranser.

”Det vore/…/djupt olyckligt om tingsrätten skulle bifalla Teslas yrkanden om interimistiska säkerhetsåtgärder, och därigenom tvinga PostNord till dispositioner som/…/medför en risk att de anställdas grundlagsskyddade rätt till stridsåtgärder kränks.”, skrev Postnords ombud i sitt yttrande.

Andra smällen på kort tid

Det är den andra smällen på kort tid mot Teslas försök att minska sympatiåtgärdernas effekter. Tidigare i veckan stoppades företaget också från att hämta ut registreringsskyltarna direkt hos tillverkaren. Detta sedan hovrätten meddelat att de gett Transportsstyrelsens överklagan prövningstillstånd. Beslutet innebar att effekten av Norrköpings tingsrätts tidigare beslut att de fick det upphävdes.

7 dec 2023 | 15:03

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev